EURO 2020 Elemeleri yarın oynanacak maçlarla sona erecek. Şu ana kadar dikkat çeken detayları ve gelişmeleri derledik

Elemelerin dikkat çeken detayları

Buse İlkin YERLİ


EURO 2020 Elemeleri yarın oynanacak maçlarla son bulacak. Fransa’da düzenlenen EURO 2016’dan itibaren 24 takımla oynanan olan turnuvanın eleme aşamasında şu ana birçok ilk gerçekleşti. Yaşanan ilkleri ve dikkat çeken istatistikleri derledik.

Finlandiya’dan tarihi başarı

Futbolun pek de popüler olmadığı ve daha çok kış sporlarıyla gündeme gelen İskandinav ülkesi, tarihi bir başarıya imza atarak, EURO 2020 biletini aldı. İtalya, Yunanistan, Ermenistan, Bosna Hersek ve Liechtenstein bulunduğu J Grubu’nda zorlu rakiplerini geride bırakan Finlandiya çok önemli bir başarı elde etti. Son dönemde Teemu Pukki gibi önemli bir oyuncu yetiştirmeyi başaran Finlandiya’nın turnuvaya renk katması muhtemel.

San Marino iki yıl sonra gol attı

Güney Avrupa'da İtalya Yarımadası içerisinde Apenin Dağları'nın küçük bir tepesinde yer alan bir ülke olan San Marino’nun Milli Takımı, futboldan daha çok mizah malzemesi olmasıyla ünlü. Yıllardır elemelerde mücadele eden ve koca koca ülkelere karşı mücadele etmenin tadını çıkaran San Marino için gol atmak, puan almak nadir gerçekleşen bir doğa olayı gibi. Mavililer, önceki gün oynanan Kazakistan’a karşı 3-1 mağlup olduğu maçta Filippo Berardi’nin ayağından bulduğu golle iki yıllık hasretine son verdi. Son puanını EURO 2016 Elemeleri’nde Kasım 2015'te Estonya’ya karşı alan San Marino’nun 4 yıllık hasretine son vermek için bir şansı daha var. Yarın I Grubu’ndaki son maçında Rusya’yla karşılaşacak olan Mavililer, puan almaya çalışacak. Çok büyük ihtimalle hayallerini süsleyen puanı alamayacaklar ama sahada olmanın tadını çıkaracakları kesin.

elemelerin-dikkat-ceken-detaylari-650593-1.

Nihayet Hollanda

EURO 2016’yı ve 2018 Dünya Kupası’nı kaçıran Hollanda Milli Takımı, yakaladığı yeni jenerasyonla EURO 2020 biletini almayı garantiledi. Almanya, Kuzey İrlanda, Beyaz Rusya ve Estonya’nın bulunduğu C Grubu’nda 7 maçta 16 puan toplayan Hollanda önceki elemelere göre çok daha başarılı bir performans ortaya koydu. Özellikle Virgil van Dijk önderliğindeki savunma hattıyla dikkat çeken Portakalları yeniden büyük bir turnuvada görecek olmak futbolseverleri fazlasıyla memnun ediyor.

İtalya dolu dizgin

Tıpkı Hollanda gibi 2018 Dünya Kupası’nı kaçıran İtalya, bunun acısını EURO 2020 Elemeri’nde sergilediği performansla çıkardı. Oynadığı 9 maçı da kazanan Gök Mavililer maç başı 3 gol ortalaması tutturarak rakip filelere 28 gol yolladı ve kalesinde sadece 3 gol gördü. Çizme’nin fırtına gibi geri dönüşü büyük bir heyecan yaratırken, şimdiden turnuva için favoriler arasına girmeyi başardılar.

Ukrayna’nın gelişimi

Türkiye’nin 2018 Dünya Kupası Elemeleri’ndeki rakiplerinden biri olan Ukrayna futbolunda çok önemli bir gelişme gösterdi. Elemelerde B Grubu’nda son şampiyon Portekiz ile aynı grupta yer alan Doğu Avrupa temsilcisi grubunu lider olarak tamamladı. Özellikle savunmadaki performansıyla dikkat çeken Ukrayna, EURO 2020’ye çok daha büyük hayallerle gidiyor.

İsralli gol makinesi Eran Zahavi

Elemelerde beklentileri aşamayan İsrail’in beklentilerin çok üstünde bir performans sergileyen santraforu. 9 maçta fileleri tam 11 defa sarstı. Kariyerini Çin takımlarından GZ R&F’te sürdüren Zahavi, zayıf bir lig olan Çin’de de istim üstünde olduğunu gösterdi. Kulüpte 2019 yılında çıktığı 25 maçta 29 gol atan Zahavi, performansıyla Avrupa kulüplerine göz kırpıyor.