Pandemi koşullarında sağlık emekçilerinin ağırlaşan çalışma şartlarının ardından, geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da ve Kayseri’de iki hemşire intihar etti. Çalışma şartlarını protesto eden sağlık emekçileri, pandemi günlerinde sağlık emekçilerinin travma yaşadığını belirtti

Emekçiler tek ses: Sağlık çalışanları tükendi

BERKAY SAĞOL

Tüm Türkiye’yi etkileyen Covid-19 salgını döneminde, yurt genelinde sağlık emekçilerinin çalışma şartları ağırlaştı. Esnek çalışma saatleriyle çalışan sağlık emekçileri, uzun süreler nöbet tutmaya başladı. Bu çalışma şartlarında pek çok sağlık emekçisi travma yaşayıp, tükenmişlik sendromuna girerken, geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da ve Kayseri’de iki hemşire intihar etti.

Yaşanan intiharları dile getiren ve ağır çalışma koşullarını protesto eden İzmir Tabip Odası, SES ve Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde açıklama yaptı. Açıklamayı yapan SES İş Yeri Temsilcisi Ayşe Tabakoğlu, intiharların en çok sağlık çalışanlarında olduğunu söyledi. Pandemi koşullarında pek çok sağlık emekçisinin tedavi almaya başladığını vurgulayan Tabakoğlu, “Sağlık emekçilerinde travma sonrası stres bozuklukları, tükenmişlik arttı. İş yükü, Covid-19’un yarattığı korku, çaresizlik, yeterli olamama duygusu, hastalanma korkusu, belirsizlik, ailemizden çocuklardan ayrı kalma, evimize gidememek, yakınlarımıza hastalık bulaştırma kaygısı, toplumda ötekileştirilmek, uzayan mesailer, 24 saat nöbetler, angarya çalışmalar, çalışma yerlerimizdeki değişiklikler, arkadaşlarımızın ölümü ve bir iş kazası olarak gösteremediğimiz Covid-19 tanımız. Sorunlarımız artarak devam ediyor” diye konuştu.

emekciler-tek-ses-saglik-calisanlari-tukendi-748703-1.

'BİZ İNSANIZ DUYUN SESİMİZİ'

En öndeki sağlık emekçilerinin değersizleştirildiğini belirten Tabakoğlu, “Çalışma koşullarının ağırlığı bu şartlarda ne ekonomik nede insanca çalışma koşullarının sağlanmaması bizleri yoruyor. Çin de Covid-19 tedavi sürecinde hizmet sunan sağlık emekçilerinde 1257 sağlıkçı üzerinden bir araştırma yapılmış, kadınlarda erkeklere göre daha şiddetli belirtilerin olduğu, hemşirelerin hekimlere göre daha şiddetli bir sürecin yaşandığı tespit edilmiş. Hayatı paylaşıyoruz, ekmeğimizi paylaşıyoruz ama işlerimizi paylaşamıyoruz evdeki her şey kadının üstünde. Sadece işler değil tüm sorumluluk hayatın, gereksinimleri, takibi, aklınıza ne geliyorsa kadının üstünde. Ülkemizde kadına bakış açısı işyerinde kadın olarak yaşadığımız sorunlar ağır çalışma koşulları, nöbetler, baskı, mobbing, taciz. İnsan odaklı değil, kar odaklı politikalar yaşadıklarımızın nedeni” dedi.

emekciler-tek-ses-saglik-calisanlari-tukendi-748704-1.

Tabakoğlu son olarak şu ifadelere yer verdi: “Tüm halka şifa dağıtan bizler, gebeliğinizden, aşınızdan, beslenmenizden, hastalıklarınızdan, yer yer psikolojinizden sorumlu. Biz sağlık emekçileri neler yaşıyoruz? Nasıl yaşıyoruz? Nasıl çalışıyoruz? Duyun, bilin. Biz insanız, biz anneyiz, kardeşiz, eşiz ve duygularımız var. Sağlık çalışanları tükendi, ölüyor. En büyük sorumlusu bu sağlık sistemi ve çalışma şartları. Tekrar tekrar söylüyoruz, duyun, görün.”

emekciler-tek-ses-saglik-calisanlari-tukendi-748705-1.