Küresel filo kiralama markası LeasePlan’in her yıl yayınladığı Otomobil Maliyet Endeksi’nin sonuncusu, elektrikli araçların pazardaki rekabetçiliğini her geçen yıl artırdığını ortaya koydu

Elektrikli araçlar  artık daha rekabetçi

ERSOY YAŞAR - ersoy@otosafari.com - @ersysr
www.otosafari.com - www.youtube.com/otosafari

21 Avrupa ülkesinin B ve C segmenti otomobillere toplam sahip olma maliyetlerini kapsayan rapora göre (yakıt, amortisman, vergiler, sigorta ve bakım gibi maliyet kalemleri de hesaba katılarak) elektrikli araçlar Norveç ve Hollanda’da dizel veya benzinli araçlardan daha ucuz. Belçika ve İngiltere’de elektrikli araçların makası daralttığı görülürken, İtalya elektrikli araç kullanmak için en pahalı Avrupa ülkesi oldu. Avrupa’da bir otomobile sahip olma maliyetinin aylık ortalama 616 avro olduğunun saptandığı raporda, elektrikli araca sahip olmanın maliyeti ise 819 avro olarak belirlendi. Raporda ayrıca, Türkiye’de benzinli bir otomobile sahip olmanın aylık maliyetinin 492 avro, dizel bir otomobile sahip olmanın aylık maliyetinin ise 519 avro olması dikkat çekiyor.

Vergi-altyapı desteği

Otomobil Maliyet Endeksi’nin ortaya koyduğu sonuçları değerlendiren LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, “Elektrikli araçlar farklı Avrupa ülkelerinde sürücüler için uygun maliyetli seçenekler oldu. Elektrikli araçların ulaşılabilir ve etkin alternatif olabilmesi için vergi ve şarj altyapısı desteği önemli. Elektrikli araçlar iklim değişikliğiyle mücadele için en iyi yollardan biri ve bu çevre dostu araçlara herkes ulaşabilmeli” dedi.

En pahalı ülke İtalya

Endekse göre, fosil yakıtlı bir araç kullanmak için en pahalı ülke konumunda Norveç bulunuyor. Norveç’te elektrikli bir otomobile sahip olmanın maliyeti aylık 670 avro iken, dizel bir araca sahip olmanın aylık gideri 722 avro, benzinli bir araca sahip olmanın maliyeti ise 731 avro. Hollanda’da ise elektrikli araçlar dizel araçlardan daha ucuz. Ülkede, aylık kullanım maliyeti dizel için 861 avro iken elektrik araçlar için ayda 829 avro olarak dikkat çekiyor. Avrupa genelinde ise aylık maliyetleri 600 avro ila 900 arasında değişiklik gösteren elektrikli otomobillerin en uygun olduğu ülkelerin başında 597 avro ile Macaristan gelirken, İtalya 986 avro ile elektrikli araç kullanmak için en pahalı ülke.

Türkiye’de 519 avro

İtalya, Finlandiya ve Belçika’daki sürücüler Avrupa’daki en yüksek toplam sahip olma maliyetine sahipken; İrlanda, Polonya ve İsviçre’deki sürücüler en düşük toplam sahip olma maliyetine sahip olan ülkeler olarak ön plana çıkıyor. LeasePlan Otomobil Maliyet Endeksi’ne göre, Romanya benzinli bir otomobil kullanmak için 353 avro ile en uygun ülke konumunda. Endekste ayrıca, Türkiye’de benzinli bir otomobile sahip olmanın aylık maliyetinin 492 avro, dizel bir otomobile sahip olmanın aylık maliyetinin ise 519 avro olması dikkatleri çekiyor.

Daha yüksek vergi

Yakıt maliyetinin de yer aldığı raporda, Avrupalı sürücüler benzinli otomobil için ortalama 110 avro, dizel için ise 78 avro aylık harcama yapıyor. Elektrikli araçlar ise ortalama 39 avro elektrik harcayarak bir kez daha yakıttan büyük tasarruf sağladığını ortaya koyuyor. Ancak elektrikli araç sürücülerinin Avrupa’da sanılanın aksine daha fazla vergi ödedikleri belirtilen Endekse göre, ortalama bir elektrikli otomobil sahibinin daha yüksek satın alma fiyatı nedeniyle yol vergisi ve KDV olmak üzere ayda 131 avro ödediği, bu rakamın benzinli araçlar için ortalama 104 avro ve dizel için ortalama 108 avro olduğu belirtiliyor.