Emekçiyi yine görmezden geldiler

BirGün ANKARA

Milyonlarca liralık resmi ve kamu ilanlarının büyük bölümünü iktidara yakın gazetelere dağıtan Basın İlan Kurumu, gazetecilerin faizsiz borç talebi için ayırdığı kaynağı ise her yıl daha da azalttı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Milletvekili Murat Emir, “Yandaş medya patronlarına muslukları sonuna kadar açan Basın İlan Kurumu, söz konusu basın emekçisi olunca görmezden geliyor, 6 bin TL’lik faizsiz borç başvurusu için aylarca bekletiyor” dedi.


Resmi ilanlar ile kamu kurum kuruluşlarına ait reklamların, gazete ve dergilerde yayımlanmasına aracılık eden Basın İlan Kurumu’nun aynı zamanda gazetecilere verilecek borç para ve yapılacak yardımlar konusunda da görevlendirildiği hatırlatan CHP’li Emir, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sundu.

2018 yılında 3 bin 784 gazeteciye 18 milyon 128 bin TL faizsiz borç veren Basın İlan Kurumu'nun 2019 yılında faizsiz borç verdiği basın emekçisi sayısı 3 bin 411'e, verdiği borç miktarı da 16 milyon 339 bin TL'ye düştü. Borç verilen kişi sayısı ile miktar 2020 yılında da düşmeye devam etti. Basın İlan Kurumu, 2020 yılında 2 bin 639 gazeteciye toplam 15 milyon 323 bin TL tutarında faizsiz borç verdi. Gazeteciler için ayrılan kaynağın her yıl azaldığına dikkat çeken Emir, şunları kaydetti: “Önceki senelerde başvuru yapan gazeteciler yaklaşık bir ay beklerken, bu bekleme süreleri bugünlerde altı aya kadar çıktı.”