Emekçiler haklarını arıyor

BirGün/EGE

Covid-19 salgının etkileri emekçiden çıkmaya devam ediyor. İzmir’de PTT çalışanları, Meslek Fabrikası eğitmenleri ve NAK Kargo çalışanları bu süreçte haklarını alabilmek için direnişe geçti.

PTT-Sen ve PTT Kargo-Sen üyeleri, sendika yöneticilerinin ve temsilcilerinin işten çıkarılması ve ücretsiz izne gönderilmesi üzerine İzmir’de eyleme başladı. İzmir’de 4 işçinin işten çıkarılmasının ardından, Bayraklı PTT Posta İşleme Merkezi önünde 32 gündür direnişlerini sürdüren PTT emekçileri, 1 Şubat tarihine kadar görüşmelere cevap verilmezse Ankara’ya gideceklerini açıkladılar.

İzmir Işıkkent’te bulunan NAK Kargo’da pandemi ve mevsimsel geçiş süreçlerine bağlı olarak ‘işlerin azalması’ gerekçe gösterilerek 5 işçi ücretsiz izne çıkartıldı. Mesai bitimi sonrasında, zorla ücretsiz izin kâğıtlarına imza atarak ücretsiz izne çıkarıldıklarını belirten NAK Kargo çalışanları, kargo önünde “İşimizi geri istiyoruz” diyerek başlattıkları oturma eyleminin 5’inci günündeler. İnsanca ve güvenceli çalışmak istiyoruz diyen işçiler, haklarını aramaya devam edeceklerini söylediler.

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Meslek Fabrikası Müdürlüğü’nde sözleşme süresinin dolması üzerine işsiz kalan ve taşeron olarak çalışan eğitmenler, daimi iş talebi ile eski belediye binası önünde eylem başlattı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in konuyla ilgileneceğini açıklamasının ardından eğitimciler, eylemin 24’üncü gününde eylemi sonlandırarak süreci takip edeceklerini ifade ettiler. Eğitimciler, süreçten olumsuz bir sonuç çıkarsa eylemlerine devam edeceklerini açıkladılar.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası(BTS) İzmir Şubesi’ne üye 4 kişinin sürgün edilmesi ve diğer üyelere de baskı yapılması sonrası her Pazartesi günü oturma eylemine başladılar. Sendika tarafından yapılan açıklamada, “Sürgün kararlarını geri almaya, sendikamıza üye ve yöneticilerine yönelik baskıya son vermeye ve aklı-selim bir şekilde yasa ve yönetmeliklere uygun davranmaya davet ediyoruz. Baskı ve soruşturmalar kalkana, sürgünler geri dönene kadar oturma eylemi yapacağız” denildi.