Aralarında İstanbul’un da olduğu birçok şehirde elektrikler kesildi. Bakanlık altyapının yetersiz kaldığını itiraf ederken EMO’dan yapılan açıklamada iktidarın yönetim zafiyetine dikkat çekildi.

Elektrik altyapısı yetersiz kaldı

HABER MERKEZİ

Ülkedeki pek çok şehirde elektrik kesintileri yaşandı. Aşırı sıcaklarda elektriksiz kalan yurttaşların isyanı sosyal medyada gündem oldu.

Kesinti yaşanan şehirler arasında İstanbul, İzmir, Ankara, Antep, Konya, Bursa, Adana, Mersin, Kırklareli, Hatay, Uşak ve Manisa da var. Elektrik dağıtım şirketlerinin internet siteleri çökerken, kurumların açıklama yapmaması da tepki çekti.

ALTYAPI YETERSİZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından, kentlerde meydana gelen elektrik kesintileriyle ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Son zamanlarda hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle elektrik talebinde aşırı bir artış meydana geldiği söylenen açıklamada, "Artan talep nedeniyle son birkaç haftada elektrik tüketiminde cumhuriyet tarihinin rekor seviyelerine ulaşılmıştır. Ulusal elektrik altyapımız artan taleplerin karşılanması için maksimum seviyede üretime devam etmektedir. Ancak son zamanlarda hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle elektrik tedarikinde kısmi kesintiler yaşanmıştır. Kesintilerin yaşandığı bölgelere acil müdahale ekipleriyle ilk müdahaleler yapılmış olup, an itibariyle ülke genelinde kesintiler sonlandırılmıştır" denildi.

YÖNETİM ZAFİYETİ

Elektrik Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada ise yönetim zafiyetine vurgu yapıldı. Oda’dan yapılan açıklamada şunlar denildi: “Yaz mevsiminin en sıcak günlerini yaşadığımız bir dönemde başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere pek çok bölgede yapılan elektrik kesintileri yurttaşları zor durumda bırakırken, enerji yönetimindeki zafiyeti de ortaya koymuştur. Elektrik kesintileri için abonelere gönderilen mesajlarda TEİAŞ iletiminden kaynaklı sorun yaşandığı belirtilmiştir. Ülke geneli için yaklaşık 5 bin MW civarında bir üretim açığı olduğu iddia edilmektedir. Mevcut kurulu gücün ihtiyacı karşılayabilecek boyutta olduğu göz önüne alınırsa, sorunun kaynak sıkıntısından değil, yönetimsizlikten doğduğu açıkça görülebilir. Sistem çökmesinin temel etkenleri; elektrik sisteminin kamusal yapısının parçalanarak bütünlüğünün bozulması ve üretim kapasitesinin büyük ölçüde özelleştirilmiş olması, siyasi baskılara karşı savunmasız hale getirilmiş liyakatsiz yönetimin zafiyeti, plansızlık ve eğitimsizliktir. Bir kez daha uyarıyoruz, TEİAŞ’ın özelleştirilmesi halinde elektrik sisteminde yeni çökmelerin yaşanması kaçınılmazdır.”

TEPKİ YAĞDI

İstanbul Avcılar'da sokaktaki elektrik direkleri arasında 3 gün peş peşe görülen patlama ve yanmaların ardından akımların gitmesi bölgede korku ve endişeye neden oldu.

Esnaf ürünlerini çöpe atmaktan, evlerde oturanlar buzdolaplarındaki ürünlerin bozulmasından yakındı.

Urfa’da ise Siverek ve Hilvan’da yaşanan elektrik kesintileri sebebiyle DEDAŞ’ı protesto eden çiftçiler Hilvan Diyarbakır kara yolunu traktörleri ve özel araçları ile trafiğe kapattı. Sorun çözülmezse eylemlerine devam edeceklerini aktaran çiftçiler DEDAŞ’ta muhatap bulamadıklarını söyledi.