Her geçen gün giderek yoksullaşan emekliler yurdun pek çok yerinde sokaklara çıkarak “Geçinemiyoruz” dedi. Yapılan eylemlere katılım yoğun oldu. Emekliler ‘sermayeye, silaha değil emekçiye bütçe’ talebini dile getirdi.

Emeklilerin öfkesi meydanlara taştı

HABER MERKEZİ

AKP’nin sistemli şekilde haklarını ellerinden aldığı, her yıl biraz daha yoksullaştırılan ve ekonomik şartlardan ağır hasar alan, toplumun önemli bir kısmını oluşturan emekliler ‘Geçinemiyoruz’ diyerek yurdun birçok yerinde eylem yaptı. Tüm Emekliler Sendikası öncülüğünde yapılan eylemlere katılım geniş olurken AKP’nin politikaları eleştirilerek “Bizler yaratarak, üreterek bu duruma geldik. Bizim her yerde emeğimiz, hakkımız var. Biz sadece hakkımız olanı istiyoruz” dendi. 3 büyük kent başta olmak üzere onlarca ilde yapılan eylemlerde talepler dile getirildi.


Gelir eşitsizliği katlanarak arttı

İstanbul’da Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda bir araya gelen emekliler alım gücünün erimesiyle yoksulluğun giderek arttığına dikkat çekti. Tüm Emekliler Sendikası adına basın açıklamasını okuyan Osman Topak “En yoksul ve en zengin yüzde onluk nüfusun geliri arasındaki fark son yirmi yılda on beş kat arttı. Görüyoruz ki, öngörüden yoksun gerçeklere dayanmayan ekonomik sosyal politikalarla tutturulamayan ekonomik hedeflerin neden olduğu krizler toplumsal ilişkileri sarsmaya devam edecek. Ancak iktidar olma, kişisel zenginleşme hırsının neden olduğu krizin bedelini biz ödemeyeceğiz, çünkü sorumlusu biz değiliz” diye konuştu.

Ankara'da ‘Geçinemiyoruz’ diyen Tüm Emekli Sen üyeleri, yaşam pahalılığının her geçen gün arttığını belirtti. Yapılan açıklamada şöyle dendi: "Tüketim zamları yüzde 50 ile yüzde 100 arasında. Çarşı-pazar çıkılacak gibi değil. Bayram ikramiyeleri dört yıldır yerinde sayıyor. Maaşlarımız kademeli olarak düşürülüyor. İntibak yasası çıkarılamadığından maaşlar arasındaki farklar büyüyor. Sağlık alanında muayeden, ameliyat, ilaç, tahlil can yakıyor. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi, siyasi iktidar, emeklilerin örgütlenmesinden rahatsız. Sendikalarımızı kapatmaya çalışıyor. Ama başaramayacaklar. 13,5 milyon emekli, 6 milyon EYT'li eninde sonunda, bu iktidardan kurtulacak gücü kendi örgütlü mücadelesinde bulacak.”

Tüm Emekli Sen Antalya Şubesi Attalos Heykeli önünde yoğun yağmur ve fırtınaya rağmen açıklama yaptı. Tüm Emekli Sen Antalya Şube Başkanı Mustafa Ayar’ın okuduğu açıklamada "2022 bütçesi halkın taleplerinin karşılandığı bir bütçe olsun. Tüm Emekliler Sendikası olarak, tercihlerini halktan yana yapan iktidarları yaratmak için, emek, demokrasi, barış ve adalet için herkesi, birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Sermayeye, faize, silahlara değil, emekçiye, emekliye, halka bütçe istiyoruz” dendi.

Bu ücretlerle 2 gün yaşanmaz

Aydın Kent Meydanı'nda yapılan açıklamada Meclis’te görüşülen bütçenin yüzde 30’unun kur farkı nedeniyle eridiği belirtildi. Yapılan açıklamada, "Komisyonlarda görüşülen bütçenin yüzde otuzu o günden bu yana buharlaştı. Anlaşılan o ki, böyle bir bütçeden bize ekmek çıkmayacak. Asgari ücret görüşmeleri devam ediyor. Burada sendikaların, emekçilerin talepleri değil; yine iki dudak arasından çıkacak 'İşçimizi ezdirmeyeceğiz' edebiyatı lütfuna bakılıyor. Şu anda asgari ücret 200 dolar. Daha doğrusu biz alana gelirken öyleydi. Şimdiye kadar belki o da kalmayacak. Bizi kıskanan Avrupa’nın hiç bir ülkesinde iki gün bile yaşanamayacak bir asgari ücret var. Nereye kadar yükselteceksiniz ki?" dendi.

Manisa Manolya Meydanı'nda ise emekliler son bir ayda yüzde 30 daha fazla yoksullaştıklarını söyledi. Açıklamada, "Kimilerine göre, ekonomi uçuyor. Her şey tıkırında. Onların yaşadığı yerlerde öyle demek ki. Halkın nasıl yaşadığını bilmeyenler, ekonominin çok iyi olduğunu söyler tabi. Döktüğümüz alın terimizin karşılığını istiyoruz. Sermayeye değil, emekçiye, emekliye ve halka bütçe istiyoruz" ifadeleri kullanıldı.