Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 'montrö' bildirisinde imzası olan 10 emekli amiralle ilgili gözaltı kararı aldı. Başsavcılığın bildiri soruşturmasında emekli amirallerden 4'üne de 3 gün içinde emniyete müracaat etmeleri için tebligat yapıldı. Soruşturmada 'cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırmak'la suçlanan amiraller için 4 gün gözaltı süresi verildi.

'Montrö bildirisi' ardından 10 emekli amiral gözaltına alındı: 4 gün gözaltı süresi

104 emekli amiral, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili sözleri sonrası başlayan tartışmalara ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın "takke ve cübbe" giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ilişkin ortak bir bildiri yayımladı. İktidarın sert tepki gösterdiği bildiri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma başlattı.

Ortak açıklama yapan 104 emekli amiral ile ilgili başlatılan soruşturmada, sabah saat 6 sıralarında gözaltılar yapıldı. İHA'nın haberine göre; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında Cem Gürdeniz, Mustafa Özbey ve Kadir Sağdıç'ın da bulunduğu montrö bildirisinde imzası olan 10 emekli amiralle ilgili gözaltı kararı aldı.

10 AMİRAL GÖZALTINA ALINDI

Soruşturmada emekli amirallerden 10'u gözaltına alınırken, 4'üne de 3 gün içinde emniyete müracaat etmeleri için tebligat yapıldı. Emekli amirallerin evlerinde arama başlatıldığı belirtildi.

Soruşturmada amiraller 'cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırmak'la suçlanıyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Cumhuriyet Başsavcılığımızca 04.04.2021 tarih ve 2021/74463 soruşturma sayılı dosya üzerinden Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'ne yazılan talimata istinaden, bildiriyi hazırlayan ve yayımlanma sürecinde aktif olarak faaliyet göstererek imza listesinde yer alan diğer kişiler tarafından imzalanmasını sağlayan kişilerin açık kimlik ve adres bilgilerinin tespit edilerek bildirilmesi üzerine 10 şüphelinin, üzerilerine atılı suçun niteliği ile delillerin yok edilmesinin önüne geçmek ve varsa başka şüphelilerin de ivedilikle tespit edilmesini sağlamak amacıyla gecikmesinde sakınca bulunması nedeniyle, 05.04.2021 tarihinde eş zamanlı olarak gözaltına alınmalarına / gözaltına alınmalarına yönelik talimat yazılmasına, arama / el koyma işlemi yapılmasına, 4 şüphelinin ise belirlenen adreslerindeki arama / el koyma işlemlerinin icrasından sonra yaş durumları göz önüne alınarak gözaltına alınmaksızın 3 gün içerisinde Ankara İl Emniyet Müdürlüğüne müracaat etmelerinin kendilerine tebliğine karar verilmiştir."

GÖZALTINA ALINAN İSİMLER

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan emekli amirallerin Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal olduğu öğrenildi.

Atilla Kıyat, Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu ve Mustafa Özbey'e ise 3 gün içinde ifade vermeleri için tebligat yapıldı.

4 GÜN GÖZALTI SÜRESİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 2'si Ankara, diğerleri İstanbul ve Kocaeli'de gözaltına alınan emekli amiraller, Ankara Terörle Mücadele Şubesi'ne getirildi. Emekli amiraller için 4 gün gözaltı süresi verildiği öğrenildi.

AMİRAL GÜRDENİZ’İN EŞİ: BİLGİSAYAR VE CEP TELEFONUNA EL KONULDU

Emekli Amiral Cem Gürdeniz’in eşi Rengin Gürdeniz sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan “Az önce sabah 6:30 da polisler evimize baskın yaparak Cem’i gözaltına aldılar” mesajı paylaştı.

Odatv’ye konuşan Rengin Gürdeniz, sabah saat 6 sıralarında gelen polislerin evde arama yaptığını belirtti. Rengin Gürdeniz, Amiral Cem Gürdeniz’in bilgisayar ve cep telefonuna el konulduğunu söyledi.

CHP'DEN TEPKİ

CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Koç, Gürdeniz'in gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Koç şu ifadeleri kullandı:

"Emekli Amiral Cem Gürdeniz evine gelen polislerce gözaltına alındı. Türkiye için utanç verici bir gün. Biz bu oyunları daha önce de gördük."

AV. CELAL ÜLGEN: AMİRALLER VATAN CADDESİ'NE GÖTÜRÜLDÜLER

Avukat Celal Ülgen ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 14 amiral için gözaltı kararı olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: “14. amiral için gözaltı kararı olduğu bilgisi geldi. Fiili olarak Cem Gürdeniz, Kadir Sağdıç, Alaaddin Sevim amiraller şu anda Vatan Caddesi’ndeki Emniyet Müdürlüğü’ndeler.”

BALYOZ VE ERGENEKON’DAN HAPİS YATTILAR

Gözaltındaki 10 emekli amiralden bazıları, Balyoz ve Ergenekon davası kapsamında hapis yattı, bazıları da bu dava süreçlerinde görevinden istifa etti.

