“Personel eksikliğinden kaynaklı Covid-19 bulaş risk grubu altında bulunan sağlık emekçileri yoğun tempoda çalışmakta. Personel açığı derhal güvenceli istihdamla giderilmeli”

Emeklerimiz yok sayılıyor

BERKAY SAĞOL

Ülkede hemşire açığı olmasına rağmen hemşire atmalarının yapılmaması sağlık sektöründe aksamalara neden oluyor. 100 bin dolayında hemşire atama beklerken, BirGün’e konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Baran Ulaşoğlu ile SES İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi İşyeri Temsilcisi Başak Edge Gürkan, hemşirelerin sorunlarını aktardı. İki isim de iktidarın ‘sağlıkta dönüşüm politikası’ nedeniyle ebe ve hemşirelerin mesleki özelliklerinin yok sayıldığına dikkat çekti.

Ulaşoğlu, "Hemşireler sağlık alanında en öndeki birim” dedi ve ekledi: “Bu pandemi döneminde hemşirelerin önemi iyice görünür kılındı. Sektörde her şeyin makineleştiği kolaylaştığı söyleniyor. Hemşirelik insan olmadan yapılamaz. Hastalarla korkmadan en önde mücadeleyi hemşireler yapar. Türkiye’de büyük bir hemşire sayısı yetersizliği var. Bu hemşire yetersizliği mevcut hemşirelere büyük bir yük yüklüyorlar. Ayrıca gece mesaisini gündüz ile aynı tutuyorlar. Gece nöbetleri iki katı sayılmalıdır. Bu İş Kanunu’nda da böyledir. Verilen nöbet paraları da komik paralar."

‘BU SIKINTILAR SAĞLIKTA PİYASALAŞMANIN SONUCU’

Pandemide en ön safta hemşirelerin olduğunu vurgulayan SES İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi İşyeri Temsilcisi Gürkan ise şöyle konuştu: “Covid-19 ile mücadele süreci psikolojiyi yıpratan bir süreç. Bunun üzerine de aileleri ile görüşemez oldular. Sonuçta hemşirelerde birer insan. Sağlık sektöründeki bu özelleşme, az insanla çok iş yapma mantığı, eleman eksiği bir kez daha gözle görünür hale geldi. Bu yaşanan sıkıntılar sağlıkta piyasalaşmanın bir sonucu. Yıllardır kadrolu atama istediğimizi belirtiyoruz.”

HEMŞİRE SAYISI ÇOK YETERSİZ

Koronavirüs ile mücadelede önemli bir rol üstlenen hemşireler, ülkelerin sağlık sistemlerinin önemli bir parçası. Sağlık Bakanı Koca’nın bir soru önergesine verdiği yanıta göre, ülkede bir hemşire başına düşen hasta sayısı 431. Fakat bu oran OECD ülkelerinde ortalama 102.

Ülkede bu yılın 1 Ocak tarihi itibariyle 198 bin 465 hemşire bulunuyor. Buna göre bin kişi başına 2,4 hemşire düşüyor. Ancak Türkiye, kişi başına düşen hemşire sayısında OECD’nin bir hayli gerisinde… 2017’de 36 OECD ülkesinde bin kişi başına düşen hemşire sayısı 8,8. OECD’nin açıkladığı listeye göre zirvede 17,7 ile Norveç var. 44 ülkenin yer aldığı listede Türkiye ise 39’uncu sırada.

PERSONEL AÇIĞI GİDERİLMELİ

SES İzmir Şubesi, Ebe ve Hemşireler Haftası dolayısıyla açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Eş Başkan Nursel Yücesoy, şöyle dedi: “Personel eksikliğinden kaynaklı Covid-19 bulaş risk grubu altında bulunan sağlık emekçileri yoğun tempoda çalışmakta. Personel açığı derhal güvenceli istihdamla giderilmeli.”