DİSK ve Türk-İş’e üye işçiler 81 ilde, yüzlerce işyerinde ve kent meydanlarında eylemler yaptı. Emekçiler kıdem tazminatı hakkını gasp etmek isteyen hükümeti uyardı: Kıdem tazminatıma dokunma!

Emekçiler tüm yurtta tek ses, tek yürek: Kıdem tazminatımızı gasp ettirmeyeceğiz!

EMEK SERVİSİ

DİSK ve Türk-İş, kıdem tazminatı hakkının gaspına yönelik girişimlere karşı dün tüm yurtta eylemdeydi. DİSK’e ve Türk-İş’e bağlı sendikaların örgütlü olduğu işyerlerinde işçiler, sabah vardiyasından itibaren yaptıkları eylemlerle hükümeti ve patronları uyardı. İki konfederasyon ayrıca, kent meydanlarında da eylemler gerçekleştirdi.

DİSK 81 ilde ve birçok ilçede, yüzlerce işyerinde basın açıklamaları yaparak, DİSK Başkanlar Kurulu kararını okudu.

İstanbul’da Beşiktaş Fen İşleri Garajı’nda yapılan açıklamaya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da katıldı. “Kıdem tazminatımıza dokunma” pankartının açıldığı eylemde işçiler, “Kıdeme dokunan eller kırılsın”, “Kıdem hakkımız, söke söke alırız” sloganları attı.


Açıklamada konuşan DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, “Örgütlü olduğumuz binlerce işyerinde on binlerce DİSK’li olarak sesleniyoruz: Kıdem tazminatımıza dokunmayı aklınızdan bile geçirmeyin” dedi. Çerkezoğlu, şunları söyledi:

“Biz emekçiler olarak bir taraftan ‘çarklar dönecek’ ısrarı ile çalışmak zorunda olduğumuz işyerlerinde virüse-salgına karşı kendimizi korumaya uğraşırken, bir taraftan da işimizi, geleceğimizi ve gelirimizi korumaya çalışırken siyasi iktidar kıdem tazminatımıza el uzatıyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında kıdem tazminatını fona devrederek yok etmeye çalışıyorlar. Diğer taraftan da 25 yaş altı ve 50 yaş üstü emekçilere güvencesiz çalışmayı, geçici sözleşmeyi dayatarak kıdem tazminatı hakkımızı ortadan kaldırmak istiyorlar. Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir, alın terimizdir, çocuklarımızın bize emanetidir.”

SORUMLULUĞU SİZE AİT

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kendi aranızda anlaşın” sözlerini de hatırlatan Çerkezoğlu, “Kıdem tazminatının gaspı siyasi iktidarın politikasıdır, sorumluğu da size aittir. Bugün çıkıp sendikalara 'aranızda anlaşın, anlaşamıyorsunuz' demenin bir anlamı yoktur. Kıdem bizim anamızın ak sütü gibi helaldir, birilerinin insafına bırakılamaz. Şirketlere ve patronlara güvence vermeyi bırakın, işçinin alın terinin güvencesi olun, bu devlete düşen bir görevdir" diye konuştu.

Kıdem tazminatı hakkının korunması için sonuna kadar mücadele edeceklerini vurgulayan Çerkezoğlu, “DİSK olarak gerekirse genel greve çıkarız” ifadelerini kullandı.

Çerkezoğlu’nun açıklamasının ardından DİSK Başkanlar Kurulu bildirgesi okundu.

GENEL GREV GENEL DİRENİŞ!

Türk-İş ise ülke genelinde eş zamanlı eylemler gerçekleştirdi. Ankara’da Türk-İş Genel Merkezi önünde yapılan açıklamada, “Kıdeme uzanan eller kırılsın”, “Kıdem fona devredilemez”, “Direne direne kazanacağız”, “Genel grev genel direniş” sloganları atıldı.

Çok sayıda işçinin katıldığı eylemde konuşan Türk-İş Ankara İl Temsilcisi Nihat Zengin, “Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş’in kırmızı çizgisidir” dedi. Kıdem tazminatına dokunulmasının genel grev nedeni olduğuna dikkat çeken Zengin, şöyle devam etti:

“Kıdem tazminatı koşulları ve çerçevesi kanunla çizilmiş, uzun yıllardan beri fiilen var olan temel bir müessesedir. Türk-İş kıdem tazminatına ilişkin olarak yıllardan beri süregelen görüşünü bugün de muhafaza etmektedir. Türk-İş Genel Kurulları’nda oybirliğiyle alınan kararımız herkes tarafından bilinmektedir. Alınan kararın arkasındayız.”


MEVCUT HALİYLE KORUNMALI

Hükümet tarafından kıdem tazminatı hakkında yapılmak istenen düzenlemelere değinen Zengin, “25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlara belirli süreli iş sözleşmesiyle esnek çalışma getiriliyor ve bu yolla kıdem, ihbar tazminatı ortadan kaldırılıyor. Kıdem tazminatı kaldırılarak yerine tamamlayıcı emeklilik sistemi getiriliyor. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz” dedi. Kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını istediklerini vurgulayan Zengin, “Bugün Türkiye’nin her yerinde yeni bir kampanya başlatıyoruz. Hazırlanan bez afişler binalarımıza asılacak. Tüm işyerleri, evlerimiz ve arabalarımız posterlerle donatılacak” diye konuştu.