12 Mart darbesi döneminde Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idam kararını veren emekli Tuğgeneral Ali

12 Mart darbesi döneminde Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idam kararını veren emekli Tuğgeneral Ali Elverdi’nin cenaze törenine TSK tam kadro katıldı.
Ankara'da pazar günü yaşamını yitiren, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamlarına karar veren Ankara 1 No'lu Sıkıyönetim Mahkemesi Başkanı emekli Tuğgeneral Ali Elverdi için Kocatepe Camii'nde askeri tören düzenlendi. Törene 2 tümgeneral, 10'a yakın tuğgeneral, askeri erkan, ailesi ve yakınları katıldı.
Törene Genelkurmay ve kuvvet komutanlıkları tarafından da çelenk gönderildi. Top arabasına konulan Ali Elverdi'nin cenazesi tören ardından öğle namazından sonra kılınan cenaze namazı ardından Elverdi, Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Ankara polisi de geniş güvenlik önlemi alarak, Kocatepe Camii'e çıkan birçok yol güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. Tören alanında ise güvenlik ekiplerinin çelik yelekler taşıması dikat çekti.
1924 yılında Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde doğan Ali Elverdi, liseyi bitirdikten sonra Harp Akademisi’ne girdi. Harp Akademisi’ni bitirdikten sonra tuğgeneral rütbesine kadar Yükselen Elverdi, 12 Mart 1970 darbesinde Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 nolu Askeri Mahkemesi Başkanlığı’nı yaptı. Darbenin ardından 4’üncü ve 5’inci dönemde Adalet Partisi milletvekili oldu. Elverdi, 1980 yılında ‘Bu Vatana Kastedenler’ başlıklı bir kitap da yayımladı. Elverdi Gezmiş, Arslan ve İnan’ın 6 Mayıs 1972’de idam edilmeleri sonrası “Ben yalnız adli değil siyasi kararlar da verdim” demişti.