İzmir’de emeklilere yönelik açıkladığı zam sonrası DİSK’e bağlı Emekli-Sen basın açıklaması düzenledi. Emekliler yaktıkları faturaları göstererek, “Yoksulluk sınırının 10 bin liranın üstüne çıktığı bir kriz döneminde, 2 bin 500 lira aylıkla bir emekli bir ay boyunca nerede barınabilir, ne yiyebilir” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Emekliler faturaları yaktı

BİRGÜN EGE

DİSK’e bağlı Emekli-Sen Ege Bölge Temsilciliği açıklanan emekli maaşları ve zamları protesto etme amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleşen açıklamada emekliler belirtilen rakamların gerçek enflasyonu yansıtmadığını ifade ederek maaşlarının insanca yaşanabilecek seviyeye çekilmesi istendi. Emekliler ayrıca zamlara tepki olarak da elektrik ve doğalgaz faturalarını yaktı.

Basına açıklamasını okuyan DİSK Emekli-Sen Bölge Temsilcisi Hüseyin Özkaynak, “Emeklileri devletin sırtında kambur olarak gören iktidar, yükünü hafifletmek için emeklilerin cebindeki üç kuruşa göz dikmiştir. Biz emekliler her gün biraz daha yoksullaşırken iktidar soframızdan bir dilim ekmeğimizi daha nasıl azaltacağının peşine düşmüştür. Biz cebimizdeki üç kuruşu sağlıkta katkı payına mı, bir dilim ekmeğe mi yoksa doğalgaz faturasına mı vereceğimizin hesabını yaparken iktidar o üç kuruşu bizden nasıl geri alacağının hesabını yapmaktadır. Soruyoruz; yoksulluk sınırının 10 bin liranın üstüne çıktığı bir kriz döneminde, 2 bin 500 lira aylıkla bir emekli bir ay boyunca nerede barınabilir, ne yiyebilir, hangi doktora görünebilir, hangi tedaviyi karşılayabilir? Soruyoruz; emekli aylığının 69 katı maaş alanlar, maaşlarına rekor zamlar yapanlar, aylık 2 bin 500 lira ile geçinebilir mi? Bu ülkenin emeklileri devletin sırtında bir yük değil; alın terinin karşılığını almak için her gün haklı mücadelesini büyüten yurttaşlardır” diye konuştu.