Küresel filo kiralama şirketlerinden LeasePlan, 2019’a ait Araç Maliyet Endeksi’ni açıkladı. 18 Avrupa ülkesindeki araç sahipliği ile kullanım maliyetlerinin kapsamlı analizini içeren rapor, elektrikli araçların rekabet gücünün daha da arttığını ortaya koyuyor.

Elektrikli araçlar maliyet makasını kapatıyor

ERSOY YAŞAR

Rapora göre, Norveç ve Hollanda’da elektrikli araç sahibi olmanın maliyeti dizel veya benzinli bir araca göre daha uygun. Birleşik Krallık ve Danimarka’da ise elektrikli araçlar ile diğer araçlar arasındaki makas her geçen gün daralıyor. Rapora göre, Avrupa’da bir otomobile sahip olma maliyetinin aylık ortalaması 617 avro iken; söz konusu maliyet elektrikli araçlar için 854 avro, dizel araçlar için 612 avro ve benzinli araçlar için 596 avro. Türkiye’de ise dizel yakıtlı bir araca sahip olmanın aylık maliyeti 609 avro.
TÜRKİYE DİZELDE 8’İNCİ SIRADA

Endeksi değerlendiren LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, “Avrupa’da elektrikli araçlar ile dizel veya benzinli araçlar arasındaki fiyat farkının daraldığı çok net görülüyor. Bu da elektrikli araçların her geçen yıl daha rekabetçi hale geldiğini ortaya koyuyor. Elektrikli araçların ülkemizde daha ulaşılabilir ve etkin bir alternatif olabilmesi için vergi ve şarj altyapısı destekleri çok önemli. Türkiye’de henüz elektrikli araç pazarı tam olarak oluşmadığı için bu anlamda bir veri yok. Ülkemizde en büyük payı dizel yakıtlı araçlar oluşturuyor. Türkiye, dizel yakıtlı bir araca sahip olma maliyeti açısından endekse katılan ülkeler arasında İsviçre’nin hemen ardından 8’inci sırada yer alıyor. Ülkemizde dizel yakıtlı bir araca sahip olmanın aylık maliyeti ise 609 avro yani ortalama 3800 TL’yi buluyor” açıklamasını yaptı.

KUZEY AVRUPA’DA MALİYETLER DÜŞÜYOR

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan LeasePlan CEO’su Tex Gunning ise “Endeksimiz, özellikle devlet teşviklerinin olumlu etki yarattığı Kuzey Avrupa’da olmak üzere elektrikli araçların artık çok daha uygun maliyetli hale geldiğini gösteriyor. Diğer ülkelerde maliyet farkının kapandığını görmek memnuniyet verici olmakla birlikte, halihazırda herkesin elektrikli araç kullanabilmesini sağlamak için yapılması gereken çok şey var. Avrupa genelinde devletlerin ileriye dönük adım atması ve uzun vadeli çevreci girişimler ile elektrikli araçların tüm sürücüler için yaygın seçenek olmasını sağlayacak altyapı projelerini hayata geçirmesi gerekiyor” dedi.

EN UCUZ ARAÇLAR YUNANİSTAN VE BELÇİKA’DA

LeasePlan Araç Maliyet Endeksi’ne göre, fosil yakıtlı araç kullanmanın maliyetinin en yüksek olduğu ülkelerin başında Hollanda ve Norveç geliyor. Hollanda’da dizel bir araca sahip olmanın aylık ortalama maliyeti 937 avro iken, benzinli araç maliyeti 783 avro, elektrikli araç maliyeti 872 avro. Norveç’te ise dizel bir araca sahip olmanın aylık ortalama maliyeti 821 avro iken, benzinli bir araca sahip olmanın maliyeti 851 avro, elektrikli araç maliyeti ise 833 avro. Sonuç olarak elektrikli araçlar Hollanda’da dizelden, Norveç’te de benzinli araçtan daha ucuz konumlanıyor. GSYİH dikkate alındığında toplam araç sahipliği maliyetinin en düşük olduğu ülkeler Yunanistan ve Birleşik Krallık iken, en yüksek maliyetlerin Hollanda ve İtalya’da olması dikkat çekiyor. Yunanistan’daki sürücüler yalnızca 410 avro aylık ortalama maliyetle dizel yakıtlı bir araca sahip olabiliyor.

elektrikli-araclar-maliyet-makasini-kapatiyor-633465-1.

