“NATO’ya mali ve askeri payımız pek çok üyenin önündedir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, birliğe üye olan diğer ülkelerin Türkiye’ye destek vermemesinden yakındı

Eleştiriyor ama vazgeçemiyor

HABER MERKEZİ

NATO’nun kuruluşunun 70’inci yıldönümü nedeniyle Londra’da gerçekleştirilen Liderler Zirvesi’ne katılan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye’nin, NATO’nun en güçlü müttefiklerinden biri olduğunu ve 1952’den bugüne bütün önemli NATO misyonlarında görev aldığını anımsattıktan sonra, birlik üyelerinin Türkiye’yi yalnız bıraktığını söyledi.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

HEDEFE UYUM SÜRÜYOR

Bugün de daha önce olduğu gibi Afganistan’dan Irak’a kadar çeşitli görev güçlerinde yer alıyoruz. NATO’ya mali ve askeri payımız pek çok üyenin önündedir. Savunma harcamalarımızın özellikle Gayri Safi Milli Hasıla’ya oranı yüzde 1,9 seviyesinde bulunuyor. Galler Zirvesinde bu konuda bir hedef verdik ve bu hedefe uyum aynen devam ediyor. Biz NATO üyesi olarak, PKK/YPG, DEAŞ ve FETÖ başta olmak üzere pek çok terör örgütüne karşı mücadele eden tek NATO üyesiyiz. Bunu da konuşmamda özellikle vurguladım. Fakat bazı dostların bir taraftan terörle mücadeleyi öne çıkartırken diğer taraftan bu terör grupları ile el ele olduklarını da üzülerek görüyoruz.

DÖRTLÜ ZİRVE

Biliyorsunuz Türkiye, İngiltere, Almanya, Fransa olarak bir de Dörtlü Zirve gerçekleştirdik. Bu Dörtlü Zirve’yi en az yılda bir kez yapmayı karara bağladık. Şimdi ikinci zirveyi de şubat ayında İstanbul’da yapacağız. Bu Dörtlü Zirvede de bu konuların yanı sıra özellikle Suriye’deki Barış Pınarı Harekatı’nı etraflıca ele aldık. Biz buraya bir barış için girdik ve bu barışı burada tesis edeceğiz. Peki bunların güvenliği ne olacak? O da yine bizim sorumluluğumuzda.

TRUMP’LA GÖRÜŞME

S-400 ve F-35 konusunda ise daha önce görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız çalışmalarına devam edecekler. Şu ana kadar FETÖ’nün ileri gelenlerinden teslim edilenler oldu. Hala bu konuda görüşme yaptığımız devletler var.

cukurda-defineci-avi-540867-1.