Emekçiler sefalet altında yaşamak zorunda kalıyor
Fotoğraf: MA

HABER MERKEZİ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Ankara Şubeler Platformu, memur ve emekli maaşlarına yapılan zam oranına karşı Ulus Meydanı'nda açıklama yaptı. “Yoksulluk Sınırının Üzerinde, İnsanca Yaşayacak Bir Ücret İstiyoruz” talebiyle bir araya gelen kamu emekçileri, “Rakamlar Yalan, Yoksulluk Gerçek” pankartı taşıdı. Açıklamaya Türk Tabipleri Birliği (TTB), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Cumhuriyet Halk Partisi( CHP) Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ve birçok kurum temsilcisi de katıldı. Kitle adına açıklamayı KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sadri Ünal yaptı.


Kamu emekçilerinin ve emeklilerin adeta “Bermuda Şeytan Üçgeni” ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Ünal, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve yandaş konfederasyonun yarattığı girdap ile emekçiler karın tokluğu dahi diyemeyeceğimiz bir sefalet ücreti ile yaşamaya çalışmaktadır. Yıllardır bu üçlü aynı oyunu oynuyor. Yandaş Konfederasyon enflasyon altındaki oranların altına imza atıyor, TÜİK her altı ayda bir iktidarın ekonomi politikalarına uygun oranlar açıklayarak gerçek enflasyonu gizliyor ve iktidar TÜİK verilerine göre enflasyon farkını vererek lütfedercesine artış oranı açıklıyor. Oysa her zaman altını çizdiğimiz üzere enflasyona göre maaş zammı ‘sıfır’ zam demektir. Sahte rakamlardan ibaret TÜİK verilerine göre maaş zammı ise reel gelirimizin erimesi, yoksulluğumuzun artması demektir” şeklinde konuştu.

Ünal, gerçek enflasyon ve alım gücünün korkunç erimesinin karşısında verilen müjdelerin hiçbir karşılığının olmadığına dikkati çekti. Ünal, “En küçüğünden en yaşlısına, işsizinden çalışanına, öğrencisinden esnafına kadar tüm halk TÜİK rakamlarının yalan, yoksulluğun gerçek olduğunu bizzat yaşayarak görmektedir. Bu yüzden, her gün şapkadan tavşan çıkarırcasına açıkladıkları ‘müjdelere’ rağmen ücretler, alım gücü eridikçe erimektedir” dedi.

Ünal’ın ardından KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil söz aldı. AKP’nin ülkeye zamdan, zulümden, sefaletten başka bir şey vaat etmediğine vurgu yapan Yeşil, “Biz örgütlü mücadele yürütürken karşımıza iktidarın kurmuş olduğu kurumlar bizi kötülükleriyle karşı karşıya bırakıyor. Enflasyon farkını bu ülkede zam olarak yutturmaya çalışıyor, ama yetmiyor üstüne pası TÜİK’e atıyor. Kamu emekçileri buna artık tok. Bu sefalet zammına, güvencesiz çalışma bütününe antidemokratik uygulamalarla birleşerek kazanacağız. Birlikte ortak mücadele yürütmeye çağırıyoruz” sözlerini kullandı.