Emekçiler Kobane için sokaktaydı
KESK, DİSK, TMMOB ve TTB üyesi emekçiler, Kobane direnişine destek için iş bıraktı, sokağa çıktı. Emekçiler, hükümete “IŞİD'e değil halklara destek ver” çağrısında bulundu

KESK'in çağrısıyla iş bırakan emekçiler, Kobane direnişine destek vermek için dün tüm ülkede eylemdeydi. KESK üyelerine DİSK, TMMOB ve TTB üyeleri de destek verdi. Ankara'da eylem yapan emekçilere saldıran polis, Mardin'de de havaya uzun namlulu silahla ateş açtı.
POLİS HAVAYA ATEŞ AÇTI
Mardin Nusaybin'de KESK üyeleri IŞİD saldırılarını protesto etmek için sendika binası önünden Barış Parkı'na yürüdü. Buradan Nusaybin Sınır Kapısı'na sloganlarla yürümek isteyen grubu Nusaybin Emniyet Müdürlüğü önünde polisler durdurdu. Polis, dağıtmak için önce kamu emekçilerine tazyikli suyla saldırdı, daha sonra uzun namlulu silahla havaya ateş açtı. Emekçiler, bir süre polisle tartıştıktan sonra Emniyet'in karşısında açıklama yaparak eylemi sonlandırdı.
ANKARA'DA DA SALDIRI
Ankara’da iş bırakan KESK üyeleri Kurtuluş Parkı’nda toplandı. Basın açıklaması yapmak isteyen gruba, polis saldırdı. Siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üyelerinin de destek verdiği eylem, polisin basın açıklamasına izin vermemesi üzerine yapılamadı. Ziya Gökalp Caddesi boyunca kaldırımlardan yürüyerek dağılan kitleye polis TOMA’larla saldırmayı sürdürdü. Grup, birkaç saat sonra Çankaya Belediye Başkanlığı önünde yeniden toplanarak basın açıklamasını yaptı ve dağıldı.
İstanbul'da ise emekçiler, Şişli'de bulunan Cevahir AVM önünde toplandı. Eyleme HDP Milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü de katıldı. “IŞİD barbarlığına, AKP saldırganlığına geçit yok”, “IŞİD yenilecek, direnen Kobane halkı kazanacak” pankartları açan emekçiler, buradan AKP Şişli İlçe Teşkilatı binasına yürümek istedi. “Kobane halkı yalnız değildir”, “Direnen halklar kazanacak”, “Diren Kobane emekçiler seninle” sloganları ile yürüyen emekçilerin önü Mecidiyeköy meydanda çevik kuvvet polisleri ve TOMA'larla kesildi.
AKP İNSANLIK SUÇU İŞLİYOR
Emekçilerin AKP binasına yürüyüşüne izin verilmemesi üzerine, burada basın açıklaması yapıldı. Açıklamada konuşan HDP Milletvekili Sebahat Tuncel, AKP hükümetinin IŞİD'e verdiği desteği eleştirdi, “Biz sizi çok uyardık. Türkiye'nin çıkarı savaşta değil barıştadır” dedi. Sokaklarda yaşananlardan ve ölümlerden PKK ve İŞİD'i aynı kefeye koyanları sorumlu tutan Tuncel, "Demokratik eylemliklerimiz için sokaklarda olacağız" diye konuştu.
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise Kobane'ye destek eylemlerine dönük saldırıları destekleyen AKP hükümetinin açıkça insanlık suçu işlediğini ifade etti.
GÜN DİRENİŞİ SAHİPLENME GÜNÜ
Çerkezoğlu'nun ardından basın açıklamasını KESK Şubeler Platformu adına Eğitim Sen 7 Nolu Şube Başkanı Mehmet Emin Kırşanlıoğlu okudu. Kırşanlıoğlu, şunları kaydetti: “Gün barbarlığa karşı insanlık onuru mücadelesi veren Kobane halkıyla dayanışma ve direnişi sahiplenme günüdür. Tüm halkımızı, kendine insanım diyen herkesi IŞİD ve işbirlikçisi AKP'nin saldırılarına karşı direnmeye ve direnen Kobane halkıyla dayanışmaya çağırıyoruz.”
***
‘Ortadoğu halklarının yanındayız’
KESK’in çağrısı üzerine İzmir’de de kamu emekçileri iş bıraktı. KESK üyesi emekçilere DİSK, TMMOB, TTB de destek verdi. BTS Şuba Başkanı Bülent Çuhadar, IŞİD’e değil Ortadoğu halklarına destek verilmesini istediklerini açıkladı. Gülsen Candemir
***
‘Eşkıyalar’ da alandaydı
Hopa’da Eğitim Sen üyeleri Kobane için iş bırakarak sokağa çıktı. Hopa Parkı’nda buluşan emekçiler, Metin Lokumcu Meydanı’na yürüdü. “İnsanlar ölmesin diye alanlardayız” pankartı açan emekçiler, herkese halkların kardeşliğini savunma çağrısı yaptı.
***
Greve katılım yüzde 100 oldu
Dersim’de grev kararı yüzde 100 katılımla hayata geçirildi. Sanat Sokağı’nda buluşan emekçiler, buradan Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Eğitim Sen Dersim Şube Başkanı Hasan Ölgün, “Direnişin yanındayız, çünkü Dersim bunun acısını 38’den çok iyi biliyor” dedi.