Elon Musk 2 kişiyi Ay’a gönderiyor

TİMUR AKKURT - @timurakkurt
timur@teknosafari.com

Uzay turizmi bilim kurgunun ve çizgi filmlerin en sevdiği temalardan biri olarak hepimizin kalbini bir noktada çalmıştır. Şimdiye kadar yüksek eğitimli astronotlar tarafından yapılan uzay yolculuklar hep bizim boyumuzu aşan işler oldu. Bunu değiştirerek bilim kurguyu gerçeğe taşıma konusunda ilk adımı ise Elon Musk’ın önderliğinde hareket eden SpaceX şirketi attı. Dünya yörüngesine uzay aracı göndererek tek parça halinde geri getirmeyi başaran ilk bağımsız şirket olan SpaceX, uzay turizmini gerçek kılmak için gereken atılımı yapmaya hazır.

Musk, geçen hafta SpaceX şirketi ile 2018’de Ay’a iki uzay turisti göndermeyi hedeflediklerini açıkladı. Bu plana göre astronot olmayan iki kişi büyük ödemeler karşılığında Ay’a gönderilecek. Kimliği, hatta cinsiyeti bile açıklanmayan ve kapsamlı eğitim gören uzay turistleri ayrıca 45 yılın ardından Ay’a giden ilk Amerikalılar olacak.

SpaceX’in Ay görevi şimdiye kadar gerçekleştirilenler arasında en kolayı olacak. Plana göre uzay aracı Ay’ın çekim kuvvetinden yararlanarak uzak yüzünü görecek ve etrafından dönerek Dünya’ya doğru yeniden yola çıkacak. 483 bin kilometrelik uzaklığıyla yapılmış en uzun uzay yolculuğu olması planlanan Ay görevinin en önemli kısmı, dönüş için gereken doğru uzay aracının geliştirilmesi olacak. Şu an için SpaceX’te bulunmayan bu araç, fırlatma tarihine kadar şirketin elinde bulunan araçların geliştirilmesi ile üretilecek.

Ay görevini gerçekleştirecek SpaceX şirketi, aynı zamanda Elon Musk’ın en büyük hedefi olan yeniden kullanılabilir uzay araçlarını geliştiriyor. Okyanusun ortasına yerleştirilen iniş pistlerine inen bu uzay araçları, yıllardır bilim kurgunun en büyük hayallerinden biri olan uzay seyahatini mümkün kılıyor.

Dünya yörüngesine fırlattığı uzay aracını tek parça halinde yeniden Dünya’ya indirebilen ilk şirket olan SpaceX, uzay seyahatini geleceğin teknolojisi olmaktan çıkarıp bugünün hedefleri arasına yerleştiriyor. Benzer bir vizyonla elektrikli araçları alışıldık bir teknoloji haline getiren Musk’ın uzay turizmini de aynı noktaya getirmesi pek de imkansız görünmüyor.

Musk, şimdiye kadar yaptıkları ve girişimleriyle gerçek dünyanın Tony Stark’ı (Iron Man) olmaya çalışıyormuş gibi görünüyor. Ama ünlü girişimcinin CV’sine bakıldığında buna pek de şaşırmıyoruz. PayPal’ın kurucu ortaklarından olan Musk, erken dönemde yatırım yaptığı Tesla’da daha sonra CEO koltuğuna oturdu. SpaceX ile uzay yolculuğu teknolojilerinin sınırlarını zorlayan girişimcinin bir diğer büyük projesi ise Jetgiller’den çıkma olan Hyperloop. Bu proje tüpler içerisinde giden trenlerin saatte ortalama 970 km hızla seyahat etmesini hedefliyor. Her biri birbirinden imkansız görünen tüm bu hedefler, yapılan denemelerle günden günde gerçeğe dönüşüyor. Ve hepsinin arkasında da Musk yer alıyor.

Her ne kadar ‘parasına olana’ hitap edecek olsa da bu teknolojilerin geliştirildiğini görmek geçmişte gördüğümüz gelecek tasvirlerine bizleri biraz daha yaklaştırıyor. 20. Yüzyılın başından bu yana fütüristlerin yaptığı tahminler, biraz gecikmeli de olsa gerçek oluyor. Otonom araçlar, Hyperloop, uzay seyahati gibi imkansız görünen tüm teknolojiler gözümüzün önünde vücut buluyor. Umarım daha fazlasını da görebiliriz.