Emek örgütleri Antep’ten haykırdı

Antep 4’üncü Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten Yasin Kaplan Halı Fabrikası’nda çalıştıkları sırada Kod 29 uygulaması ile işten çıkarılan 14 işçinin işe geri talebiyle başlattıkları eylem 18’inci gününde.

Fabrika önünde DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Eşbakanı Mehmet Bozgeyik ve kentte bulunan kurum ve kuruluşların üyelerinin katılımı ile basın açıklaması düzenlendi.

Ülke genelinde yaşanan ekonomik krizin etkilerine değinerek konuşmaya başlayan Çerkezoğlu, bir yandan da Covid-19’un yarattığı toplumsal yıkım karşısında mücadele ettiklerini ifade etti. Ekonominin bir yıkım içerisinde olduğuna değinen Çerkezoğlu, “Gelir adaletsizliğinin hat safhada olduğu bir süreçte pandemiye yakalandık. İşçiler bu pandemi sürecini çok daha derin yaşıyor. Siyasi iktidarın bütün politikaları, halkı değil sermayedarları korumakla şekillendi” dedi.

İşverenin pandemi sürecinde Kod 29’u elinden geldiğince işçiye karşı kullandığını belirten Çerkezoğlu, “Tazminat vermemek için bu kodu kullanıyorlar. Yine sendikalaşmanın önünü kesmek için kullanıldı. Şimdi de işçileri işten atmak için kullanıyorlar. Kod 29 kara listedir. Hele kadın işçiler için kara bir lekedir. Ahlak dışıdır. Kod 29 zulmüne son verilmelidir. Yasal bir düzenleme yapılmalıdır. İşten çıkarmalara son verilmelidir. İşçilerin insanca yaşaması sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı. n Ekonomi Servisi