İSİG Meclisi, eylül ayına ilişkin hazırladığı iş cinayetleri raporunda en az 175 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Enflasyonun işçilerin hayat şartlarını her geçen gün zorlaştırdığını vurgulayan meclis “Sesimizi yükselteceğiz” dedi.

Emekçi, açlık ve ölüm arasında

EMEK SERVİSİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, eylül ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. Rapora göre, eylül ayında en az 175 işçi yaşamını yitirdi. Raporda, Eylül’de yaşamını yitiren işçilerden 153’ünün ücretli, 22’sinin ise kendi nam ve hesabına çalışan kişiler olduğuna yer verildi.

İş cinayetlerinde ölenlerin 18’inin kadın işçi, 157’sinin ise erkek işçi olduğu belirtilen raporda, kadın işçi cinayetlerinin tarım, ticaret, eğitim, büro ve sağlık iş kollarında gerçekleştiği kaydedildi. Raporda, Eylül’de yaşamını yitiren 5 kişinin mülteci işçi, 5’inin de çocuk işçi olduğu paylaşıldı.

Pahalılık zorluyor

Artan enflasyonun işçilerin hayat şartlarını her geçen gün zorlaştırdığına dikkat çekilen raporda “Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçtiğimiz aya göre yüzde 1,25 oranında artarken geçen yıla göre yüzde 19,58 oranında bir artış yaşandı. DİSK-AR’ın verilerine göre gıda enflasyonu dar gelirliler ve emeklilerde çok daha yüksek seyrediyor. Gıda enflasyonu emekliler için yüzde 36,7, en düşük gelirli yüzde 20’lik dilim için yüzde 37,1, ikinci düşük gelirlilerde yüzde 20’lik dilim için 39,7 olarak gerçekleşti” ifadelerine yer verildi. Asgari ücret 2 bin 826 lira olduğunun hatırlatıldığı raporda Türk-İş’in eylül ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının 3 bin 49 TL olduğu vurgulandı. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise 9 bin 931 TL.

Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 21,7 büyüdü. 2021 bütünü için yüzde 9 büyüme öngörülüyor. Ama diğer yandan DİSK-AR verilerine göre geniş tanımlı işsiz sayısı 8,4 milyon.

Her evde bir işsiz

“Sürekli olarak sıfır kaza vb. söylemlerin Bakanlar ve bürokratlar tarafından dile getirildiği ülkemizde iş cinayetleri sayısı 2000’in üzerinde...” denilen raporda şu ifadelere yer verildi:

“Bütün bu istatistiksel verilerin hayattaki karşılığı ise şu şekilde: Bir yanda iktidarın dünyanın en çok büyüyen ikinci ülkesi, şahlanan ekonomi söylemleri varken diğer yanda yüzlerce liralık faturalar, el yakan gıda fiyatları, her gün zam üstüne zam, her evde bir işsiz, yoğun çalışma temposu ve hemen herkesin bir tanıdığının işyerinde yaralandığı veya öldüğü bir ülke gerçeği...

Tam da bu noktada işçilerin “geçinemiyoruz”, “kod-29 kaldırılsın” eylemlerinden öğrencilerin “barınamıyoruz” çığlığına yeni dönemin karşı çıkışları da ortaya çıkıyor. Bizlerin de üzerine düşen görev bulunduğumuz alanlardan “çalışırken ölmek istemiyoruz” diyerek bu sesi yükseltmek.”

emekci-aclik-ve-olum-arasinda-929471-1.