Tüm Emekliler Sendikası üyeleri 67 il ve ilçede sokağa çıktı. 8 milyon emeklinin açlık sınırının dahi çok altında kalan 2 bin liradan az aylık aldığını hatırlatan emekliler, maaşlarına zam ve toplu sözleşme hakkı talep etti.

Emeklilerin açlığa isyanı

HABER MERKEZİ

Tüm Emekliler Sendikası, İstanbul’un pek çok noktası da dahil olmak üzere toplam 67 il ve ilçede kitlesel basın açıklamaları gerçekleştirerek “Geçinemiyoruz” dedi ve zam talebinde bulundu. Sendika Genel Merkezi tarafından yapılan basın açıklamasında ise “Emeklilere insanca yaşam sağlayacak bir aylık verilmesi zor değil, siyasi bir tercihtir” ifadelerine yer verildi.

EMEKLİNİN GELİRİ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA

Sendika tarafından yapılan açıklamada emeklilerin daha fazla açlığa, yoksulluğa ve aşağılanmaya gücü kalmadığı vurgulanarak şöyle dendi: “Daha 20 gün önce emeklilerin geçinemediğini, temel gıda ürünlerine yapılan zamların çekilmez olduğundan bahsetmiştik. Ancak sesimize siyasi iktidar kulaklarını tıkamış, duymuyor, bizi görmezden gelmeye devam ediyor. Temel ihtiyaç maddelerine yılbaşından bu yana yapılan zam oranları nerdeyse yüzde 50. Emekli aylığı alan 13,5 milyon emekliden 8 milyonunun aylığı 2 bin liranın altında. Kaşıkla verdikleri kırıntı sayılacak zamları kepçeyle geri almaktadırlar.”

Emekliler İstanbul’da Kadıköy, Esenyurt, Maltepe, Bakırköy, Beykoz ve Ataşehir’de alanları doldurdu. Yapılan açıklamalarda elektrik ve doğalgaz gibi faturalara yapılan zamlara ve enflasyon karşısından açlık sınırı altında kalan emekli maaşlarına tepki gösterildi. Esenyurt’ta yapılan eylem kitleselliğiyle dikkat çekerken, basın açıklaması ise emeklilerin tamamı tarafından aynı anda okundu. Emekliler “Ocak zamları eridi gitti. Yasaklar emeklileri bunalıma itti. Tüketim zamları yüzde 50’lerde seyretti. Bu adaletsizliğe karşı çıkmak için mücadele edeceğimize söz veriyoruz” dedi. Kadıköy’de ise emekliler faturaları yakarak tepki gösterdi.

SADAKA BEKLEMİYORUZ, HAKLARIMIZI İSTİYORUZ

Emekliler Muğla’da ise Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi önünde bir araya gelerek, açıklama yaptı. Türkiye’de yaşanan ekonomik, toplumsal ve siyasal krizin salgınla beraber daha da derinleştiğini aktaran emekliler “Sadaka beklemiyoruz, haklarımızı istiyoruz” dedi.

Hatay’da ise buluşma noktası İskenderun oldu. Burada söz alan Tüm Emekli-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Çankaya, son bir yıl içinde doğalgazın yüzde 32, elektriğin yüzde 31, baklagillerin yüzde 60, peynirin yüzde 27, yumurtanın yüzde 80, ayçiçeği yağının yüzde 50, köprü ve otoyol geçiş ücretlerinin yüzde 26 zamlandığını hatırlattı. Tüm zamlara rağmen emeklilerin maaşına enflasyon altında zam yapıldığının altını çizen Çankaya “İkramiye adı altında iki dini bayram öncesi verilenler ise bayram harçlığına dönüşmüş, emekliler için bir aşağılama aracı haline gelmiştir” diye konuştu.

EMEKLİLER NE TALEP EDİYOR?

8 milyon emekli açlık sınırı altında geçinmeye çalışırken Tüm Emekliler Sendikası’nın ise taleplerinden bazıları şu şekilde:

►Emeklilere toplu sözleşmeli sendika hakkı tanınsın

►Emeklilere yılda 4 maaş ikramiye verilsin

►Emekli maaşlarına zam yapılsın

►Emeklilik yaşı düşürülsün.