Bildirinin en başında imzası bulunan ve çeşitli savaş gemilerinde görev yapan emekli Tuğamiral Ergun Mengi, 2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) tuğamiral rütbesiyle emekli oldu. Emekliliğinin ardından çeşitli sivil toplum kuruluşlarında çalışan Mengi, araştırmacı yazar olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

ÜNİVERSİTEDE ÖĞRETİM GÖREVLİSİ

Bildirideki imza listesinde ikinci sırada yer alan emekli Tuğamiral Alaettin Sevim ise 2011 yılında Ergenekon Davası kapsamında tutuklandı ve 2014 yılında tahliye edildi. Sevim, şu anda Piri Reis Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.

Emekli Koramiral Atilla Kezek ise 2007-2008 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı, 2008-2009 yılları arasında Sahil Güvenlik Komutanlığı, 2009-2011 yılları arasında Mayın Filosu Komutanlığı ve 2011-2012 yılları arasında Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı görevlerinde bulundu. 2012-2013 tarihleri arasında Güney Deniz Saha Komutanlığı görevini yerine getiren Kezek, 03 Ağustos 2013 tarihli atama emri ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevine atandı ve 01 Kasım 2013 tarihinde de emekliye ayrıldı.

'MAVİ VATAN'IN İSİM BABASI

Emekli Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, Balyoz davasında yargılandı ve 18 yıl ceza aldı. Daha sonra 2014'ten itibaren yapılan yeniden yargılamada, sahte deliller üstünden kendisine iftira atıldığı anlaşılınca beraat etti. Gürdeniz, Türkiye'nin denizlerde sürdürdüğü 'Mavi Vatan' doktrininin isim babası olarak biliniyor.

Emekli Tuğamiral Nadir Hakan Eraydın da yaklaşık 30 yıl Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yaptıktan sonra emekli oldu. Balyoz davasında tutuklanan ve bir süre hapis yatan Nadir Hakan Eraydın, şu anda özel bir şirkette yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor.

Emekli Tuğamiral Bülent Olcay, 1988 yılından itibaren Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda çeşitli görevlerde bulundu. 2011-2014 yılları arasında Balyoz davasında yargılanan Olcay, 997 gün tutuklu kaldıktan sonra beraat ederek 01 Eylül 2014 tarihinde mesleğe geri döndü. 2016-2018 yılları arasında Sahil Güvenlik Komutanlığı görevini yürüten Olcay, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Plan Prensipler Başkanlığı'na atandıktan sonra 02 Ağustos 2019 tarihinde emekliliğe sevk edildi.

Emekli Tuğamiral Türker Ertürk, 2008-2010 yılları arasında Deniz Harp Okulu Komutanlığı görevini yürüttü. Görevinden istifa ederek ayrılan Ertürk, daha sonra CHP'ye katılarak burada yaklaşık 5 yıl faaliyette bulundu. 12 Kasım 2014'te CHP'den istifa eden Ertürk, Türkiye, Avrupa ve Amerika'da yayın yapan 25'i aşkın dergi, gazete ve internet gazeteciliği yapan sitede köşe yazarlığı yapıyor.

Emekli Koramiral Kadir Sağdıç, emekli Tuğamiral Turgay Erdağ ve emekli Tümamiral Ali Sadi Ünsal da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yaparken Balyoz davası kapsamında bir süre hapis yattı.


NE OLMUŞTU?

104 emekli amiral, Montrö tartışmaları ve ‘takkeli’ Tuğamiral Mehmet Sarı ile ilgili bildiri yayımlamıştı.. Bildiride, “Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz” denilmişti. Saray ve AKP sözcüleri ise bildiriye tepki göstermişti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun bildiriye "Haddinizi bilin" sözleriyle tepki gösterirken, TBMM Başkanı Şentop da bildiri için "darbe çağrışımlı" nitelemesi yapmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da, ‘104 amiralden Montrö bildirisi’ başlığı altında yayınlanan bildiriyle ilgili soruşturma başlatmıştı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “04/04/2021 tarihinde bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında paylaşılan ve ‘103 amiralden Montrö bildirisi' başlığı altında yayınlandığı belirtilen açıklamayı hazırlayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilerin tespiti ve yasal gereğinin takdir ve ifası amacıyla re'sen soruşturma başlatılmıştır” denilmişti.

Bildiride, Montrö'nün Türkiye’nin haklarını en iyi şekilde koruyan bir anlaşma olduğu kaydedilerek şu ifadelere yer verilmişti:


“Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye’ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir. Montrö, Türkiye’nin II. Dünya Savaşında tarafsızlığını korumasına imkân yaratmıştır. Bu ve benzeri nedenlerle, Türkiye’nin bekasında önemli bir yer tutan Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz.”

Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın fotoğrafı için ise şu görüşler dile getirilmişti:

“Diğer taraftan; son günlerde basında ve sosyal medyada yer alan kabul edilemez nitelikteki bazı görüntüler, haber ve tartışmalar ömrünü bu mesleğe adamış bizler için çok derin bir üzüntü kaynağı olmuştur. TSK ve özellikle Deniz Kuvvetlerimiz son yıllarda; çok bilinçli bir FETÖ saldırısı yaşamış ve çok değerli kadrolarını bu hain kumpaslara kurban vermiştir. Bu kumpaslardan çıkarılacak en önemli ders; TSK’nin, anayasanın değişmez, değiştirilmesi teklif edilemez temel değerlerini titizlikle sürdürmesi zaruretidir.”