Yunanistan’da emekliler, maaşlarındaki kesintilerin geri iade edilmesi çağrısıyla yine sokaklardaydı. Başkent Atina’da toplanan yaklaşık 3 bin kişi, başbakanlık binasına yürüdü

Emekliler maaş kesintisine öfkeli

Yunanistan'da emekliler, maaşlarındaki kesintilerin geri iade edilmesi çağrısıyla gösteri düzenledi. Atina'da eş zamanlı olarak toplu taşıma ücretlerindeki artış ve öğrencilerin eğitim bütçesi eylemleri de devam etti. Syntagma Meydanı'ndaki Parlamento etrafında üç ayrı gösteri düzenlendi. Syntagma metro polis tarafından uygulanan güvenlik önlemlerinin bir parçası olarak sabahın erken saatlerinden itibaren kapandı.

Kemer sıkmaya karşı ayakta
Yunanistan’da Tüm İşçilerin Militan Cephesi (PAME), geçen hafta bir günlüğüne büyük bir genel greve gitmişti. Maaş artışı ve çalışma koşullarına ilişkin taleplerle yapılan grevlerle birlikte 50 kentte eylem gerçekleştirilmişti. Eylemlerin sloganı "Öncelik İhtiyaçlarımız – zengin azınlığın kârı değil" olmuştu. Genel grev sebebiyle toplu taşıma araçları bir günlüğüne çalışmamıştı. Sendikalar, Avrupa Birliği ile Yunanistan arasındaki memorandumların tarihi geçmesine karşın, kemer sıkma uygulamaları hükümet tarafından kalıcı hale getirildiğini ifade etmişlerdi.

Gençler, isim krizine tepkili
Öte yandan, Yunanistan’da kemer sıkma protestolarının yanı sıra Makedonya ile yaşanan isim tartışması da protestoların hedefinde. Yunanistan'da Aleksis Çipras hükümetinin komşu Makedonya ile yıllardır devam eden isim krizini çözme girişimi ülke siyasetini de sarsıyor. Yunan parlamentosundaki kritik oylamaya sayılı haftalar kalmışken, Aleksis Çipras’ın hükümeti anlaşmanın kabul edilmesi için yeterli oya sahip değil. Atina’da lise ve üniversite öğrencileri sık sık Makedonya ile yapılan isim anlaşmasına karşı protestolar düzenliyor, Yunanistan’daki ekonomik krizin bu gündemle geçiştirildiğini ifade ediyor.