129 bin kişi haziranda hayatında ilk kez kredi kartı kullanırken 46 bin kişi de kart borcunu ödeyemedi. Kriz halkı bankalara mahkûm etmeye devam ediyor. Kişi başına düşen kredi borcu ise 26 bin lirayı buldu.

Elini sallasan kredi ve borcu

EKONOMİ SERVİSİ

Yaşanan ekonomik kriz, salgınla birlikte boyut değiştirirken yoksullaşan milyonlar kredi kartlarına ve kredilere yüklenmeye devam ediyor. Hayatında ilk kez kredi kartı kullanan kişilerin sayısı her geçen gün artıyor. Sadece haziran ayında 129 bin kişi ilk kez kredi kartı kullandı.

Öte yandan borçlarını ödeyemeyenlerin sayısı da artıyor. Haziranda 46 bin kişi bireysel kredi kartı borcunu ödeyemezken 209 bin kişi de kredi borcunu ödeyemedi. 2020’nin haziran ayında kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 16 bin, kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı ise 31 bin kişi olarak kayıtlara geçti. Geçen yıl haziran ayında bireysel kredi kartı ve kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısında bir azalma yaşandı. Borcunu ödeyemeyen kişilerin sayısında yaşanan azalmada geçen yıl bankaların kredi taksiti ödemelerini salgın nedeniyle 6 aya kadar ötelemesi etkili olmuştu.


KREDİLER BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), salgının başında çıkardığı kredilerin takibe düşme süresini 90 günden 180 güne uzatan düzenlemeyi eylül sonuna kadar uygulayacak. Bu düzenleme tüm kredileri kapsıyor. Böylece uygulama süresince borç krizi öteleniyor. Kriz halı altına süpürülürken kredi hacmi ise büyümeye devam ediyor. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin ağustos ayı raporuna göre haziran ayında bankaların nakdi kredileri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21 artarak 4 trilyon 105 milyar TL oldu. Nakdi kredilerin 3 trilyon 971 milyar TL’si bankalar, 63 milyar TL’si finansal kiralama şirketleri, 38 milyar TL’si finansman şirketleri ve 33 milyar TL’si faktoring şirketleri tarafından kullandırıldı.

KİŞİ BAŞINA KREDİ BAKİYESİ 26 BİN LİRA

Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler ise yüzde 27 artarak 929 milyar TL oldu. Bireysel kredilerin yüzde 46’sını ihtiyaç kredileri, yüzde 31’ini konut kredileri, yüzde 18’ini kredi kartları ve yüzde 5’ini taşıt kredileri oluşturdu. Takipteki krediler hariç bireysel kredi kullanan kişi sayısı son bir yılda 1,3 milyon kişi artarak 34,5 milyon kişi oldu. Kişi başına düşen ortalama kredi borcu ise 26,9 bin TL düzeyinde gerçekleşti. Sadece haziran ayında 95 bin kişi ihtiyaç kredisi kullanırken, konut kredisi kullanan kişi sayısı 21 bin oldu.

elini-sallasan-kredi-ve-borcu-913684-1.