Elon Musk’ın CEO’su olduğu Tesla, Almanya’da elektrikli araç fabrikası kurarken metal işçilerinin toplu sözleşme talebini reddetti, işçiler greve hazırlanıyor. Fabrikanın kurulduğu 91 hektarlık ormanda binlerce ağacın kesilmesine de çevre hakları savunucuları tepki gösterdi.

Emek ve çevre düşmanı Musk

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’li otomotiv şirketi Tesla bir kez daha emek sömürüsüyle gündeme geldi. Avrupa’daki ilk elektrikli araç fabrikasını Almanya’da kuran şirket, işçilerin toplu sözleşme talebini reddetti.

Ülkede 2,3 milyon üyesi olan metal işçisi sendikası IG Metall, Tesla CEO’su Elon Musk’ın işçi düşmanı politikalarına tepki gösterdi. Ekonomi merkezli yayınlar yapan Bloomberg dün yayınladığı haberde, IG Metall’in Tesla’ya işçilerle toplu sözleşme imzalanmasının talep edildiği bir mektuba yer verdi. Buna göre, şirketin bu talebi reddetmesi üzerine işçiler genel greve hazırlanmaya başladı. Tesla’nın, depo işçileriyle toplu sözleşme imzalamayı reddeden Amazon’un izinden gittiğini açıklayan sendika, Elon Musk’ın, Almanya’daki işçileri ABD’de olduğu gibi düzensiz gelir ve çalışma koşullarına zorladığını vurguladı. Sendikanın yerel bir lideri de Musk’ın toplu sözleşmeleri “şeytan işi” olarak görmemesi gerektiğini söyledi.

Berlin yakınlarında fabrika- nın kurulduğu 91 hektarlık ormanda binlerce ağacın kesilmesine de çevre hakları savunucuları tepkili. Bölgedeki doğal yaşamın ve su kaynaklarının olumsuz etkilendiğini belirten aktivistler, fabrika inşaatının durdurulması için yerel mahkemede dava açmıştı. Davayı kaybeden şirket bir üst mahkemenin karara itirazıyla inşaata devam etmişti. Yerel basın ise Tesla’nın bölgedeki orman karıncası kolonilerini, sürüngen ve yarasaları başka bölgelere taşımak için uzmanlarla görüştüğünü yazmıştı.

HÜKÜMET DESTEKLİYOR

Almanya hükümeti ise Tesla’nın ülkedeki faaliyetlerinden memnun. Ekonomi Bakanı Pete Altmaier, fabrikanın tüm gereksinimlerini 2021 ortasına kadar yerine getireceklerine ilişkin taahhütte bulundu. Musk’ın hayranı olduğunu daha önce dile getiren Volkswagen CEO’su Herbert Diess ise IG Metall sendikasını “eski, kabuk tutmuş yapıyı sürdürmeye çalışmak” ile suçluyor. Parça tedarikçileri Continental AG ve Schaeffler AG şirketleri de sendikanın “daha esnek anlaşmalar için toplu sözleşmelerden vazgeçmesini” istiyor.