Efecan Şenolsun’un kendisini cinsel saldırıya maruz bıraktığı gerekçesiyle yargılandığı davadan beraat etmesinin ardından Elit İşcan BirGün’e konuştu: Direnmeye devam edeceğim, onların erkek adaleti varsa bizim de kadın dayanışmamız var.

Elit İşcan: Onların erkek adaleti varsa bizim kadın dayanışmamız var!

Dilan ESEN

Oyuncu Elit İşcan’ı cinsel saldırıya maruz bıraktığı gerekçesiyle yargılanan Efecan Şenolsun’un hakkında verilen beraat kararına tepki büyük. ‘Hakaret’ ve ‘cinsel saldırı’ suçlarından 17 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle yargılanan Şenolsun beraat ettirilse de dava sürecinde kadınlar büyük bir dayanışma örneği sergiledi.

Elit İşcan, 2 buçuk yıl süren davayı, beraat kararını ve kadın dayanışmasını BirGün’e anlattı.

YALNIZ DEĞİLİZ

Tüm baskılara rağmen davadan vazgeçmeyen İşcan’ın da söylediği gibi “Onların erkek adaleti varsa bizim de kadın dayanışmamız var” diyoruz ve sözü Elit İşcan’a bırakıyoruz:

“Yaşamın tüm alanlarında olduğu gibi setlerde de erkek şiddetinin çeşitli hallerine maruz kalıyoruz. Tahmin ettiğim kadar zor bir yolculuk oldu, kötü hissettiğim, öfkeli hissettiğim, hüzünlü hissettiğim zamanlar oldu ama asla yalnız hissetmedim. Mahkemenin verdiği beraat kararını kesinlikle kabul etmiyorum. Bunu sorumsuzca bir karar olarak görüyorum. Erkek adaletin örneklerini zaten defalarca görmüştük, İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamamak için ellerinden geleni yapıyor bizi korumak ile yükümlü tüm organlar. Tüm bunlar olurken Efecan Şenolsun’un tüm duruşmalara takım elbisesini giyip gelmesi ve üzgün bir suratla “Çok samimi arkadaştık” diye yalan söylemesi yeterli oluyor! Çıkan karara şaşırmamakla birlikte tabi ki de hayal kırıklığına uğradım, adalet sistemine zaten olmayan güvenim tekrardan sarsılmış oldu. Biz kadınların işinin ne kadar zor olduğunu yine gördüm. Keza karşı tarafın ve avukatının savunmalarını, başarısız oyunculuklarını da midem bulanarak izledim. Tam da karşı çıktığımız mücadelesini verdiğimiz şeyin savunmasını yaptılar aslında, sinema TV tiyatro sektöründe çalışmanın cinsel tacizi, cinsel saldırıyı normal kıldığı üzerinden kurdular tüm argümanlarını.

Tüm bunlardan dolayı çok öfkeliyim ama mücadele etmeye ve direnmeye devam edeceğim. Onların erkek adaleti varsa bizim de kadın dayanışmamız var. Hem dava öncesinde hem de sonrasında çok fazla destek mesajı aldım. Duruşma salonunda benimle birlikte dört avukatım vardı. Feminist avukatlarım o kadar güçlü, iyi bir savunma yaptılar ki kendilerini hayranlıkla izledim, o salonda onlarla birlikte olduğum için kendimi çok şanslı hissettim.

Biliyorum ki bu dava ile setlerdeki ayrımcılık, homofobi ve cinsiyetçilik bitmeyecek. Ama bu sektörde çalışan tüm kadınlar ve LGBTİ+’lar yalnız olmadıklarını, olmayacaklarını bilecekler. Sadece bunun için bile bu kadar eziyet çekmeye değdi doğrusu. Benimle ilk günden itibaren dayanışan herkese tekrardan çok teşekkür ederim.”

elit-iscan-onlarin-erkek-adaleti-varsa-bizim-kadin-dayanismamiz-var-841080-1.
Efecan Şenolsun

DURUŞMA DEĞİL GÖSTERİ

“Duruşmada üzerimize boca edilen erkekliği de mahkemelerin cinsiyetçi kararını da yakından tanıyoruz” diyen feminist Avukat Meriç Eyüboğlu ise şöyle konuştu: “Savcı cezalandırılması yönünde mütalaa verdiği halde beraat kararı verildi. Geçen günkü duruşma çok korkunçtu çünkü bir erkeklik gösterisi şeklinde gerçekleşti. Özellikle avukat çok saldırgandı. Elit’in sadece kimliğine, kişiliğine yönelik değil, dizi setlerinde kadınların pozisyonuna yönelik çok ağır, yakışıksız ithamlarda bulundu. Hem Elit’i hem de sektördeki tüm kadınları aşağılayan bir resim çizip itibarsızlaştırmaya çalışan bir gösteri yapıldı. O yüzden sadece kararın kendisi değil, maruz bırakıldığımız şeyin kendisi de erkeklikti.”