Emekçiler dört bir yanda hak talebiyle alanlarda. İzmir’de TÜPRAŞ, Tuborg; Kocaeli’de Ford Otosan, Kartonsan ve İstanbul’da LC Waikiki ile Omega Motor’da çalışan emekçiler, ek zam için alanlara çıktı.

Emekçi dört bir yanda eylemde
TÜPRAŞ işçileri, fabrikaya ‘Geçinemiyoruz’ pankartı astı. (Fotoğraf: Petrol-İş)

Emek Servisi

Emekçiler yurdun dört bir yanında hak talebi ile alanlara çıktı. İzmir’de TÜPRAŞ ile Tuborg, Kocaeli’nde Ford Otosan ile Kartonsan ve İstanbul’da LC Waikiki ile Omega Motor’da çalışan emekçiler, çalışma koşullarının düzeltilmesi için eylem yaptı.

İŞÇİLER SENDİKAYA TEPKİLİ

İzmir Bornova’da bulunan Türk Tuborg Bira ve Malt Sanayii AŞ’de çalışan işçiler örgütlü oldukları Tek Gıda-İş Sendikası ile işveren arasında varılan anlaşmaya tepkili. Enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde ücretlere brüt 2 bin 200 lira ek zam yapılması kararını kabul edemeyeceklerini belirten işçiler, işverenin yanı sıra bağlı oldukları sendikaya da tepki gösterdi.

Fabrika yemekhanesinde işçilerle toplantı düzenleyen Tek Gıda-İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Latif Gökçay toplantıya fabrika yönetimini de davet etti. “Sendikanın kendini savunacak hali olmadığı için toplantıya yöneticileri de çağırmış” diyen işçiler, toplantıyı alkışlarla protesto ederek yemekhaneyi terk etti. Evrensel’e konuşan bir işçi, “8 yıldır burada çalışıyorum. Sendikacılar hiçbir toplu sözleşme döneminde bize ne istediğimizi sormadılar. Her şey olup bittikten sonra haberdar edildik” dedi.

YÜZDE 54 ZAM TALEBİ

Metal işkolunda MESS'le sağlanan anlaşmada yüzde 34'lük ek zam alan Ford Otosan emekçileri yüzde 54'lük zam taleplerinde ısrarcı olduklarını belirtti. Kocaeli’de bulunan Ford Otosan fabrikasında çalışan işçiler, yüzde 54 ek zam talebi için ses çıkarma eylem yaptı. “Yüzde 54 ek zam talebimizden vazgeçmiyoruz” diyen Ford Otosan işçileri dün başlattıkları ses çıkarma eylemini talepleri kabul edilene kadar devam ettireceklerini söyledi.

Alım gücünün her geçen gün enflasyon karşısında erimesi TÜPRAŞ işçilerini de vurdu. TÜPRAŞ İzmir Aliağa Rafinerisi'ndeki işçiler insanca yaşanacak ücretler için ek zam talep ediyor. Koç Holding’in yüzde 9,6 ek zam oranını kabul etmeyerek iş yavaşlatma eylemi başlatan işçiler, eylemlerinin ikinci gününü de geride bıraktı. TÜPRAŞ işçileri, bakım gruplarında acil işler dışında çalışmama, fazla mesai yapmama ve iş müsaadelerini vermemeye devam ediyor. İşçiler, “Artık sesimizin duyulmasını istiyoruz. Koç Holding bu enflasyon koşullarında bizleri sefalete mecbur bırakıyor. Yüzde 9,6 zam oranı kabul edilemez. Hakkımız olanı istiyoruz” dedi.

KOŞULLARA TEPKİ

İstanbul Ümraniye’deki Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Omega Motor’da sendikalaştıkları için işten atılan Türk Metal üyesi 17 işçinin direnişi sürüyor. İşten atılan işçiler sendika yöneticileriyle birlikte her gün eylem yaparken işveren baskısına rağmen vazgeçmeyeceklerini ifade ediyor. Açlık sınırının altında çalıştıklarını belirten işçiler, ağır çalışma koşullarına karşın düşük ücretler aldıklarını, yaralanan çalışanların bile olduğunu aktarıyor.

Öte yandan Kocaeli’deki Kartonsan fabrikasında Türk-İş’e bağlı Selüloz İş Sendikası’na üye işçilerin toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine başlattığı grev 37’nci gününde devam etti. İstanbul Esenyurt’ta bulunan LC Waikiki bünyesinde Klüh adlı taşeron firmaya bağlı çalışan 15 temizlik işçisinin işten çıkarılmasına yönelik direnişi de sürüyor.

***

DİRENİP KAZANDILAR

İstanbul, İzmir ve Kocaeli’deki eylemler sürerken çok sayıda emekçi de direnişlerinin karşılığında hak kazanımları elde etti. Bağımsız Maden İş Sendikası’nın İzmir Kınık’ta faaliyet yürüten Özyeğin/Fiba Grup’a bağlı Polyak Eynez Madencilik’te işten çıkartılan Erdoğan Çapaklı’nın işe iade talebiyle maden önünde başlattığı eylem kazanımla sonuçlandı.

Uluğ Enerji yönetimi ile İş Bankası temsilcileri arasında yapılan promosyon görüşmeleri de tamamlandı. Banka ile yapılan anlaşma sonucunda işçilere 20 bin lira promosyon ödeneceği kararlaştırıldı. DİSK’e bağlı Enerji Sen tarafından işçilere yapılan bilgilendirmede promosyon sözleşmesinin 3 yılı kapsadığı ve 5 Şubat’ta banka hesaplarına yatacağı bildirildi. Öte yandan DİSK’e bağlı Enerji-Sen ile Uluğ Enerji arasında yapılan TİS görüşmelerinden ise sonuç çıkmadı. Enerji-Sen’le Uluğ Enerji yöneticileri 1 Şubat’ta bir kez daha bir araya gelecek.