Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü’nün mesai takibinde kullanılacak kartlara parmak izi kaydı almasına karşı açtığı davayı kazandı.  Mahkeme, uygulamayı Anayasa’ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bularak yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Emekçiye ‘parmak izi zorunluluğu’ Danıştay’dan döndü

BİLAL ÇELİK

Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası, TEİAŞ tarafından başlatılan mesai takibinde kullanılacak kartlara parmak izi kaydı uygulamasını Danıştay’a taşıdı.

Danıştay 12. Dairesi’nde görülen davada sendika; TEİAŞ yönetiminin, parmak izi alma uygulamasıyla emekçilerin kişisel verilerini topladığını ve karşı çıkan işçileri disiplin soruşturmasıyla tehdit ettiğini belirtti.

Davalı TEİAŞ ise söz konusu uygulamayla mesai giriş-çıkışlarının takibi ve güvenliği sağlamayı amaçladığını savundu. Danıştay 12. Dairesi, uygulamanın Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Birleşmiş Milletler Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi’ne aykırı bularak oy birliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Daire, özel nitelikli kişisel verilerin açık rıza olmaksızın işlenmesinin yasak olduğunu vurguladı. Kararın hukuki gerekçe bölümünde uygulama hakkında, “İşlemde hukuka uygunluk bulunmadığı, uygulanması hâlinde giderilmesi güç veya imkânsız zararların doğmasına yol açacağı sonucuna ulaşılmıştır” denildi.