Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, emekli amirallerin yakınlarının isim verilerek hedef gösterildiği haberleri konu aldı. Bildirici, haberlerdeki listenin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve bakanlık görevlileri tarafından hazırlanarak Sabah gazetesine servis edildiği görüşünü dile getirdi.

Emekli amirallerin yakınlarını hedef alan listeyi Soylu mu hazırladı?

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, bugünkü yazısında emekli amirallerin yakınlarının tek tek isim verilerek hedef gösterildiği haberleri yazdı.

Sabah ve Hürriyet gazetelerinin internet sitesindeki listenin, AKP'li Cumhubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşma yapmasından önce yayımlanmasına dikkat çeken Faruk Bildirici, "Halit Turan imzalı 'Darbe imalı bildiri imzalayan emekli amirallerden 4’ü CHP üyesi çıktı' haberi, Erdoğan’ın basın toplantısı başlamadan saat 17.24’te yayına verilmişti" dedi.

İŞARETLER SOYLU'YU GÖSTERİYOR

Yayımlanan listede emekli amirallerin yakınlarının isimleri de yer aldı. Listenin Süleyman Soylu tarafından hazırlandığını ifade eden Bildirici, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamadaki sözlerinden de belli olduğu gibi Sabah’ta yayımlanan bu listeyi hazırlayan gazeteciler değil, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve bakanlık personeli" dedi.

Soylu'nun A Haber'de yaptığı açıklamaya dikkat çeken Bildirici, şunları yazdı:

"Soylu, Erdoğan’ın açıklamasından birkaç saat sonra çıktığı A Haber televizyonunda bu listeyi hazırlamak için sabaha kadar çalıştıklarını söyledi.

'CHP'ye üye olan 4, aileleriyle üye olan da yaklaşık 18 kişi var. Kimi kardeşi, kimi ablası, kimi oğlu, kimi kızı, aileleriyle beraber. O gece biz sabaha kadar uyumadık, çalıştık ve tüm irtibatlarını ortaya çıkardık. Son 30 günde kimlerle irtibat kurdukları, hangi siyasi parti yoğunluklu irtibat kurdukları çok açık ve net.'

Zaten siyasi partilerin üye kayıtları Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nda saklanıyor. Soylu ve İçişleri Bakanlığı bürokratlarının gazeteciere kapalı olan o kayıtlara ulaşması zor olmasa gerek. Yargıtay Başkanlığı, emekli amirallerin bildirisini 'darbe, muhtıra ve vesayet hevesi' olarak nitelendiren bir açıklama yaparak peşinen hüküm açıkladığına göre CHP’nin üye kayıtlarını İçişleri Bakanlığı’na açması pek de şaşırtıcı olmaz."

Bildirici'nin konu hakkındaki değerlendirmeleri de şöyle:

"Kuşkusuz bu olayın en vahim yanı, Sabah ve Hürriyet başta olmak üzere medyanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla hareket ederken insan haklarını, kişi masumiyetini, suçların şahsiliği kuralını, lekelenmeme hakkını ve gazetecilik ilkelerini tamamen gözardı etmesi.

104 emekli amiral, bildiri yayımlayarak suç işlediyse bunda eşleri, anne babaları ya da kardeşlerinin nasıl bir ilgisi olabilir? Sırf emekli amirallerin yakını oldukları için bu insanların isimleri ilan edilerek “suçların şahsiliği” kuralını ihlal edildi. İsimleri yayınlanan bu insanlar, durup dururken zan altında bırakılmış, hedef gösterilmiş oldu. Kirli bir listeydi yayımladıkları...

Akrabaları bir yana bırakalım, emekli amirallerden dördünün CHP üyesi olması neyi kanıtlar? Hiçbir şeyi kanıtlamaz. Bir üyenin yaptığı partiyi de bağlamaz. Aksini söyleyebilmek için bu eylemin parti yönetimiyle ilişkisinin kanıtlanması gerekir. O yönde de bir emare yok ortada."