Google Play Store
App Store

Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı. Memurlar ve memur emeklileri temmuz ayında maaşlarına yüzde 3’lük sözleşme zammına ek olarak yüzde 5.45 enflasyon farkı alacak. Emekliler açlığa mahkûm edildiklerini söylerken, kamu emekçileri ise alım güçlerinin son 1 yılda yüzde 37 oranında düştüğünü dile getirdi.

Emekçileri ve emeklileri sefalete mahkûm ettiler

Berkay SAĞOL

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon haziranda yüzde 1.94, yıllık yüzde 17.53 oldu. Açıklanan enflasyon rakamıyla birlikte milyonlarca memur, sözleşmeli personel ve emeklinin alacağı zam oranları da belli oldu.

Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 26.29 ile ulaştırma, yüzde 25.69 ile ev eşyası ve yüzde 19.99 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Aylık düşüş gösteren tek grup yüzde 0.01 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Ana harcama grupları itibarıyla Haziran 2021’de en az artış gösteren ana gruplar yüzde 0.35 ile haberleşme, yüzde 0.80 ile sağlık ve yüzde 0.88 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Buna karşılık, artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 4.50 ile ev eşyası yüzde 4.46 ile eğlence ve kültür ve yüzde 3.82 ile lokanta ve oteller oldu. Endekste kapsanan 415 maddeden, 306 maddenin ortalama fiyatında artış gerçekleşti.

emekcileri-ve-emeklileri-sefalete-mahkum-ettiler-897044-1.
Tüm Emekli Sen Manisa Şube Başkanı Fadıl Gezen.


Açıklanan enflasyon rakamıyla birlikte milyonlarca memur, sözleşmeli personel ve emeklinin alacağı zam oranları da belli oldu. Memurlar ve memur emeklileri temmuz ayında maaşlarına yüzde 3’lük sözleşme zammına ek olarak yüzde 5.45 enflasyon farkı alacak. Yaklaşık 8.5 milyon işçi emeklisi ve hak sahibinin aylıkları da bu yılın ilk 6 aylık enflasyon rakamıyla belirlenecek. İşçi emeklilerinin aylıkları, 6 aylık enflasyon oranında zamlanacak. Buna göre, SSK ve BAĞ-KUR emeklisinin zam oranı yüzde 8.45 olacak. Tüm Emekli Sen Manisa Şube Başkanı Fadıl Gezen, TÜİK’in verileri ne kadar gerçekçiyse yapılan zammın da o kadar gerçekçi olduğunu söyleyerek tepki gösterdi. Gezen, “Türkiye’de 4 çeşit emekli maaşı alan var. Bu maaşlar 800 TL ile 3 bin TL arasında değişiyor. Bu ücretler yaşamak için gerekli temel gıda almaya bile yetmiyor. İntibak yasasıyla emekliler arası eşitsizlik giderilmeli. Daha önceki süreçte pazara 50 TL ile gittiğimde filemi doldurabiliyordum, şimdi ise 200 TL’ye anca doluyor. Fiyatlara bakarsanız enflasyon yüzde 30’un üzerinde ama verilen zam yüzde 8.45. Emekliler açlığa mahkûm ediliyor. İş bulabilenler emekli olunca da çalışmaya devam ediyor. Çalışamayanlar ise refah içinde değil zar zor hayatını sürdürüyor. Evi kira olanlar daha da zor durumda. Elektrik, su, doğalgaz ve ulaşım dahil her şey zamlanıyor ama emekli maaşına bir şey yok” dedi.

emekcileri-ve-emeklileri-sefalete-mahkum-ettiler-897043-1.
KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven.


KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven ise kamu emekçilerinin yaşadığı bu sorunların, 2 yıl önce Memur-Sen tarafından imzalanan toplu iş sözleşmesinin sonuçları olduğunu söyledi. Güven, “Açıklanan enflasyon rakamları zaten sahte. Biz kamu emekçileri olarak ek zam talep ediyoruz. TİS yüzünden yoksullaşan memurların ve kamu emeklilerinin kayıplarının karşılanması gerekiyor. 2 yıldır yaşanan kayıplar çok fazla ve bu yapılan zammın karşılaması mümkün değil. Gerçek enflasyonun yüzde 37 oranında olduğu ülkede, kamu emekçilerinin bir yıl içinde alım gücü yüzde 37 düştü. Yapılacağı açıklanan zam ciddiye alınacak bir rakam değil. Emekçileri ve emeklileri sefalete mahkûm ediyorlar. Bizler asgari yüzde 37 zam istiyoruz ve insanca ücret için mücadelemiz sürecek” diye konuştu.