Tahir Elçi, katledilmesinin 6’ncı yılında Diyarbakır’da Dört Ayaklı Minare’de anılacak. Diyarbakır Barosu Başkanı Eren, “Faili meçhul cinayetleri aydınlatmak için mücadele etti şimdi onun dosyasını kapattırmayacağız” dedi.

Elçi için mücadele 6 yıldır sürüyor

Yaren ÇOLAK

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 6 yıl önce bugün katledildi. Diyarbakır Sur’da 28 Kasım 2015’te Dört Ayaklı Minare önünde açıklama yaptıktan sonra katledilen Tahir Elçi cinayetine ilişkin davada ise bunca yılın ardından ilerleme yok. Kamera kayıtları ve onca tanığa rağmen ölümünün üzerinden yaklaşık 4 buçuk yıl geçtikten sonra bir iddianame düzenlendi ve dava açıldı. Katiller ise hâlâ net değil.

Cinayet davasında yargının işlemediğinin altını çizen Diyarbakır Barosu’nun mevcut başkanı Nahit Eren, “Maalesef faillerin açığa çıkması konusunda isteksizlik hep var. Özensiz soruşturma yürümesine itirazımız var” dedi.

SİYASİ SUİKAST

Elçi’nin öldürülmesinin siyasi bir suikast olduğunu belirten Eren, Bu nedenle siyasi idarenin de katliamın aydınlatılması için irade koyması gerektiğine vurgu yaptı. Eren, “Bu cinayetin en önemli delili foto film şubesine ait polis memurunun görüntü kaydıydı. Söz konusu görüntülere son celsede teknik çalışma için adli tıpa sevk etme kararı verdi. Bunlar biraz olumlu ama tam anlamıyla cinayeti anlatacak durumda değiliz” diye konuştu.

Davanın durumuna ilişkin konuşan Eren, “Tanıklar ifadelerini değiştirerek, ifadelerin zorla alındığını, rızayen vermediklerini belirttiler. Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin konuşan Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Elçi cinayetini ‘siyasi suikast’ olarak değerlendirdi. Davutoğlu tanık olarak dinlenecek” ifadelerini kullandı.

Elçi’yi anlatan Eren sözlerini şöyle noktaladı: “İnsan haklarına karşı mücadele ederek ömrünü geçiren bir hukukçuydu. Faili meçhul cinayetleri aydınlatmak için mücadele etti şimdi kendisinin dosyasının öyle kapatılmasını asla kabul etmeyeceğiz. Elçi o gün açıklamadan sonra öldürüldü ancak cinayetin öncesi de var. Daha önce tehditler aldığını söylüyordu. Bazı medya kuruluşları ve güruhlar tarafından hedef haline getirildi. Bu soruşturma cinayetin yaşandığı salt günden ibaret olmamalı. Onun bize bıraktığı mirasın izinden giderek insan hakları için mücadele ediyoruz.”

***

Dört Ayaklı Minare’ye yürünecek

Tahir Elçi için ailesi, yol arkadaşlar ve dostları bugün 10.15’te Diyarbakır Adliyesi önünden Dört Ayaklı Minare’ye yürüyecek. Katliamın gerçekleştiği alanda basın açıklaması yapılması planlanan etkinlikte Elçi’yi mezarı başında ziyaret edilecek.