KESK, Samsun’da “Yoksulluğa, İşsizliğe, Güvencesizliğe Karşı Birlikte Mücadele” mitingi gerçekleştirdi. Katılımın yoğun olduğu mitingde emekçiler kriz bahanesiyle haklarına yönelmiş saldırılara karşı direneceklerinin altını çizdi

Emekçiler Samsun sokaklarındaydı: Birlikte mücadeleden vazgeçmeyeceğiz

BirGün Samsun

Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) İzmir’in ardından Samsun Cumhuriyet Meydanı’nda da “Yoksulluğa, İşsizliğe, Güvencesizliğe Karşı Birlikte Mücadele” mitingi yaptı. KESK’e bağlı sendikaların yanı sıra, emek ve demokrasi örgütleri ve siyasi partilerin katılımıyla coşku ile geçen mitinge katılım da yoğundu. KESK Eş Başkanı Aysun Gezen, binlerce kişinin katıldığı mitingde yaptığı konuşmada, Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin gizlenmeye çalışıldığını vurguladı. Gezen “Ülkemizde her geçen gün derinleşen bir ekonomik kriz yaşanıyor. Resmi rakamlar bile yaşanan işsizliği, hayat pahalılığını gizlemeye yetmiyor. İşsizler ordusu hemen her gün büyüyor. Markete, pazara gittiğimizde, cebimizden çıkan paradaki artış, küçülen poşetlerimiz, artan borçlarımız, adeta ‘kriz var’ diye bas bas bağırıyor” diye konuştu.

emekciler-samsun-sokaklarindaydi-birlikte-mucadeleden-vazgecmeyecegiz-540269-1.

‘Fatura yoksul halkın sırtına’
Yaşanan krizin faturasının yoksul halkın sırtına yüklenmek istediğini belirten Gezen, şunları söyledi: “Krizin faturasını ücretli kesimler başta olmak üzere yoksul halkın sırtına yıkmak için her yola başvuruluyor. İşten çıkarmalar, zorla ücretsiz izine çıkarmalar, angarya çalıştırma, mesai ücreti nöbet ücreti ödememe gibi çalışma hakkımızı ortadan kaldıran saldırılar gittikçe artırılıyor. Sağlıkta acil durumlar dışında malzeme kullanılması engelleyen düzenlemelerle hayatımız tehlikeye atılıyor. Açıkladıkları her paketten, mecliste görüşülmeye devam edilen bütçe yasa tasarısından ülkenin kaymağını yiyen yabancı tekeller başta olmak üzere büyük patronlara yeni teşvikler, vergi indirimleri müjdeler çıkıyor. Sıra bize gelince en temel ihtiyaç maddelerinin yüzde 50 zamlandığı koşullarda göstermelik olarak yapılan yüzde 10 indirim kampanyasını ‘enflasyonla topyekûn mücadele’ diye yutturmak istiyorlar. Milleti soyup soğana çeviren vergileri, zamları görmezden geliyorlar. Bunun yerine kuru soğan üreticisinin ambarına, deposuna düzenledikleri baskınları enflasyona mücadele diye yutturmak istiyorlar.”

emekciler-samsun-sokaklarindaydi-birlikte-mucadeleden-vazgecmeyecegiz-540267-1.

‘Bu faturayı kabul etmiyoruz’
“Hep kaybedenler olarak bu düzene borcumuz yok, tam tersine alacağımız var” diyen Gezen sözlerini şöyle tamamladı: “Adaletsiz vergi sistemi ile bir birinin kopyası bütçelerle, özelleştirmelerle, kamunun tasfiye edilmesi ile hak arama yolları kapatıldı. OHAL’lerle, grev yasakları, sendikal hak ihlalleri ile KHK’lerle fatura hep bize kesildi. Biz bu ülkenin emekçi kesimleri, yoksullaştırılan halkı olarak ülkeyi uçurumun kıyısına sürükleyen politikaların faturasının bizim sırtımıza yıkılmasını kabul etmiyoruz.”

emekciler-samsun-sokaklarindaydi-birlikte-mucadeleden-vazgecmeyecegiz-540268-1.