İstanbul’da emek sömürüsüne, açlığa, sefalete ve yoksulluğa karşı yüzlerce emekçi sokakları doldurdu. Sokağa çıkamayanlar ise 1 Mayıs’ı evlerinde kutladı. Taksim’e çıkmak isteyen yüzlerce yurttaş ise polisin biber gazlı sert müdahalesiyle karşılaştı. 230’a yakın yurttaşın gözaltına alındığı bildirildi.

Emekçiye barikat kuruldu, sokaklar gaza boğuldu

Haber Merkezi

Koronavirüs salgınıyla beraber daha da artan açlığa, yoksulluğa, sefalete ve sömürüye karşı emekçiler yasaklara rağmen sokaklara aktı. İstanbul’un birçok bölgesinde 1 Mayıs kutlandı. Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen yüzlerce yurttaş polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Polisin yurttaşlara müdahale görüntüleri sosyal medyada gündem olurken gazetecilerin de görüntü alması engellendi.

1 Mayıs İşçi Bayramı, geçen sene olduğu gibi bu yıl da yeni tip koronavirüs salgını önlemleriyle kutlandı. 1 Mayıs’ta çeşitli yollardan Taksim’e çıkmak isteyen, İTK, Emeğin Gücü, Gençlik Meclisleri, Halkevleri üyeleri ve üniversite öğrencileri salgın önlemleri bahane edilerek polis tarafından gözaltına alındı.
Taksim Meydanı’nda bulunan Cumhuriyet Anıtı ile Gezi Parkı polis barikatlarıyla çevrelendi ve anıtın bulunduğu alan yaya trafiğine kapatıldı. Park ve çevresinde polis ekiplerine ait gözetim ve nöbet noktaları oluşturuldu. Çevik kuvvet ekipleri meydan ve çevresine konuşlandırıldı. Öte yandan Yenikapı - Hacıosman metro hattının Taksim, Şişhane ve Osmanbey istasyonları kapatıldı.


TAKSİM’E ÇIKMAK İSTEYENLERE MÜDAHALE

İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) ve Emeğin Gücü, Taksim Tarlabaşı’nda “1 Mayıs alanı Taksim’dir” pankartı açarak yürüyüş düzenledi. İTK ve Emeğin Gücü üyeleri polis tarafından gözaltına alındı.

“Kampüsten sokağa, biz kazanacağız” pankartıyla Taksim’e doğru yürüyüşe geçen üniversiteliler Osmanbey’de polis müdahalesiyle karşılaştı. Çok sayıda üniversitelinin gözaltına alındığı bildirildi.

Mecidiyeköy’den Taksim’e yürüyen Gençlik Meclisleri üyeleri de polis müdahalesiyle karşılaştı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Slogan atmak isteyen bir gencin ağzının polis tarafından kapatıldığı görüntülere yansıdı.

Şişli Harbiye Cumhuriyet Caddesi’nde 43 kişi, Taksim Meydanı’na yürümek istedi. Eyleme HDP Milletvekili Musa Piroğlu da katıldı. Polis eylemcilere müdahale ederken 43 kişi gözaltına alındı. Yaşanan arbede sırasında gazdan eylemcilerin yanı sıra polisler de etkilendi.

Beşiktaş Barbaros Bulvarı’nda toplanan bir grup, Taksim Meydanı’na yürümek istedi. Gruba polis engel oldu. Ancak yürümekte ısrar eden gruba polis, gaz ile müdahale etti. Gözaltına alınan grup üyeleri emniyet müdürlüğüne götürüldü.

SOL PARTİ ÜYELERİ GÖZALTINA ALINDI

1 Mayıs’ı kutlamak için Kartal’da mahallelerinde sokağa çıkan SOL Parti üyeleri de gözaltına alındı. İstanbul İl Örgütü’nün yaptığı açıklamada, “Kartal’da 1 Mayıs için mahallerinde sokağa çıkan üç arkadaşımız gözaltına alındı” denildi. Gözaltına alınan SOL Parti’liler daha sonra serbest bırakıldı.
Gözaltıların ardından açıklama yapan Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi ise, yaklaşık 230 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. ÇHD’nin soysal medya hesabından yapılan açıklamada, “Edindiğimiz bilgilere göre Taksim, Mecidiyeköy ve civarında yaklaşık 230 kişi gözaltına alındı. Gözaltılardan bir kısmı bölge karakollarında, bir kısmı sağlık kontrolü için hastanelerde. Bir kısım gözaltının Vatan Emniyete götürüleceği bilgisini aldık” ifadelerine yer verildi.
ÇHD’den yapılan açıklamalarda “Gözaltı takibi yapan ÇHD üyesi Avukat Özge Usanmaz’ın da gözaltına alındığı” ifade edildi. İfadeleri alınan yurttaşların sağlık kontrollerinin ardından serbet bırakılacağı da bildirildi.

VALİLİK: ADLİ İŞLEM BAŞLATILDI

Gözaltılarla ilgili olarak İstanbul Valiliği’nden şu açıklama yapıldı: “ İl ve ilçe Hıfzıssıhha Meclislerince alınan sokağa çıkma kısıtlaması ve tam kapanma tedbirlerini ihlal ederek izin verilen Sendikalardışında ve Taksim Meydanı’na çıkmak için toplanan şahıslar hakkında Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca idari işlem yapılmıştır. Kaymakamlıklarımızca 2911 Sayılı Kanun uyarınca alınan kararlara aykırı olarak toplantı ve gösteri yapmak amacıyla toplanan, güvenlik güçlerimizce yapılan tüm uyarılara rağmen dağılmayan ve mukavemetle karşılık veren toplam 212 şahıs gözaltına alınmış ve haklarında adli işlem başlatılmıştır.”

***

Gazeteciler engellendi

1 Mayıs eylemlerini görüntüleyen gazeteciler, polis tarafından engellendi. Emniyet’in yayımladığı genelge gerekçe olarak gösterildi. Polisler, gazetecilerin telefonlarını yere atarak görüntüleri silmeye çalıştı. Ankara’daki eylemlerde de görüntü almaya çalışan Yol TV Muhabiri Özge Uyanık’ı polis “Çekim yapmıyorsunuz” diye engellemek istedi. “Neye göre?” diye soran Uyanık’a polis memuru, “Daha dün genelge yayımlandı” cevabı verdi. Uyanık basın kartını göstermesine rağmen polis, Uyanık’ın telefonunu yere attı ve çektiği videoyu silmeye çalıştı. Gazeteci Sultan Eylem Keleş, Taksim’e çıkmak isteyenlere polis müdahalesini görüntülerken alandan uzaklaştırıldı. “Gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz’’ diyen Keleş’e polisler “Burası bizim güvenli alanımız, genelge talimatı geldi’’ dedi. Haber Merkezi