Emek ve Özgürlük İttifakı'nın oluşturan partiler bir araya geldi. Yayımlanan sonuç bildirisinde, seçimlere Emek ve Özgürlük İttifakı olarak girme kararı alındığı belirtilerek, "Teknik çalışmalarda HDP başta olmak üzere ittifakın bileşeni olan tüm güçlerin kazanımlarını koruyup geliştirecek yol ve yöntemler esas alınacak" ifadeleri kullanıldı. Bildiride, cumhurbaşkanlığı seçimi için ortak tutumun "en kısa zamanda" açıklanacağı belirtildi.

Emek ve Özgürlük İttifakı'ndan 'seçim uzlaşısı' açıklaması: Tüm güçlerin kazanımları korunacak

Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi’nin (TÖP) oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi gündemiyle bir araya geldi.

Toplantının ardından sonuç bildirisi yayımlandı. Buna göre, Emek ve Özgürlük İttifakı olarak seçime girme kararı alındığı bildirildi.

Bildiride, "Teknik çalışmalarda HDP başta olmak üzere ittifakın bileşeni olan tüm güçlerin kazanımlarını koruyup geliştirecek yol ve yöntemler esas alınacak" denildi.

Cumhurbaşkanlığı seçimine de değinilen bildiride, "Depremden sonra cumhurbaşkanı adayı belirleme sürecini tekrar değerlendirme kararı almıştık. Bugün yürüttüğümüz tartışma neticesinde oluşan ortak tutumumuzu en kısa zamanda bir basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşma kararı aldık" ifadelerine yer verildi.

Emek ve Özgürlük İttifakı'nın toplantısının sonuç bildirisi şöyle:

"16 Mart Halepçe ve Beyazıt Katliamlarının yıldönümüdür. Böylesi katliamların bir daha yaşanmayacağı, yüzleşme kültürünün yerleşik hale geldiği ve her alanda gerçek adaletin tesis edileceği bir düzeni inşa etmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

İktidarın halk düşmanı, ranta ve talana dayalı politikaları, krizlere yol açarak toplumun bugününü ve yarınını tehdit ediyor. 6 Şubat Maraş Pazarcık merkezli depremlerde ve 15 Mart Urfa ve Adıyaman merkezli sellerde yaşanan yıkımlar, can ve mal kayıpları, bu politikaların en açık ve trajik göstergesi olmuştur. Yaşanan felaketi “doğal afet veya kader planı” olarak değerlendirmeyi, normalleşme adı altında kanıksatılma ve unutturma çabalarını kesinlikle reddediyoruz. Emek ve Özgürlük İttifakı olarak bu halk ve doğa düşmanı iktidarı ve felaketlere zemin hazırlayan düzeni değiştireceğimizi, sorumlularından hesap soracağımızı ve insan onuruna yaraşır bir yeni yaşamı inşa edeceğimizi taahhüt ediyoruz.

Türkiye’nin kaderini değiştirecek bir seçimin arifesindeyiz. Toplumun beklentilerini umuda çevirecek, demokratik ve özgür bir geleceği inşa edecek tarihsel ve siyasal sorumluluğumuzun bilinciyle;

>> Mücadele ittifakı olarak başlattığımız süreci, genişleyerek bir seçim ittifakı haline de getirmek üzere bir irade ortaya çıktı. Seçime, Emek ve Özgürlük İttifakı olarak girme kararı alındı. Teknik çalışmalarda HDP başta olmak üzere ittifakın bileşeni olan tüm güçlerin kazanımlarını koruyup geliştirecek yol ve yöntemler esas alınacak.

>> Gündem başlıklarımızdan biri olan cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili geniş çaplı bir tartışma yürüttük. Depremden sonra cumhurbaşkanı adayı belirleme sürecini tekrar değerlendirme kararı almıştık. Bugün yürüttüğümüz tartışma neticesinde oluşan ortak tutumumuzu en kısa zamanda bir basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşma kararı aldık.

>> Siyasi yasakların ve davaların, şiddetin ve baskının artarak devam ettiği bir atmosferde, seçim süreci ve sandık güvenliğine dair tüm toplum kesimleriyle sürdürdüğümüz ortak çalışmaları hız kazandırarak devam ettiriyoruz.

8 Mart’ta sokakları mora boyayan kadınların mücadelesinden aldığımız güçle, Newroz ve 1 Mayıs meydanlarını dolduracağız. Bütün demokrasi güçleriyle birlikte 15 Mayıs’ı kazanacağız. Tek adam rejimine son vereceğiz.

Dayanışma, mücadele ve umutla…"

NİHAİ KARAR İÇİN YENİDEN DEĞERLENDİRME YAPILACAK

Evrensel'in aktardığına göre, ittifakta yer alan her parti ve örgütün kendi temsiliyetiyle seçimlere katılmasına ilişkin formüller üzerinde duruldu.

Ancak nihai karar için ittifak bileşenlerinin yeniden konuyu değerlendirmesine kararı verildi.

NE OLMUŞTU?

HDP'nin dün gerçekleştirilen MYK toplantısında "seçimlere tek parti çatısı altında ve tek listede girme kararı alındığı" öne sürülmüştü.

HDP MYK, Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alan partilerle müzakere için Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ı yetkilendirdiği ifade edilmişti.

TİP ise Hatay’da yapılan PM toplantısı ardından Sonuç Bildirgesi’ni açıklamış ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleme yönünde görüş bildirmişti.

Bildirgede, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin, Saray Rejimi’ni alt etmek ve cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi adı verilen ucube yapıdan halkımızı kurtarmak için muhalefetin ortak bir adayda birleşmesi yönündeki eğilim değerlidir. Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının desteklenmesi yönündeki değerlendirmemizi başta Emek ve Özgürlük İttifakı’ndaki müttefik kurumlar olmak üzere demokratik kamuoyuyla istişare ederek karar haline getirmek konusunda MYK yetkilendirilmiştir" denilmişti.

Parti ayrıca, seçimlere kendi adı ve amblemiyle girme kararı almıştı. Bildirgede şunlar kaydedilmişti:

"Parti Meclisi, milletvekili dağılımında Emek ve Özgürlük İttifakı’nı güçlendirecek şekilde, seçimlere ittifak içerisinde kendi adımız, amblemimiz ve adaylarımızla girmemiz gereken illeri tespit etmiştir. Bunun en önemli gerekçesi, bu seçeneğin Cumhur İttifakı cephesini zayıflatacak olmasıdır. Ayrıca, seçim ittifakının halkımızın tüm taleplerini karşılayacak çok renkliliğe ulaşması ve mümkün olan en geniş yurttaş topluluğunu temsil edebilmesi gereklidir. Partimizin seçimlere ittifak içerisinde kendi adı, amblemi ve adaylarıyla katılma tercihi bu gerekliliği de karşılamaya yöneliktir. Bu kararımızda örgütümüzün raporları ve saha araştırmaları verileri de dikkate alınmıştır."