Türkiye’de Uşak ve Konya'da sürdürdüğü madencilik faaliyetlerini yargı kararlarının dahi durduramadığı Eldorado şirketinin, Yunanistan’daki bir ormanda maden işletmesini protesto edenlere polis saldırdı

Eldorado: Ege’nin iki yakasının da düşmanı

Yunanistan’ın Halkdiki bölgesinde bulunan Skouries-Kasteli-Kakkavos Doğal Koruma Alanı’nın sınırı üzerinde altın madenciliği yapan Eldorado şirketi önceki gün maden önünde protesto edildi. Bin beşyüzden fazla kişinin katıldığı eylemde Skouries altın ve bakır madeni önüne gelen halk, maden alanının kapısının açık olduğunu fark edince alana girdi. Eylemcilerin içeri girmesinin ardından polis gaz bombalarıyla saldırdı. Bazı eylemciler, yoğun gaz kullanımı nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Halkdiki Direniş Komitesi, eylemin ardından yaptığı açıklamada “Toprağımızı ve yaşamlarımızı savunmak en doğal hakkımız. Ne kadar vahşet ve şiddet uygularlarsa uygulasınlar, biz zafere kadar mücadelemize devam edeceğiz.” dedi. Yunanistan’daki sol parti SYRIZA da eylemcileri destekliyor. Skouries madeni 1990’lardan beri Yunan yargısını meşgul ediyor. Yunan Yargıtayı 2002 yılında bölgedeki madenciliğin çevreye zarar vereceği gerekçesiyle madenin işletmesini durdurmuştu. Fakat maden işletmesi durdurulmadı.

TÜRKİYE'DEKİ ŞİRKETİ TÜPRAG
Kanada kökenli maden şirketi Eldorado Gold, Türkiye’de de sahibi olduğu TÜPRAG adlı şirket aracılığıyla madencilik faaliyeti yürütüyor. İzmir-Efemçukuru, Konya ve Uşak’taki maden çalışmaları defalarca yargı tarafından durdurulan Eldorado, halkın tepkisini çekmişti. Uşak  Eşme’ye 20 kilometre uzaklıkta bulunan Kışladağ Altın Madeni’nden yayılan hidrojen siyanür gazı nedeniyle Eşme ve köylerinde yaşayan 1500’e yakın kişi zehirlenmişti.

26-28 Haziran tarihleri arasında görülen zehirlenmelerin siyanürlü altın işletmesinden kaynaklandığı ile ilgili iddialar üzerine İzmir’den giden aralarında Tabip Odası ve Kimya Mühendisleri Odası temsilcilerinin bulunduğu bir heyet Eşme’ye gelerek incelemelerde bulunmuş, gönüllülerden kan örnekleri almıştı. Heyetin incelemeleri “yetkisiz” oldukları gerekçesi ile Uşak Valiliği ve Eşme Kaymakamlığı tarafından engellenmiş, alınan kan örneklerine polis tarafından el konulmuştu.  Ankara Düzen Laboratuarında yapılan kan tahlilleri sonrasında kanlarda yüksek oranda siyanür tespit edilerek zehirlenmelerin siyanürden kaynaklandığı kuşkusu kanıtlanmıştı.

‘YASALARA ALDIRMAYACAĞIZ’
2010 yılında dönemin başbakanı Erdoğan, bazı bölgelerdeki faaliyetleri mahkemelerce durdurulan Eldorado’nun temsilcilerine “Maden Kanunu Meclis’te, yabancı yatırımın önünü açan yasa da çıkarıldı sorunlarınız çözülecek” demişti. Enerji Bakanı Hilmi Güler ise “Engellerle karşılaşsak da bunlara aldırmayacağız” ifadelerini kullanmıştı.

DIŞ HABER SERVİSİ