Emek ve meslek örgütlerinden 15 Temmuz açıklamaları: Darbelere ve baskıcı yönetimlere karşı demokrasi ve özgürlükleri savunacağız

Emek ve meslek örgütleri, dün 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin yıldönümü nedeniyle yaptıkları yazılı açıklamalarda, hem darbelerin hem de diktatörlüklerin karşısında tutum almaya, demokrasi ve özgürlükleri savunacaklarına devam edeceklerini duyurdu.

‘Sivil darbe yönetimi altında yaşıyoruz’
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, yazılı açıklamasında, darbe girişiminin üzerinden 2 yıl geçmesine karşın halen soru işaretlerinin gerçek anlamıyla ortadan kaldırılmadığına dikkat çekti.

Koramaz, “Darbe girişimi başarısız olsa da, sonrasında AKP hükümeti tarafından ilan edilen Olağanüstü Hal nedeniyle, 2 yıldır adeta sivil darbe yönetimi altında yaşıyoruz. Demokratik hak ve özgürlüklerin askıya alındığı, hukuk mekanizmalarının işlemediği, en masum protestoların bile şiddetle bastırıldığı bu dönemi darbe yönetimlerinden ayırt etmek mümkün değildir” dedi.

TMMOB olarak darbelere karşı oldukları gibi, her türden baskıcı, otoriter yönetime de karşı olduklarını vurgulayan Koramaz, “Bu yönetim anlayışı, darbelerle hesaplaşmak bir yana, darbecilerin antidemokratik zihniyetini yeniden üretmektedir. Darbelerle ve darbecilerle hesaplaşmanın yolu özgürlüklerin, demokrasinin büyütülerek toplumsal ve siyasal yaşama egemen hale getirilmesidir. TMMOB olarak dün olduğu gibi bugün de, darbelerin ve diktatörlüklerin karşısında tutum almaya devam edeceğiz. Baskının, zulmün ve sömürünün hüküm sürdüğü bir ülke yerine, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın ve adaletin egemen olduğu bir Türkiye istemiyle mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

‘Darbelerin panzehri gerçek demokrasidir’
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “DİSK olarak iki yıl önce, 15 Temmuz 2016’da yaşanan askeri darbe girişimini bir kez daha lanetliyor, katledilen yurttaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Darbelerden ve baskı rejimlerinden en büyük zararı görmüş, faaliyetleri durdurulmuş ve yöneticileri darbeciler tarafından idamla yargılanmış bir işçi örgütü olan DİSK, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin yıldönümü vesilesiyle darbecileri bir kez daha lanetlemektedir. Bu vesileyle, askeri darbelerin panzehrinin gerçek bir demokrasi, adil bir hukuk devleti, örgütlenme ve ifade özgürlüğü, güçler ayrılığı ilkesi, güçlü bir parlamenter demokrasi olduğunun altını bir kere daha çiziyoruz.”

‘Demokrasi varsa sendikalar var’
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay ise yazılı açıklamasında, “Türkiye varsa, demokrasi varsa biz varız, işçi hakları ve sendikalar var. Önceliğimiz demokrasi, Türkiye, halkın iradesi” dedi.
Türk-İş’in internet sitesine konulan açıklamada, 15 Temmuz gecesi ve sonrasında Türk-İş Başkanı ve yöneticileri tarafından yapılan çeşitli açıklamalara da yer verildi.