Elçinin güvenliğinin sağlandığına eminiz

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov'un, İdlib'de gerilimin arttığı bu dönemde kendisine tehditler yöneltildiğini açıklaması üzerine Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Türk tarafının Rus Büyükelçi’nin güvenliğini sağlamak adına gereken tüm önlemleri aldığından şüphemiz yok” açıklaması geldi. Peskov, "Türk tarafının, hem Viyana Sözleşmesi hem de ilişkilerimizin ruhuna uygun olarak, Büyükelçi'nin, buradaki Rus şirketlerinin çalışanlarından her birinin ve Türkiye’de bulunan Rus kurumlarının güvenliği sağlamak adına gereken tüm önlemleri aldığından şüphemiz yok" dedi.

Yerhov'un tehdit aldığına ilişkin açıklaması, kendisinden önce bu görevde bulunan Rus elçi Andrey Karlov'un Ankara'da suikasta kurban gitmesinden dört yıl sonra geldi. Karlov, Suriye ordusunun Rus hava güçlerinin desteğiyle ülkenin en büyük kenti Halep'in kuzeydoğusunu cihatçıların elinden tamamen geri aldığı günlerde 19 Aralık 2016'da Ankara'da bir sergiyi gezdiği sırada bir polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

'Rus turistlerin şu dönemde Türkiye'yi ziyaret etmeyi tercih etmemeleri yönünde bir tavsiyede bulunup bulunmayacakları ya da bu yönde bir kısıtlama getirilip getirilmeyeceği' sorusu da Peskov, "Bu, Dışişleri Bakanlığı'na sorulması gereken bir soru, onlara sormanızı tavsiye ederim. Ancak şimdilik buna ilişkin bir işaret yok" cevabını verdi.

‘Kremlin, Rusya ve Türkiye'nin bir çatışmanın eşiğinde olduğunu düşünüyor mu?’ sorusu karşısındaysa Peskov şu yanıtı verdi:

“İdlib'de durum bu derece gerginken biz de Türkiye ile sıkı temas içerisindeyiz. Üstelik bu temaslar çeşitli seviyelerde gerçekleştirilmekte. Devlet başkanlarımız iletişim halinde, bu hafta içerisinde telefon görüşmeleri oldu. Askeri yetkililerimiz de temas halinde. Bir yandan da uzman seviyesinde heyetlerimiz birbirine ziyaretlerde bulunuyor.”

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili ise Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov'a yöneltilen tehditler nedeniyle Türk hükümetinin Rus diplomatların güvenliği için tüm önlemleri aldığını söyledi. n Haber Merkezi