“Ekmek, gül ve hürriyet için yolla çıktık” diyen Emek ve Özgürlük İttifakı, İstanbul'da işçi ve emekçilerle bir toplantı gerçekleştirdi.

Emek ve Özgürlük İttifakı, İstanbul’da emekçilerle bir araya geldi
Fotoğraf: @emekpartisi/Twitter

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu'nun (SMF) oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, “Değiştireceğiz” sloganıyla İstanbul Okmeydanı’nda emekçilerle bir araya geldi.

Etkinliğe HDP Sözcüsü Ebru Günay, TİP Milletvekili Sera Kadıgil, EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk ve EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz'in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Açılış konuşmasını TİP Parti Meclisi ve Emek Bürosu Üyesi Hakan Koçak yaptı. MA’nın haberine göre Koçak, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın sokakta yaşanan mücadele sonucu oluştuğunu belirterek, “Diğerlerden farklı ‘siz oturun seçimde bize oy verin’ demiyor. İttifak, işçi ve emekçilerin verdiği mücadelenin büyütme çağrısında bulunuyor. Bu yolla çıkarken Türkiye işçi sınıfının mücadelesinden heyecan alıyoruz. Ekmek, gül ve hürriyet için yolla çıktık” dedi.

EHP Genel Başkanı Öztürk ise ekonomik krize ve asgari ücrete değinerek, “Bizim iktidarımızda işçiler sadece 6 saat çalışacak. Kömür ocaklarında çalışan halkımız yaşamını yitiriyor. Biz kömür ocaklarını, halkın yanından geçemediği hastaneleri kamulaştıracağız. Şu anda ülkenin başında çok despot, karanlık bir iktidar var. Bu iktidarın değişmesi gerekiyor. Peki kim değiştirebilir? Biz değiştirebiliriz. Üreten biziz, yöneten de biz olacağız” değerlendirmesini yaptı.

"SAVAŞ POLİTİKALARINA SON VERECEĞİZ"

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Türkiye’nin sorunlarına Cumhur ve Millet İttifakı’nın çözüm olmadığını” belirtti ve şöyle dedi: “Sendikal bürokrasiyi de biz yıkacağız. Bağımsız bir güç olarak demokrasi güçlerinin bir araya gelmesini sağlayacağız. Türkü, Kürdü ve Arabı ile işçilerin birliğini sağlayacağız. İşçilerin huzuru yok. Huzur olmayınca savaş olur. Biz ittifak olarak bu savaş politikalara son vereceğiz” şeklinde konuştu.

“İTTİFAK KÜRTLERİN, ALEVİLERİN VE DERDİ DEMOKRASİ OLANLARIN SESİDİR”

HDP Sözcüsü Ebru Günay ise “Türkiye’ye iki kutuplu siyasetin dayatıldığını” kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“AKP iktidarının savaş, katliam, kırım, ölüm ve yoksulluk politikası can almaya ve canlarımızı yakmaya devam ediyor. AKP iktidarı bu ülkenin geleceğinden çalmaya devam ediyor. Biz bu AKP iktidarına ve otoriter sisteme karşı yolla çıktık. Bu yolda omuz omuza, birlikte mücadele ederek yürüyeceğiz. Emek ve Özgürlük İttifakı kadınların, gençlerin, işçilerin, emekçileri, Kürtlerin, Alevilerin ve derdi demokrasi olanların sesidir. Emek ve Özgürlük İttifakı halklara özgürlük ile emek sömürüsünün olmadığı bir dünyanın mümkün olduğunu gösteriyor.”

“DOYMAYAN AHLAKSIZLARDAN HESAP SORMAK İÇİN KURDUK BU İTTİFAKI”

TİP Milletvekili Sera Kadıgil ise “Televizyonda orada burada ‘Ekonomi çok kötü, yoksulluk çok fazla, fiyatlar çok arttı, faturaları ödeyemiyoruz, eğitim bitti, sağlık bitti’ vs. anlatıyor. Bu salondakiler de biliyor bunları ama şunu soruyorum ben artık kendime ekseriyetle: Kimler için böyle oldu? Tam olarak kimler için hayat böyle? Mesela büyük şirketler, onların sahipleri, bankalar, onlar hiç fakirleşmediler. Onlara herhangi bir fiyat yükseltmesi falan da uygulanmadı, hayatlarının en kârlı dönemlerini geçiriyor onlar. Yokluktan okuyamayan, okusa iş bulamayan, bulsa aldığı maaşla evini geçindiremeyen insanlar için kurduk bu ittifakı ve aynı gemideyiz masallarını bize anlatırken gemiyi yiyip yine de doymayan o ahlaksızlardan hesap sormak için kurduk bu ittifakı” dedi.