İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan binlerce işçinin gözü toplu iş sözleşmesi görüşmelerine çevrildi.

Emekçiler alın terlerinin karşılığını almak için masada

Aycan KARADAĞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketlerden İZELMAN, İZENERJİ ve ESHOT’ta toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor. Genel-İş ve Tüm Bel-Sen’in İzmir Şube Başkanları toplu sözleşme görüşmelerindeki son durumu değerlendirdi.

Genel-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal, 7 bin işçinin çalıştığı ESHOT ile ilgili olarak, “Görüşmede şu ana kadar 8 madde kaldı. Toplu iş sözleşmesinin görüşmelerinin masada biteceğini düşünüyoruz. Yüzde 35 teklif ettik. Tekliften daha önemli 2 nokta var; eşit işe eşit ücret ve işçiye banka promosyonun verilmesi. Şu an masada güzel bir hava var. Hedefimiz işçiyi bu ülkedeki enflasyon oranının altında bırakmamak” dedi.

İZENERJİ ile Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube arasında sürdürülen toplu iş sözleşme görüşmelerinde çalışan 10 bin için arabulucu süreci biterken, uyuşmazlık tutanağı tutuldu. Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, “60 günlük bir süreç başlıyor. 52 madde geçti. 23 madde duruyor. Pandemide yaşanan aksaklıkların giderilmesini istiyoruz. KHK’yla geçiş yapan güvenlik arkadaşlarla ilgili maddeler var. Bizim de Tunç Başkanın da savunduğu eşit işe eşit ücret talebimiz var. Taban ücrete yüzde 15 gibi öneri geldi. Şu an da o kabul görmedi. Sendika olarak bizimle aynı işi yapan diğer şirketlerle olan ücreti istiyoruz. Bu toplu sözleşmeyi uzlaşı içinde bitirmek istiyoruz. Bitirmeyip 10 bin emekçinin talebi görmezlikten gelinirse, 10 bin emekçiyle alınacak kararla alanda mücadelemizi veririz” şeklinde konuştu.

Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Faruk Saral’da 7 bin işçinin çalıştığı İZELMAN’da sürecin şu an arabulucuda olduğunu belirerek şunları söyledi: “76 maddelik bir taslağımız var. Bunların birçoğu toplu iş sözleşmesinde kemikleşmiş maddeler. 76 maddeden şu anda 9 tane kaldı. Önceki oturumda yüzde 15’lik bir teklif verildi. Bizim önerdiğimiz teklif ise yüzde 35. Süreç devam ediyor. Önümüzdeki oturumda kalan maddeleri geçirmek ve verilen teklifi bizim istediğimiz noktaya çekmek var. Umudumuz işçiler için en iyi haklarla, barışçıl bir sözleşme yapmak. Şirketin içinde bir eşitsizlik var. Bu eşitsizliği kaldırmak istiyoruz. Bu da toplu sözleşmemizin temel ayaklarını oluşturuyor. Bir de banka promosyonu sorunumuz var. Banka promosyonu da bizim toplu sözleşmede teklif ettiğimiz ve sonuna kadar arkasında duracağımız bir madde.”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde örgütlü Tüm Bel-Sen’in İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Buse Engin de, 6 bin kamu emekçisi adına toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürdürdüklerini belirterek “İlk oturumda mali haklarda ve sosyal haklarda kazanımlar elde etmeye çalışıyoruz. 5 günlük babalık iznimizi 10 güne çıkardık. Mali herhangi bir şey konuşamadık. Bunun için ikinci oturumu bekliyoruz. Taslağımızı da teslim ettik. Taslağımızdaki zam oranı yüzde 48’e denk geliyor. Teklifimizi söyledik ama İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden herhangi bir geri dönüş gelmedi. Pandemide ve depremde çok fazla çalışan arkadaşlarımızı mutlu edecek bir hak talep ediyoruz” dedi.