Tüm Emeklilerin Sendikası, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim öncesi açıkladığı ve en düşük emekli maaşının 7500 liraya yükseltilmesini içeren karara ilişkin bir açıklama yaptı. Emeklilerin yıllardır 'sefalet ücreti' ile yaşamaya mecbur bırakıldığı vurgulanan açıklamada, bayram ikramiyesi adı altında ödenen ücretin de asgari ücret düzeyine çıkarılması talep edildi.

Emekli maaşlarına zam oyunu: Emekliler, "Dağ yine fare doğurdu" dedi, ikramiye taleplerini açıkladı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mayıs seçimleri öncesi son hamlesi en düşük emekli maaşının 7500 liraya yükseltilmesi oldu. Enflasyon karşısında eriyen maaşlarına yapılan zammın emeklilere yeterli maaş ödenmediğinin göstergesi olduğuna dikkat çekti. Zammın 7500 lira üzerindeki emekli maaşlarına da uygulanması gerektiğini kaydedem emekliler, bayram ödeneklerinde yapılacak artışın da bir an önce açıklanmasını istiyor.

Konuya ilişkin yazılı bir basın açıklaması yayınlayan Tüm Emeklilerin Sendikası, yıllardır gerek sokaklarda gerek parlamentoda emeklilerin geçinemediklerini anlattıklarına dikkat çekti. İktidarın emeklilerin sesini duymazdan geldiğine vurgu yapılan açıklamada, "Emekliler sefalete mahkum edilmiştir. Sorumluluk bu iktidarındır. Tüm Emeklilerin Sendikası olarak ocak ayında yapılan maaş artışlarının mart ayında yeniden güncellenerek arttırılması talebinde bulunmuştuk. Dağ yine fare doğurdu" denildi.

Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen imzasıyla yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, en düşük emekli maaşının 7500 lira olacağını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise emeklilere ödenen bayram ödeneklerinde artışa gidileceğini beyan etti. Ancak ne kadar artış olacağına dair bilgi vermedi. Gerçi Erdoğan'ın açıklamalarında henüz bu konuda bir emare yok. Göreceğiz!

Yıllardır Tüm Emeklilerin Sendikası sokaklarda, parlamento nezdinde emeklilerin geçinemediklerini anlattı durdu. Ülke çapında bir çok eylem ve etkinlikler yaptı. Yazılı ve görsel basında emeklilerin taleplerini defalarca açıkladı.

"İKTİDAR BİZİ DUYMAZLIKTAN GELDİ"

Her defasında 'emekliye büyük zam' diye açıklamaların ne kadar hamasi nutuklar olduğunu, gerçeklikten uzak olduğunu bugün kendileri kanıtladılar. Demek ki emeklilere yeterli maaş ödenmemiştir. Emekliler sefalete mahkum edilmiştir. Sorumluluk bu iktidarındır. Tüm Emeklilerin Sendikası olarak ocak ayında yapılan maaş artışlarının mart ayında yeniden güncellenerek arttırılması talebinde bulunmuştuk. Dağ yine fare doğurdu.

Sadece en düşük emekli maaşına zam yapılması zaten adeletsizliktir. Doğrusu en düşük emekli maaşının açlık sınırına, hiç değilse asgari ücret düzeyinin üzerine çıkarılması ve aynı oranlı olarak 7500 ve üzeri maaş alanlarda da artışa gidilmelidir.

Prof . Aziz Çelik hocanında belirttiği gibi, artış; Hazine yardımı ile değil , en düşük emekli maaşı ,kök maaş ( taban maaş) olarak belirlenmelidir. Örnek verecek olursak taban maaşı 5500 lira olan biri ,temmuzda olası yüzde 30 artışla 7500 lira almaya devam edecektir. Bugün 7500 lira ve üzeri alanların maaşlarında ise herhangi bir artış yapılmamıştır.

"BAYRAM İKRAMİYESİ ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNE ÇIKARILMALI"

Bizim talebimiz bayram ikramiyesi adı altında ödenen ücretin asgari ücret düzeyine çıkarılmasıdır. Seçime giderken bir nevi bir ağza parmak bal çalma hamleleri iktidarın samimiyetini de ortaya koyuyor. Bugün emeklilerin sefaletinin en büyük müsebbibi 2008 yılında bu iktidarca çıkarılan 5510 sayılı yasadır. Bu yasa derhal iptal edilmelidir.

Emeklilerin sorunları seçimlere malzeme edilecek kadar basit değildir. İktidar samimiyse, biz emekli sendikalarını muhatap alıp, emeklilerin sorunlarını birlikte masaya yatıralım ve çözüm üretelim."