Bakırköy Belediyesi’nde sözleşme görüşmeleri tıkanınca başlayan grev bugün 47’nci gününde. Belediye önünde çadır kuran işçiler, krize rağmen maaşlarına zam yapılmadığını söylüyor ve “Her şeye zam gelirken bize yok” diyor .

Emekçinin ahı indirir şahı

Filiz GAZİ

Öğretmenlerden tiyatrocuya, Bakırköy Belediyesi’ne bağlı çalışan 300’e yakın işçi 47 gündür grevde. Emekçiler, derinleşen ekonomik krize rağmen geçen yıldan bu yana maaşlarına zam yapılmadığına dikkat çekiyor, “Artık yeter” ifadesini kullanıyor.

Bakırköy Belediyesi önünden geçen araçlar, grevdeki emekçilere selam vermek için kornalara basıyor. Gürültü rahatsız etmiyor; zira korna sesleri, dayanışmadan kaynaklı bir nevi şenlik havası yaratıyor. Destek için oluşturulan bir imza defterine bölgeden geçen yurttaşın ilgisi de bir o kadar yoğun. Emekli öğretmen olduğunu söyleyen bir kadın, “İşçiye destek vermeyelim de kime verelim?” diyerek imzasını atıyor.

Bakırköy Belediyesi’ne bağlı çalışan 300’e yakın işçi, öğretmen, hatta belediyeye bağlı tiyatroda çalışan oyuncular, 25 Ekim’den bu yana grevde. 47 gündür belediye binası önünde olan emekçiler, genişleyen krize rağmen 2020’den beri maaşlarına hiç zam yapılmadığını ifade ediyor.

CHP’li Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ise Belediye Meclis toplantısında, işçilerin ellerine geçen net ücretin 13-14 bin lira olduğunu iddia ediyor. Fakat BirGün’e konuşan grevdeki işçiler, “Maaş bordrolarımız ortada” diyerek Kerimoğlu’nu yalanlıyor.

emekcinin-ahi-indirir-sahi-953580-1.
Ahmet Kuru Çay - Fen İşleri
Müdürlüğü’nde kadrolu işçi


O işçilerden olan Ahmet Kuru Çay, 20 yıldır Fen İşleri Müdürlüğü’nde kadrolu işçi olarak çalışıyor. 37 yıldır Belediye-İş Sendikası’na bağlı olarak toplu iş sözleşmesinin bir şekil devam ettirildiğini ancak geçen yıldan bu yana toplu iş sözleşmesinin imzalanmadığını dile getiriyor: “Bitmeyen bir grev yok, bu grev de bitecek ama insanca ücret, insanca çalışma ortamı ve insanca yaşam hakkımızı istiyoruz. Sosyal demokrat bir belediyecilik anlayışı olduğunu söyleyen Keremoğlu, işçisine gelince baskıcı bir düzen kurmaya çalışıyor. Bugün başka birimden bize desteğe gelen bir arkadaşımız işten atıldı. Belediye işçisi böyle zulüm görmedi. Kendilerini aklıselim olmaya davet ediyorum. Emekçinin ahı, indirir şahı diyoruz.”

ARADA KALDIK

Belediyenin kreşinde çalışan Yeliz Filiz, “Maaş bordrolarımız ortada. 4 bin 300 lira maaş alıyorum. Enflasyon oranında zam oranı istiyoruz” diye konuşuyor.
Tiyatro Müdürlüğü’ne bağlı muhtarlıkta çalışan bir kadın işçi ise her mayıs ayında sözleşmelerinin yenilendiğini, her yıl işsiz kalma endişesi taşıdıklarını aktarıyor: “Üç yıla yakındır zam almadan çalışıyoruz.

emekcinin-ahi-indirir-sahi-953581-1.
Yeliz Filiz - Belediyenin
kreşinde işçi

Sözleşmeli personelin her mayıs ayında sözleşmesi feshediliyor. Bunun da kaldırılmasını istiyoruz. Toplu iş sözleşmemiz sendikaların savaşı yüzünden yapılamadı. DİSK ve Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası arasında yetki savaşı başladı. Bunun mahkeme süreci devam ettiği için biz toplu iş sözleşmesi yapamadık. Olan bize oldu yani… En son yetki Belediye- İş’e verildi. 2020 Mart ayından itibaren toplu iş sözleşme görüşmeleri başladı. 7 ay kadar gelişme sağlanamadı. Süreç gördüğünüz üzere greve geldi. Mesai gibi sabah 08.30- akşam 17.00 sonuna kadar buradayız, ondan sonrada ev mesaisi başlıyor. Kadının mesaisi bitmez! Yemek, çamaşır, ev…”

DÖRT YILDIR AYNI MAAŞ

Ali Rıza Çınar, belediyede temizlik şoförü. Grevi, “Bugün hava soğuk, olsun. Sobalarımız var, çadırımız var, halay çekiyoruz, ısınıyoruz bir şekilde” diyerek anlatıyor: “2020’de başlayan bir toplu sözleşme sürecimiz var. Bir kısım arkadaşımızla beraber Genel- İş Sendikası’na üye olmuştuk. Bununla ilgili dava süreci vardı. 7 ay bunun dava süreci beklendi. İşveren ‘Önce maaşlarınıza yüzde 30 zam yapalım’ dedi. Sonra ‘yüzde 0’ dendi. Bundan sonra grev başladı. 6 bin 400 TL maaş alıyorum.

emekcinin-ahi-indirir-sahi-953582-1.
Ali Rıza Çınar - Temizlik şoförü

Belediye Başkanı 14 bin TL maaş aldığımızdan bahsediyor. Doğru değil. Burada 300 arkadaşımız grevde. 130 tanesi benim gibi kadrolu personel, 230’u Yunus Emre Kültür Merkezi’nde çalışan arkadaşlarımız. Bu arkadaşlar 4 bin- 5 bin 500 arasında değişen rakamlarda maaş alıyorlar. 600 arkadaşımız da belediyenin temizlik işlerinde çalışıyor. Bunlar da 2 bin 700- 3 bin 600 arasında değişen maaş alıyorlar. Yazık değil mi bu insanlara? Bir gün çalışabilir misiniz çöp arabasının arkasında? Ben şahsen çalışamam. Zor bir iş…”

emekcinin-ahi-indirir-sahi-953583-1.
Gülcan Uysal - Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde hemşire


HER ŞEYE ZAM GELİRKEN…

Gülcan Uysal, Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde hemşire olarak çalışıyor. Uysal, “27 yıllık çalışanım. 6 bin 700 maaş alıyorum. En son 2019 Mart ayında maaşlara zam yapıldı. O gün bugündür aynı paraya çalışıyoruz. Taşeron olarak çalışan arkadaşlarımız ise 2 bin 800- 3 bin 600 arasında maaş alıyor. Hâlâ sendikaları yok, hâlâ mahkeme süreçleri devam ediyor. 4 yıldır aynı paraya çalışıyorlar. Her şeye zam gelirken, biz üç yıldır aynı parayla yaşamaya çalışıyoruz.”