Krizi inkar eden ancak ekonomik sıkıntıları aşmak için kredi talebiyle AB turuna çıkan Erdoğan’a kapılar kapanıyor. AB kurumlarının yanlış siyaset, hukuk ve insan hakları ihlallerini işaret ederek mali yardıma gönülsüz olmasıyla Erdoğan’ı sadece protestolar bekliyor

Eli boş dönecek

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilişkileri normalleştirmek ve maddi kaynak yaratmak adına gerçekleştireceği kritik Almanya ziyareti öncesi, ekonomik yardım kapısı kapandı.

Avrupa Parlamentosu’nun Ankara’ya 70 milyon avroluk yardımdan vazgeçmesinin ardından bu kez de AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn Türkiye’ye ekonomik yardım yapılmasına karşı çıktı.

Siyasilerin sorumluluğuna dikkat çeken Hahn, Türkiye’nin ekonomik problemlerini kendinin ürettiğini vurguladı.

Sorun siyasilerde
Die Welt gazetesine konuşan politikacı Türkiye’deki ekonomik sorunların Avrupa’nın müdahil olmasıyla çözülemeyeceğini söyledi.

Hahn, “Türkiye’deki mevcut ekonomik sorunlar temelde kendilerinin yarattığı sorunlar. Bu durum AB’nin ya da diğer üye ülkelerin Ankara’ya yardım paketi ya da kredi vermesiyle çözülemez. Burada hemen dahil olmamız için bir gereklilik göremiyorum” dedi.

Ankara’nın önce reformları uygulaması gerektiğini söyleyen Hahn, şöyle detaylandırdı; “Ekonominin tekrar tırmanışa geçmesi için sağlam bir para politikası, bağımsız bir merkez bankası ve demokratik temellerin güçlü bir şekilde korunmasının yardımı olabilir. Ben burada sorumluluğun her şeyden önce siyasi liderlikte olduğunu düşünüyorum.”

Hukuk, insan hakları
Avrupa Parlamentosu da Türkiye’nin AB’ye giriş sürecine destek için yapılması planlanan 70 milyon avroluk yardımı iptal etmeye hazırlandığını duyurdu. Kararın gerekçesi, Türkiye’nin hukukun üstünlüğü ve insan hakları gibi konularda yeterince ilerleme sağlayamaması olarak gösterildi.

Protesto ediliyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün başlayan Almanya ziyareti, Avrupa’da Türkiye’nin ekonomik sıkıntıları aşmak için isteyeceği kredi bakımından gündemdeydi. Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Türkiye’nin şimdilik özel bir Alman ekonomik yardımına ihtiyacı yok” açıklamasında bulunmuştu. Almanların yüzde 71’i de Türkiye’ye mali yardıma karşı çıkıyor.

Almanya Federal Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in davetine üzerine ülkede bulunan Erdoğan, mevkidaşının yanı sıra Başbakan Merkel ile de görüşecek. Ziyaretin protestoların gölgesinde geçmesi bekleniyor. Almanya kamuoyunun yanı sıra siyasetçiler de Erdoğan’ın ziyaretini eleştiriyor. Pek çok vekil Erdoğan için düzenlenen yemeğe katılmayacak.

Can Dündar sürprizi
Öte yandan MİT TIR’ları davası sürecinde Erdoğan’ın “Öyle bırakmam onu” dediği gazeteci Can Dündar, Cumhurbaşkanının Başbakan Merkel ile düzenleyeceği ortak basın toplantısına katılacağını duyurdu. Dündar, Erdoğan’a “Neden Türkiye’de cezaevlerinde gazetecilerin değil teröristlerin olduğunu söylediğini” sormak istediğini belirtti.

Dündar bir duruşması sırasında adliyenin önünde kendisine yönelik silahlı saldırı düzenlenmesinin ardından can güvenliğini gerekçe göstererek Almanya’ya yerleşmişti.

Salonlar iptal
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’da üç kentte Türkiyelilere hitaben konuşma yapması için hazırlıkları yapılan salon toplantılarının iptal edildiği belirtildi. İptalin, Berlin yönetiminin izin vermemesi nedeniyle gerçekleştiği aktarıldı. Bu durumda Erdoğan Adlon otelde iş ve sivil toplum temsilcileriyle buluşmakla yetinecek.