OTONOM SÜRÜŞTE YENİ ORTAKLIK

Hyundai ve Aptiv, otonom sürüş alanında ortak bir girişim oluşturacaklarını açıkladı. Böylelikle endüstrinin en yenilikçi araç teknolojisi sağlayıcılarından biri ile en büyük araç üreticilerinden birini bir araya gelmiş oluyor. Ortak girişimin, SAE Seviye 4 ve 5 otonom sürüş teknolojilerinin tasarımını, geliştirilmesini ve ticarileştirilmesini ilerleterek ortakların küresel otonom sürüş ekosistemindeki konumlarını geliştirmesi amaçlanıyor. Girişim, 2020’de tamamen sürücüsüz sistemleri test etmeye başlayacak ve 2022’de filo yöneten şirketler ve otomotiv üreticileri için kullanıma hazır bir otonom sürüş platformuna sahip olacak. Hyundai ve Aptiv, ortak girişimlerinde toplam 4 milyar dolarlık yatırıma yüzde 50 hisse değerinde sahip olacak. Aptiv, otonom sürüş teknolojisi, fikri mülkiyet ve ölçeklenebilir otonom sürüş çözümlerinin geliştirilmesine odaklanan yaklaşık 700 çalışanıyla girişime katkıda bulunacak. Hyundai’nin iştirakleri ise 1,6 milyar dolar büyüklüğündeki nakit yatırımın yanı sıra araç mühendisliği hizmetleri, Ar-Ge ve fikri mülkiyet erişimi için 400 milyon dolar tutarında katkı sağlayacaklar.

Ortak girişim, Aptiv Otonom Mobilite Başkanı Karl Iagnemma tarafından Kore ve Asya’daki diğer teknoloji merkezleriyle eşgüdümlü olarak Boston merkezli olarak yönetilecek. Şirketler ortak girişimi yönetmek için eşit sayıda müdür atayacak.

'ŞARJ VE MENZİL KAYGILARI BİTECEK'

Otomotiv orijinal ekipman üreticileri için emisyon ve yakıt tasarrufu çözümleri üreten Delphi Technologies, yarı iletken teknolojiler alanında çalışmalar yapan Cree şirketi ile gelecekte daha verimli ve uygun maliyetli elektrikli araçların üretilmesi adına iş ortaklığı gerçekleştirdi. Bu ortaklık, yarı iletken uygulamalarda kullanılan silisyum karbür adlı bileşiğin temel oluşturduğu MOSFET (metal-oksit yarı iletken alan etkili transistör) teknolojisinin, elektrikli araçlarda kullanılması amacını taşıyor. Böylelikle daha güçlü elektronik sistemlerle birlikte elektrikli araçların sürüş menzillerinin uzaması, şarj sürelerinin kısalması, araç ağırlıklarının azalması ve tasarruf elde edilerek maliyetlerin düşürülmesi hedefleniyor. Şirketin 800 Volt invertörlerinde (dönüştürücü) kullanılacak olan teknolojisinin, premium sınıf küresel bir otomobil üreticisinin 2022’den itibaren üreteceği elektrikli araçlarında yer alması planlanıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Delphi Technologies CEO’su Richard F. Dauch, yeni iş ortaklığıyla ilgili olarak, “İşbirliğimiz; her geçen gün katılaşan küresel emisyon normlarını karşılamak için çalışan ve tüketicilerin elektrikli araç konusundaki kaygılarına yanıt vermek için geliştirmelerde bulunan otomobil üreticilerine önemli bir fayda sağlayacaktır. Elektrikli araçlarla ilgili; menzil, şarj süresi veya maliyet konularındaki bu kaygıların giderilmesi, otomotiv sektörünün işini önemli ölçüde kolaylaştıracaktır” ifadelerini kullandı.

TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI DEĞİŞİYOR

Teleperformance Müşteri Deneyimi Araştırma Merkezi (CX Lab), müşterilerin otomotiv sektörüne dair düşüncelerini ve davranışlarını ortaya koyan küresel araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Araştırmaya katılan müşterilerin kullandıkları araçlara ve bu araçları üreten firmalara dair memnuniyet puanı 10 üzerinden 8,3, sadakat puanı ise 8,2 oldu. Aynı kişilerin kullandıkları otomobil markasını ailelerine ve arkadaşlarına tavsiye etme oranı ise yalnızca yüzde 36 ile sınırlı kaldı. Memnuniyet, marka savunuculuğu ve sadakat skorlarının her birinde en yüksek puanı veren yaş grubu 1945 öncesi doğan ‘geleneksel’ kesim olurken, her üç kategoride en düşük puanı verenler ise 1965 - 1980 arasında doğan katılımcılar oldu.

elektrikli-araclar-maliyet-makasini-kapatiyor-633463-1.

ELEKTRİKLİ KARSAN GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Karsan, Fransa’nın Nantes kentinde 1-3 Ekim arasında 27’ncisi düzenlenen RNTP (Rencontres Nationales du Transport Public) Fuarı’na, Fransa distribütörü ve yüzde 50 ortağı olduğu HCI şirketiyle katıldı. Şirketin, 2018’in sonunda Münih’te tanıtımının gerçekleşmesinden sonra 8 ülkede 40 adedin üzerinde bir satışa ulaşan tam elektrikli modeli Jest Electric, RNTP Fuarı’nda gücünü BMW i teknolojisinden alarak 210 km’ye kadar menzil sunabilen ve hızlı şarj istasyonlarında 1 saatte şarj olma imkânı sağlayan 44 kWh’lık yeni BMW i bataryalarıyla sergilendi. 2019’un Haziran ayı sonunda Almanya’da gerçekleştirilen etkinlikle ilk kez dünyanın beğenisine sunulan 8 metre otobüs sınıfının elektrikli üyesi Atak Electric ise yine BMW i bataryası ve 300 km’lik menziliyle fuarda ziyaretçilerle buluştu.

elektrikli-araclar-maliyet-makasini-kapatiyor-633464-1.

68 YILDIR ÜRETİLİYOR

Otomobil üreticisi Toyota’nın arazi aracı Land Cruiser’ın küresel satışları 10 milyon adedi aştı. Markanın ilk neslini 1951’de ‘Jeep BJ’ ismiyle tanıttığı modelin üretimi, 1955’te ‘20 serisi’ ile süregeldi. Land Cruiser, ilk yıllarda 100 adet civarında ihracat yapılan bir araçtan, bugün 170 ülkede, yılda yaklaşık 400 bin adetlik satışa sahip bir model haline dönüştü. Türkiye’de de 1994’te satışa sunulan Land Cruiser bugüne kadar 3 bin 100 adetlik satış rakamına ulaştıToyota Land Cruiser, bugüne kadar Birleşmiş Milletler’in insani yardım operasyonları da dahil olmak üzere, dünya çapında, farklı doğa ve yol şartlarında birçok yardım görevinde kullanıldı ve kullanılmaya devam ediliyor.

FAİZ İNDİRİMİNDEN SEKTÖR MEMNUN

Kamu bankalarının markalarla anlaşmaya giderek taşıt kredisinde özel faiz oranları uygulayacak olması otomotiv sektörü kuruluşları tarafından olumlu karşılandı. Uygulamaya göre taşıt kredisi faiz oranı 1.40 düzeyinden 0,49 - 0,69 bandına çekildi. Araç satışlarının yarısından fazlasını taşıt kredileri ile yapan bir sektör için kredi faiz oranları ve kredi taleplerinin onaylanması konularının hayati önem arz ettiğini belirten OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, yüzde 1’in altındaki kredi oranlarının talebi hareketlendirecek sınır olduğunu açıkladı. Söz konusu uygulamada maliyetin bir kısmını bankaların bir kısmını ise şirketlerin karşılayacağını belirten Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün ise 2018 Ağustos’undan bu yana yükselen döviz, enflasyon ve dolayısıyla kredi faizleri nedeniyle 2017’ye göre yüzde 60 oranında küçülen iç pazarda, düşük faizli kredi beklentisi nedeniyle bir hareketlilik sağlanacağını söyledi.