Elektrik borcu 13 milyar lirayı aştı
Fotoğraf: Dicle Elektrik

Ekonomi Servisi 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 6 ilde hizmet veren Dicle Elektrik, kayıt dışı elektrik kullanımı ve tarımsal sulama abonelerinin ödenmemiş borçlarının 13 milyar TL'yi aştığını ve elektrik borcunu ödemeyen abonelerinin elektriğini keseceklerini belirtti.

Dicle Elektrik, bölgede usulsüz enerji kullanımı ve biriken fatura borçlarıyla ilgili bir açıklama yayımladı. 6,3 milyon nüfusa sahip Diyarbakır, Urfa, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerinde toplam 2,14 milyon tüketiciye elektrik dağıtım hizmeti sunan Dicle Elektrik’in Genel Müdürü Yaşar Arvas, büyük bir borç yüküyle karşı karşıya olduklarını kaydetti. Borcun ağırlıklı olarak tarımsal sulama yapan bölgelerden oluştuğunu belirten Arvas, şöyle konuştu: “Bölgenin en büyük özel şirketi konumundayız ve toplam 8 bin 500 ekip arkadaşımızla hizmet veriyoruz. Bölgemizde tarımsal kalkınmanın sürdürülebilir olarak devam etmesini ilke edinmiş bir kuruluşuz. Ancak zaman zaman tarım arazileri kapsamında kayıt dışı elektrik kullanımlarına şahit oluyoruz. Ödenmeyen tarımsal sulama abonelerine ait birikmiş alacağımızın ana parası maalesef 13 milyar TL’yi aştı. Ülkemizin tarımsal kalkınmasında önemli bir unsur olan elektrik tedarikinin kesintisiz devamı için çiftçilerimizin borçlarını düzenli olarak ödemeleri önem taşıyor. Ön görülemeyecek boyutlarda kayıt dışı tüketim arızaları ve kesintileri de tetikliyor.” 

Arvas, ayrıca birikmiş borçların yapılandırılması konusunda çok sayıda kolaylık göstermelerine rağmen alacak yükünün arttığını da sözlerine ekledi.

TARIMSAL ABONELERİN YÜZDE 75’İ BORÇLU

Yaklaşık 26 bin büyük ölçekli tarımsal abonenin bulunduğunu ve bu abonelerin yüzde 75’inin borçlu olduğunu dile getiren Arvas, uygun ödeme koşulları sağlanmasına rağmen uzun yıllardır biriken elektrik borcunu ödemeyen tarımsal sulama abonelerinin elektriğini kesmekte kararlı olduklarını söyledi. "Borcunu ödeyen abonelerin hakkını ve hukukunu korumak için bunu yapmak zorundayız‘’ diyen Arvas, şirket olarak başlatacakları bu uygulamadan asla taviz verilmeyeceğinin altını özellikle çizdi.