Açlık sınırının dahi oldukça altında kalan aylıklara mahkûm edilen emekliler hakları için birleşme yoluna girdi. Tüm Emekliler-Sen Başkanı Ergen “Emek birikimlerimizi alamıyoruz. Bunun için sendika şart” dedi.

Emekleri için birleşecekler

Rıfat KIRCI

Sendikal faaliyet yürütmesi defalarca yasaklanan emekli örgütleri birleşme sürecine girdi. Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli-Sen) çağrısıyla ortak mücadele için diyalog süreci başladı. Türkiye Bağımsız Emekliler Platformu, Tüm Emekliler Sendikası ve Emekliler Dayanışma Sendikası birleşme adımları atarak emeklilere hakları için mücadele çağrısında bulundu.

Açlık sınırı altında yaşaması beklenen, sağlık hizmetine erişimde sorunlar yaşayan emekliler bir sendikanın haklarına sahip çıkmak için gerekli olduğunu duyurdu. Süreci değerlendiren Tüm Emekli Sen Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen “Emeklilik çalışırken üretilen emeğin biriktirilmesi sonucu gerçekleşen bir süreçtir. Emeğin savunulması için de sendika gerekli” dedi.

AÇLIĞA RAZI OLMAYACAĞIZ

Emeklilerin artık açlık sınırının çok altında yaşadığını aktaran Ergen şöyle konuştu: “Biz yıllarca çalıştık. Çalışırken ürettiğimiz emekten primler ödeyerek bugünler için birikim yaptık. Bugün aldığımız maaşlar zamanında ürettiğimiz emekten biriktirdiklerimizdir. Dolayısıyla burada emeğe sahip çıkılması gerekiyor. Şu anda açlık sınırında bir ücret dahi alamıyor emekliler. Sağlık hizmetine erişimde sorunlar peyda oluyor, kesintiler yapılıyor, ilaçlar bulunamıyor. Emekliler için elzem ihtiyaçların başında gelir sağlık. Bunun yanı sıra artık emekli olmak neredeyse işsiz kalmak gibi. Çalışırken alınan ücretin önceden yüzde 70’inden fazlasını alırken şu anda yüzde 30’lara kadar düşürüldü.” Sendikal mücadelelerinin yasal mevzuatlarla engellendiğini vurgulayan Abidin sözlerine şöyle devam etti: “Kamu emekçilerinde olduğu gibi emeklilerin de devletle toplu sözleşme yapabilmesi gerekiyor. Burada açlık sınırının çok altında verilen ücretlere ve sosyal haklardaki kısıtlamalara karşı direnç oluşturulmalı. Bunu başarabileceğimiz nokta sendikadır. Biz kitle sınıf sendikacılığı anlayışıyla, tüm emeklileri kapsayıcı olacak şekilde yola çıkıyoruz. Bu noktada emekli örgütleriyle de görüşmelerimizi gerçekleştiriyoruz. Parçalar halinde emekli mücadelesi var. Bunun kitle sınıf sendikacılığı ekseninde birleşmesi gerektiği kanaatindeyiz. Farklı sendikalarla görüşmeler yapacağız. İktidara payanda olmamış tüm kurumlarla görüşme içerisinde oluruz.”

YENİ BİR YOL AÇMAK ZORUNDAYIZ

Emekli örgütlerinden yapılan çağrı metninde hakların özellikle AKP iktidarı döneminde tırpanlandığı belirtildi. Özelleştirmeler, ekonomik ve sosyal yapıda gerçekleştirilen dönüşümlerle kazanılan hakların kaybedildiği vurgulanan açıklamada şöyle dendi: “İhtiyacımız olan sağlık hizmeti için on dört kalemde ödeme yapıyoruz. Emekli aylığı artışlarının on bir yıldır enflasyon oranına bağlanması, milli gelirden ve ülkenin büyüme hızından pay verilmemesi, emekli aylığının güncellenmemesi bizleri yoksullaştırdı. Sürekli azaltılan, alım gücü düşürülen emekli aylığıyla zorunlu ihtiyaçlarımızı karşılayamaz olduk.” Açıklamada tüm emeklilere şu çağrıda bulunuldu: “Toplumun ihtiyaçlarına uygun ve toplumun bütününü kapsayacak sosyal devlet olmanın ön koşulu olan yaşlılığın güvencesi olacak bir emeklilik sistemini yaşama geçirmenin yolunu açmak zorundayız. Bağımsız bir emekli sınıf ve kitle sendikasını yaşam alanlarımızda örgütleyerek güçlü bir yeni sendikal yapıyla, topluma yüzümüzü dönerek yaşam içerisinde yaşamımızı zorlaştıran, bizi yok sayan her türlü uygulamalara karşı durarak yaşamımızı kolaylaştırabiliriz. Sesimize ses verin. Gücümüze güç katın.”