'Elektronik sigara, akciğerlerde iltihaplanma yaratabiliyor'

ABD'li bilim insanları, elektronik sigaranın akciğerlere verdiği zararla ilgili yeni bir araştırma yaptılar. Yapılan araştırmanın sonucunda elektronik sigaranın bir aylık kullanımının, akciğerlerde iltihaplanmaya yönelik etki yarattığı sonucuna varıldı.

Elektronik sigaralar, likit olarak isimlendirilen maddelerin buharlaşıp ciğerlere alınması anlamına geliyor. Likitlerde sıvı nikotin, tatlandırıcı amaçlı aromalar, bitkisel gliserin ve propilen glikol gibi maddeler bulunuyor. Bitkisel gliserin ve propilen glikol, doğal içeriklere sahip olduğu için ciğerler açısından çok da büyük bir risk teşkil etmiyor ancak özellikle tatlandırıcı aromalar ve sıvı nikotin, ciğerleri doğrudan etkiliyor.

Web Tekno'dan Eray Kalelioğlu'nun haberine göre, Son birkaç yıldır popülaritesi ciddi anlamda artan ve Türkiye'de de yaygın olarak kullanılan elektronik sigaralar, son dönemlerde gündemden düşmek bilmiyor. Geçtiğimiz aylarda ABD'de yaşanan ani ölümler ve gizemli akciğer hastalığı ile ilgili çalışmalarını sürdüren bilim insanları, elektronik sigaranın akciğerlere verdiği zararla ilgili yeni bir çalışma yaptılar.

'HİÇ SİGARA İÇMEMİŞ 30 KATILIMCI İLE ARAŞTIRMA YAPILDI'

ABD'de özellikle de akciğer kanseri ile ilgilenen bir grup bilim insanı bir araya gelerek, elektronik sigaranın sadece bir aylık süreçte akciğerlere verdiği etkiyi incelemeye karar verdiler. Çalışma kapsamında, daha önce hiç sigara içmemiş olan 30 kişi seçildi ve günde 1 saat boyunca 20 çekim yapılmak koşuluyla elektronik sigara kullandırıldı. Araştırmaya katılan insanların içtiği likitin içerisinde yüzde 50 bitkisel gliserin ve yüzde 50 oranında da propilen glikol bulunuyordu.

Bilim insanları, araştırmaya dahil olan insanların içecekleri likite bu ürünlerden başka bir şey koymadılar. Likitlerde nikotin, tatlandırıcı aroma veya THC bulunmuyordu. Bir ay boyunca yapılan çalışmaların sonucunda, çalışmaya dahil olan insanların akciğerlerinde iltihaplanmaya yönelik bazı değişikliklere rastlandı.

Ancak bilim insanları, bu değişikliklerin çok da dikkate değer olmadığı sonucuna vardılar. Başka bir deyişle bitkisel gliserin ve propilen glikol, elektronik sigara likitlerinin en tehlikesiz maddeleriydi. Ancak likitin içerisine nikotin, THC ve tatlandırıcı aroma girdiği takdirde işin rengi ciddi anlamda değişiyor. Üstelik bir de buna, elektronik sigaralarda kullanılan ve "coil" olarak isimlendirilen malzemeler eklendiğinde risk daha da yükseliyor.

Özetle, bilim insanlarının daha önce hiç sigara içmemiş olan 30 kişiyle bir ay boyunca yapılan araştırmada, sadece bitkisel gliserin ve propilen glikol içeren elektronik sigara likitinin akciğerlerde iltihaplanmaya neden olabileceğine ancak bu iltihaplanmanın boyutunun küçük çapta olduğu sonucuna varıldı. Ancak bilim insanları, elektronik sigara likitlerinde bulunan sıvı nikotin, tatlandırıcı aroma, THC ve diğer ek içeriklerin risk oranını arttırdığı çıkarımına ulaştılar. Ayrıca elektronik sigaralarda bulunan coillerin kalitesi ve günlük kullanım sıklığı da riski arttırıyor.