Milyonlarca emekli 2019 Ocak ayında yapılacak zam miktarı için gözünü kulağını hükümete çevirmiş durumda. Hayat pahalılığı altında ezilen emekliler TÜİK verilerine değil, çarşı-pazara göre ücret artışı istiyor. Öngörülen yüzde 12’lik zam 9 milyon emekliyi açlık sınırının altına çekecek

Emekli açlığa mahkûm

HABER MERKEZİ

Türkiye İstatistik Kurumu yılın ikinci yarısının dört ayı için yüzde 12,26’lik enflasyon rakamı açıkladı. Bu aynı zamanda emekliye yılbaşında verilecek maaş artışlarını belirleyen en önemli detay olacak. 2018 yılının ikinci yarısında gerçekleşecek enflasyon oranına göre yapılacak maaş artışı belli olacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin, Ocak artışı, 2018'in ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranında olacak. TÜİK verileri doğrultusunda 4 aylık enflasyon rakamları yüzde 12.26 oranında gerçekleşti.

Emekliye zamlı maaş TÜİK rakamlarına göre verilirse 10 milyon emeklinin maaşı 1000 ile 2500 lira arasında kalacak.

MAKAS AÇILACAK
Halen en düşük emekli aylığı ek ödeme dahil bin 21 lira 39 kuruş seviyesinde. Yüzde 12.26'lık artışa göre bu maaş bin 146 lira 61 kuruşa çıkacak. Böylece bu maaşta 125,22 lira artış gerçekleşecek. En yüksek emekli aylığı ise halen 4 bin 892 lira 19 kuruş. Bu maaş da yüzde 12.26'lık zamla 5 bin 491 lira 97 kuruşa yükselecek. En yüksek maaşta 599,78 lira artış yaşanacak.

8,5 MİLYON EMEKLİ 2 BİN LİRADAN AZ ALACAK
Ocak 2018 rakamlarına göre Türkiye’de emeklilerin yüzde 80’ini 2 bin liranın altında ücret alıyor. Bu yılın ilk 10 ayında emekli olanlarından yüzde 90’lik bölümü bu dilim içerisinde. Her geçen yıl asgari ücret altında veya o seviyede emekli maaş bağlanan sayı artıyor. Yeni yılda yapılacak zamları hesaba kattığımızda bile yaklaşık 8,5 milyon emeklinin maaşı 2 bin liranın altında kalacak.

AÇLIK SINIRINDA
Emekliler ekonomik kriz sonrası tırmanan enflasyonla birlikte temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Yılın ikinci altı ayı enflasyonunun şimdiden yüzde 15’lerin üstün doğru çıktı. Başta gıda olmak üzere barınma, ısınma gibi dar gelirli için temel ihtiyaç olan kalemlerde yıllık enflasyon yüzde 50’nin üzerinde. Yüzde 12 ile 15 arasında yapılacak bir zam 12 milyon emekliden en az 9 milyonunu açlık sınırının altında bir hayat standardına çekecek.

MEMUR EMEKLİSİ GÖRECE İYİ
4 aylık enflasyonun yüzde 12.26 çıkmasıyla, memurlara ve memur emeklilerine yüzde 8.76 enflasyon farkı oluştu. Yani 4 aylık enflasyona göre memurların ve memur emeklilerinin ocak zammı yüzde 12.76 (yüzde 4 artış yüzde 8.76 fark) çıktı. Kasım ve aralık enflasyonu sıfır bile çıksa bu oranlar kesinleşmiş oldu. Bu oranlara göre en düşük memur maaşı 3 bin 133 liradan 3 bin 532 liraya, en düşük emekli maaşı ise 2 bin 424 lira 19 kuruşa çıkıyor.

CUMHURBAŞKANI ZAMMINI İSTİYORUZ
Emeklilere yapılacak zamma ilişkin BirGün’e konuşan Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Salman Hürkardeş, en azından Cumhurbaşkanına yasa ile yapılan zam oranını istediklerini söyledi. Başkan Hürkardeş, “Geçmiş dönemlerde olduğu gibi emekliler bütçede yine yok. Halkın refahı artacak deniliyordu ama ülkece kriz yaşıyoruz. Ekonomik kriz ile biz emekliler daha da yoksul hale geldik. Çarşı-pazar enflasyonu yüzde 50’yi geçti” dedi.

Emeklinin toplumun dezavantajlı kesimi haline geldiğini belirten Selman Hürkardeş, çözümü de Cumhurbaşkanı’nı örnek göstererek ifade etti: “Bugün bu sistemde Cumhurbaşkanı’na yapılan zammın 12 milyonu aşkın emeklinin maaşlarına da yapılmasını istiyoruz. Biz bunun kavgasını vereceğiz. Emeklilerin yüzde 80’i asgari ücretin altında bir maaş ile yaşamaya çalışıyor. 2019 bütçesinde emeklilere yer ayrılmamış. Emeklilere pay verilmelidir. Siyasi iktidarın iki dudağından çıkacak sadaka zammı istemiyoruz. Yoksulluğun daha fazla artmaması için hak ettiğimiz zam yapılmalıdır.”