Enerji şirketleriyle görüşen Bakan Dönmez, toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Yaptığı kısa açıklamada toplantıda kriz yönetim planlarını ele aldıklarını aktaran Dönmez, herhangi bir indirim haberi vermedi. Dönmez, basın mensuplarının sorularını da almadı.

Elektrik şirketleriyle toplantı: Bakan Dönmez'den indirim haberi gelmedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji şirketleriyle yaptığı toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Elektrik dağıtım şirketleri ile bir araya geldikleri toplantıda kriz yönetim planlarını ele aldıklarını aktaran Dönmez, "Bizim açımızdan çok verimli bir toplantı oldu" dedi. Yurttaşların merakla beklediği 'elektrik faturalarında düzenleme' konusuna ilişkin herhangi bir açıklama uapmayan Dönmez, basın mensuplarının sorularını da almadı.

Fahiş faturalara gösterdikleri tepki nedeniyle muhalefeti hedef alan Dönmez, "Muhalefetini Türkiye'nin tökezlemesi üzerine kuran bir siyasetin, adeta freni boşalmış bir kamyon gibi her gün yalanlarla dolu bir yokuştan aşağı indiğini görüyoruz" dedi.

'PROVOKASYONDAN MEDET UMUYORLAR'

Dönmez 'provokasyon' olarak nitelediği tepkilere ilişkin, "Demokratik sınır ve nezaketler içerisinde her türlü eleştiriye, görüşe sonuna kadar açığız ancak provokasyondan medet umanların da her zaman karşısında olacağız" ifadelerini kullandı.

Dönmez'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"Bugün elektrik dağıtım şirketleriyle bir araya gelerek masaya yatırdık. Güçlü ve zayıf olduğumuz noktaları ve fırsatları bu toplantıda değerlendirdik. Bizim açımızdan oldukça verimli bir toplantı oldu.

Türkiye’nin son 20 yılda gösterdiği büyümenin temel dinamikleri enerji sektörüdür. Enerji sektörü serbest piyasa kuralları göz önüne alınarak üretim, dağıtım şeklinde yeniden düzenlenmesi sektörün büyümesinde ivme kazandırmıştır. Dağıtım şirketleri tarafından 40 milyar liralık yatırım yapıldı. 2021-2025 uygulama döneminde bu rakam 66.7 milyar liraya yükselecektir. Yeni yatırımlarla şebeke ağımızı her yıl genişletiyoruz. Elektrik üretim ve dağıtım alanlarında son 20 yılda 100 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Son 20 yılda elektrikte toplam kurulu gücümüzü 3.5 kat artırarak 100 bin megavat seviyesine ulaştırdık.

MUHALEFETİN FATURA ELEŞTİRİLERİNE TEPKİ

Muhalefetini Türkiye’nin tökezlemesi üzerine kuran bir siyasetin, adeta freni boşalmış bir kamyon gibi her gün yalanlarla dolu bir yokuştan aşağı indiğini görüyoruz. Bu tarz bir siyasetin önüne ne gelirse sürüklediğini halkı kışkırtmaya yönelik adımların sonuncusuna da geçtiğimiz günlerde şahit olduk. Demokratik sınır ve nezaketler içerisinde her türlü görüşe açığız. Provokasyondan medet umanların da karşısında olacağız. Biz konuyu kamuoyu ile paylaştık. Halkta ve tüm paydaşlarımızdan gelen önerilere de çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Bu yıl elektrikte birinci kademeli indirimli tarifemizde yüzde 50’lik indirim desteğimiz devam ediyor. Doğal gazda bu destek oranı yüzde 75 seviyesindedir. 100 liralık elektrik maliyetinin 50 lirasını devletimiz karşılıyor. Doğal gazda ise 100 liralık elektriğin maliyetinin neredeyse 75 lirası devletimiz tarafından karşılanmaktadır.

Son 3 yıldır elektrik tüketim desteği veriyoruz toplamda verilen destek tutarı 6.4 milyar liraya ulaştı. Geçmişte ısınma yardımı olarak kömür yardımı yapıyorduk. Bu yıldan itibaren ısınma yardımı kapsamında doğalgazı da dahil ettik. Hane sayısı 4 milyona çıkartıldı. Bölgenin ısınma ihtiyacına göre 450 lira ile 1150 lira arasında yıllık doğalgaz desteği sağlanacak."