AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yarın Saray'da bir değerlendirme toplantısı yapacağı bildirildi. AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin de, AKP MYK'sinin yarın emekli amirallerin yayımladığı Montrö bildirisi gündemiyle toplanacağını açıkladı.

Emekli amirallerin bildirisi ardından Erdoğan'dan toplantı kararları

104 emekli amiralin yayınladığı 'Montrö bildirisi' ardından AKP'den art arda toplantı kararları geldi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın saat 15:00'te Beştepe'de bir değerlendirme toplantısı yapacağını açıkladı.

Emekli amirallerin yayımladığı bildiri sonrasında AKP MYK de olağanüstü toplantı kararı aldı. Toplantıya Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlık edecek.

NTV canlı yayınında konuşan AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin, "Bu gelişme üzerine AKP MYK yarın toplanacak" dedi.

"Demokrasi tarihimizde sıklıkla karşılaştığımız bir bildiri ile karşı karşıyayız" diyen Şahin, bu durumun anayasal düzene karşı işlenmiş bir suç olduğunu savundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın konuyla ilgili soruşturma başlattığını hatırlatan Şahin, "Gerek savcılık gerek mahkemeler gerekli değerlendirmeyi yapacaktır. Hukuki olarak darbeci zihniyetin temsilcilerine gereken cevap verilecektir" dedi.

Şahin, AKP ve MHP'nin bildiriye karşı güçlü durduğunu dile getirirken, muhalefeti şu sözlerle eleştirdi:

"Uzun süre sessizliklerini koruduktan sonra CHP Sözcüsü bir açıklama yaptı, 'buradan darbe çıkarmak sivil darbecilere mahsus bir özellik' dedi. Burada şunu ifade etmek lazım. Darbe artığı kesimler var. CHP'nin açıklamaları ortada. Bu bildiriye imza atarım diyen İyi Parti Genel Başkan Danışmanı'nın tavrı ortada. CHP'nin tutumu bildirinin altına imza atarım diyen İyi Parti Milletvekilleri cunta heveslilerine zemin oluşturuyor."

Genel Sekreter Şahin, gelişme sonucu AKP MYK toplantısının öne alındığını da şu sözlerle duyurdu:

"Biz AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantımızı perşembe günü planlamıştık. Ancak bu son gelişmeler dolayısıyla yaptığımız değerlendirmeler neticesinde yarın AK Parti MYK, Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. Bu bildiriyi çok daha geniş bir şekilde değerlendireceğiz. Ele alacağız. Bu konuda takındığımız tavrı daha da güçlendirmek için gerekli adımları atacağız."

NE OLMUŞTU?

104 emekli amiral, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un Cumhurbaşkanı Erdağan'ın Montrö Anlaşmasının feshedebileceği yönündeki sözleri ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı'nın sarık ve cüppeli halde bir tarikat evine gitmesi üzerine bir bildiri yayımlamıştı.

Bildiride, “Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca "Türk Milleti'nin bağrından çıkan şanlı bir geçmişe sahip Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personelinin Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda yetiştirilmesi elzemdir" vurgusu yapılmıştı.

AKP iktidarı ve MHP, bildiriyi "darbe" ile ilişkilendiren açıklamalar yapmış, tepkilerinin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bildiri hakkında resen soruşturma başlatmıştı.