Hakları gasp edilen emekçiler birçok noktada eylemler düzenledi. Türk Metal, Oppo’nun işten çıkardığı 500 işçinin direnişini kırmak istedi. Soma’da ise madenciler emeklilik haklarında düzenleme için iktidara seslendi.

Emekçilerin sesi artık duyulmalı

EMEK SERVİSİ

Faturalara getirilen fahiş zamlar, ücret düşüklükleri, yaşam pahalılığı, enflasyon derken yaratılan ekonomik bunalım emekçi kesimleri yoksulluk girdabının ortasına itiyor. Sermaye ise iktidardan aldığı güçle emekçilerin haklarına yönelik saldırılarına devam ediyor. Her sektörden işçiler haklarına yönelik gasplara karşı sokaklarda, meydanlarda sesini çıkarıyor. İktidar politikalarına ve sömürüye itiraz ediyor. Tekstil, maden, metal ve daha birçok sektörde emekçiler alın terinin karşılığını arıyor.


Tazminatlarını alamadan işsiz kalan Uzel makine işçileri, ücretsiz izne çıkarıldıktan sonra kovulan Neo Trend işçileri, emekli aylıkları açlık sınırının altında kalan madenciler dün alanlarda iktidardan ve sermayeden alacaklarını talep etti. Sadece İstanbul’da dün 3 farklı noktada haklarını arayan işçilerin sesi yükseldi. Tarihin en büyük madenci katliamının yaşandığı Manisa Soma’da ise emekçiler sosyal haklarında düzenleme istedi.

Ömürlerinden verdiler haklarını istiyorlar

Manisa’nın Soma ilçesinde bir araya gelen Bağımsız Maden-İş sendikası üyeleri, emeklilik aylıklarının artırılmasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Çalışırken 8 bin 500 lira olan madenci maaşının emeklilikte 2 bin 500 – 3 bin liraya kadar düştüğüne dikkat çekilen eylemde emekli madencilerin ekonomik durumlarının acilen düzeltilmesi istendi.

Açıklamayı emekçiler adına sendika başkanı Gökay Çakır okudu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Madencilik, mesleğinin dünyanın en ağır mesleği olduğu açıktır. Maden işçisi bir iş cinayetinde öldürülmez ise, bir iş kazasında uzuv kaybı yaşamaz ise, çalışıp emekli olunca da ciğerleri tükenmiş oluyor, madencilik sonucu çeşitli hastalıklarla boğuşarak kısa ömrünü tamamlaya çalışır. Madenci kısa ömürlü insandır. Çoluğunun çocuğunun geleceği için kısa ömürle yaşamayı göze almış insandır. Bu hakikat nedeniyle de devlete, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) emeklilik maliyeti yükü en az olan kesimdir. Ancak insanlığa musallat edilmiş kapitalist sistem ve onun sahipleri yaşamı işçiler için cehenneme çevirirken düzenin sahibi patronlar için cennet yaratıyor. Günden güne emeği ile geçinen insanların haklarına mafya tarzıyla çökmeye devam edilmektedir.”

Açıklamada aldığı maaşla, aldığı emekli aylığı arasında bu kadar uçurum olan başka bir kesim olmadığına dikkat çekildi. Yasalarla çalışan maden işçisinin asgari ücretin 2 katından az ücret alamayacağı garanti edilmişken emekliliğin bu yasaya dahil edilmemesinin eksiklik olduğu vurgulandı. Yasalarda acilen düzenlenme yapılması gerektiği belirtildi.

İstanbul’da üç noktada eylem

İstanbul Edirnekapı’da, iflas ettiği gerekçesiyle 2 bin 200 işçiyi kapının önüne koyan ve tazminat ödemelerini yapmayan Uzel Makine firması protesto edildi. Fabrika önündeki çadırlı direnişin dün 491’inci günü geride bırakılırken işçilerden Suat Bektaş şöyle dedi: “Yasal haklarımız için mücadele ediyoruz. Mücadelemiz hem Uzel Patronuna hem sarı sendika Türk Metal Sendikasına karşıdır. Kazanan biz olacağız. Uzel Makina ve Metal İşçileri olacak.” İşçiler patronun yanı sıra Türk Metal sendikasını da kendilerini yüz üstü bıraktığı için eleştiriyor. İşçiler şu anda Nakliyat-İş sendikasıyla hareket ediyor.

Alın teri bedava değil

Güngören’de faaliyet gösterirken 1 Temmuz’da işten çıkarma yasağının kalkmasıyla 104 işçiyi kovup fabrikayı boşalttıktan sonra kayıplara karışan Neo Trend patronu da protesto edildi. Tazminatlarını alamadan işsiz kalan işçiler Neo Trend’in üretim yaptığı firmalardan olan Hummel’ın Forum İstanbul AVM’deki mağazasının önünde eylem yaptı. İşçiler üst işveren olduğu için Hummel firmasına da seslenerek “Bu haksızlığa sessiz kalmayın. Hakkımızı vermeyerek suç işliyorsunuz” dedi.

Direnişi Türk Metal engellemeye çalıştı

Tuzla’da faaliyet gösteren Çin merkezli devlet destekli akıllı telefon üreticisi Oppo’nun kovduğu 500 işçi de dün hakları için direnişe devam etti. Yılın henüz ilk haftası bitmeden geçen perşembe işten çıkarılan işçiler işe iade talep etti. Türk Metal sendikası üyesi olduktan sonra kovulan işçilere direnmemeleri ve gerekirse kendilerine iş bulacağı sözünü verdi. İşçilere tazminatlarının çarşamba günü yatırılacağı söylendi. İşçiler teklifi değerlendirip Çarşamba günü kararlarını açıklayacak. Büyük bir çoğunluğu kadın olan işçilerle dayanışma gösteren Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan “Türk Metal Sendikası işçilere destek olacağı yerde iş bulma kurumu gibi davranarak işçilerin direnişini engellemeye çalıştı” dedi.

İşçilerin sendikaya karşı güvenlerinin büyük bir ölçüde zedelendiğini aktaran Doğan, “İşçiler işten çıkarıldıktan sonra sendikaya ulaşmaya çalıştı ancak herhangi bir dönüş alamadılar. Ancak emekçiler direnişe geçtikten sonra fabrika önüne gelen sendika yetkilileri kendilerine kadrolu iş vereceğini söyleyerek direnişi bölmeye çalıştı. ‘Hepinize iş bulacağız. Sakin olun’ dediler kısacası işçilerin sesini çıkarmasını istemediler” diye konuştu. Doğan, “İşçileri ağırlıklı olarak Arçelik’te işe sokacaklar. Sendika işçiye kadrolu iş bulacağı vaadinde bulundu. Fakat işçiler aynı zamanda da şunun farkındalar o da orada 6 ay süreliğine işe alınacaklar ve 6 ay sonunda ağzında kuş tutsan bile işten çıkaracaklar” ifadelerini kullandı. Emek Servisi