Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, bazı emekli amirallerin açıklamasının haddini aştığını, hiçbir demokratik ülkede kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

'Emekli amirallerin bildirisi' tartışmasına Mustafa Sarıgül de girdi

Sivil toplum kuruluşları ve esnaf ziyaretinde bulunmak üzere Edirne'ye gelen Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, partililerle Selimiye Camisi'ni gezdi. Daha sonra gazetecilere bazı emekli amirallerin açıklamasına ilişkin değerlendirmede bulunan Sarıgül, Türkiye'de ne yazık ki demokrasinin yeteri kadar kavranmadığını, demokrasinin ne olduğunu hala anlamayanların olduğunu söyledi.

Türkiye'deki herkesin sandığa saygı göstermesinin şart olduğunu ifade eden Sarıgül, "Herkes, görüş ve düşüncelerini söylemekte serbesttir. Ancak askerlerimiz, sadece bayrağımız ve toprağımızı, hudutlarımızı korumakla görevlidir. Siyasal gelişmeler mutlaka ülkedeki siyasi partilere bırakılmalıdır. Kışlaya siyaset girmemelidir. Kışla da siyasete karışmamalıdır. Niye gece yarısı? Niye generaller? Kabul edilebilir bir olay asla değildir." dedi.

Sarıgül, Montrö Sözleşmesi'nin Türkiye'nin tapusu olduğunu, uluslararası alanda son derece önemli diplomatik bir başarı olduğunu ifade etti. Açıklamanın haddini aştığını, hiçbir demokratik ülkede kabul edilmesinin mümkün olmadığını ileri süren Sarıgül, şunları kaydetti:

"Hangi mantıkla, hangi amaçla gece saat 03.00'te neden ihtiyaç duyulmuştur? Bunların üzerinde detaylı bir şekilde durmak gerekir. Türkiye Değişim Partisinin anlayışı seçimle gelen mutlaka ve mutlaka seçimle gitmelidir. En büyük güç, ülkemizde yurttaşlarımızın demokratik gücüdür. Millet iradesinin üstünde hiçbir iradeyi kabul etmemiz mümkün değildir. Muhalefet partileri görevlerini bugüne kadar yapamadıkları için, birileri bildiri yazma arayışına girmiştir. Türkiye Değişim Partisi herkesi sağ duyulu davranmaya, demokratik hak ve özgürlüklerin korunması noktasında kararlı bir şekilde duruş almaya davet etmektedir."

Sarıgül, açıklamanın ardından esnafı ve sivil toplum kuruluşlarını ziyaret etti.

EMEKLİ AMİRALLERİN BİLDİRİSİ

104 emekli amiral, Montrö tartışmaları ve ‘takkeli’ Tuğamiral Mehmet Sarı ile ilgili bildiri yayımlamıştı.. Bildiride, “Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz” denilmişti. Saray ve AKP sözcüleri ise bildiriye tepki göstermişti.

Bildiride, Montrö'nün Türkiye’nin haklarını en iyi şekilde koruyan bir anlaşma olduğu kaydedilerek şu ifadelere yer verilmişti:

“Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye’ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir. Montrö, Türkiye’nin II. Dünya Savaşında tarafsızlığını korumasına imkân yaratmıştır. Bu ve benzeri nedenlerle, Türkiye’nin bekasında önemli bir yer tutan Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz.”