İşsizlik Fonu’ndan kamu bankalarına kaynak aktarılmasına beyaz yakalı örgütlerinden tepki geldi: Fonun bankalara aktarılması emanete hıyanettir, bu para derhal iade edilsin!

Emanete hıyanet

Beyaz yakalı işçi örgütleri Kaç Bize Gel, Plaza Eylem Platformu ve Politeknik, ortak açıklama yaparak İşsizlik Sigortası Fonu’ndan kamu bankalarına kaynak aktarılmasına tepki gösterdi. İşten çıkarmalar ve konkordatolarla birlikte işçi intiharlarının da yoğunlaştığı bir dönemde İşsizlik Sigortası Fonu’nun önemine dikkat çeken örgütler, “Bu fonun amacı dışında kullanılması hiçbir şekilde kabul edilemez ve bu hıyanet toplumsal risk yaratır” açıklaması yaptı.

Ekonomist Uğur Gürses, İşsizlik Sigortası Fonu’nun 11 milyar lirasının 3 kamu bankasına hileyle aktarıldığını ortaya çıkarmış; bunu doğrulayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Aslında bu kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması anlamında atılmış bir adım” savunmasını yapmıştı.

‘İşsizlik fonu biz çalışanlara ait’
Örgütlerden yapılan yazılı açıklamada, bunun ilk olmadığına, AKP’nin iktidara geldiği günden beri İşsizlik Sigortası Fonu’nu amacı dışında kullandığına dikkat çekildi: “İşsizlik Fonu, çalışanlara aittir. Kamu yıllardır hem kendi açıkları için hem de istihdamı teşvik adı altında işverene aktararak paramızı kontrolümüz dışında harcamıştır. İşçi maaşından yapılan zorunlu kesintilerin işçinin kontrolü dışında iktidar tarafından sorumsuzca kullanılması veya bankalara, işverene aktarılması, emanete hıyanettir. Bizzat maaşlarımızdan kesilerek biriktirilen İşsizlik Sigortası Fonu, işçinin modern bir hakkı olmaktan çıkmış, hükümet ve işveren için havadan para anlamında kullanılmaya başlanmıştır.”

‘Fon kötü niyetle yönetiliyor’
İşsizlik Sigortası’nın yalnızca bireysel düzeyde geri ödemeden ibaret olmadığına da vurgu yapılan açıklamada, “Bu yasanın gerekçesi, işçinin olumsuz şartlar ve ücretlerde çalışmaya razı olmasını engellemeyi kapsar. Böylece işçinin pazarlık gücü artar, işçi korunur ve toplumsal denge sağlanır. Yılda sadece yüzde 10’u işçilere geri ödenen fonun bu işlevleri köreltilmek isteniyor. Fonda biriken paranın çelişkili biçimde işsizlikteki devasa artışa paralel olması, fonun kötü niyetle kötü yönetildiğini gösteriyor” ifadeleri kullanıldı.

Bankalar parayı iade etsin
Üç örgüt; beyaz yakalılar, ofis çalışanları, mühendisler, profesyoneller, STK-emek-meslek örgütü çalışanları, freelance çalışanlar ve diplomalı işsizler adına taleplerini şöyle sıraladı:

► İşsizlik Fonu’ndan bankalara aktarılan para iade edilsin.

► Fonun yönetiminde emek örgütleri vasıtasıyla işçiler söz sahibi olsun, işçinin parası işçiye emanet edilsin.

► Fonun tüm faaliyetleri şeffaflaştırılsın.

► Fondan yararlanma koşulları iyileştirilsin.

► Fon geri ödemesi asgari ücretin altında belirlenmesin ve en az enflasyon oranında artırılsın.

► Fondan yararlanma süreleri kıdeme bağlı olarak uzatılsın.

► Fondan yararlanmak için gereken prim ödeme gün sayısı iş güvencesi sınırı olan 180 güne düşürülsün.

►İşçinin isteyerek işten ayrılması durumunda da fondan yararlanması sağlansın.