"Emeklilik hakkımız için mücadele ediyoruz"
Gönül Boran Özüpak

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin detayları henüz paylaşılmasa da Bakan Bilgin’in 8 Eylül 1999 öncesi stajyer ve çırak olarak çalışanlarla ilgili "Bunlar bildiğimiz anlamda bir çalışan değil öğrencidir" ile "Yıpranma hakkı, doğum ve askerlik borçlanmaları olsa bile işe başlangıç tarihi geriye çekilemez" sözleri tartışma başlattı.

Bakan’ın son açıklamalarını, düzenlemeyle ilgili bilinenleri ve EYT’lilerin taleplerini yıllardır konuya ilişkin mücadele yürüten Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak soL’a değerlendirdi.

Özüpak, 99 öncesi stajyer ve çırak olarak çalışanlarla ilgili "Çırak ve stajyerliği Bakan kabul etmiyor, onlar öğrenciydi diyor ama öğrenci gibi değildik ki herkes gibi çalıştık. Müdürlerimiz bize ‘Çalışma hayatınız hayırlı olsun, bu numaralar sizin SSK başlangıç numaralarınız’ dedi. Onlar da kandırılmış demek ki. O yüzden biz bunun bir mağduriyet olduğuna inanıyoruz. Çünkü biz çocuk yaşta sigortasız çalıştırıldık" diyerek Bakan’ın açıklamasına tepki gösterdi.

Özüpak devamında şunları söyledi: "Yıllardır bu mücadeleyi verdik. 23 yıldır bu mağduriyet var. 20 yıldır da bu iktidarla yönetiliyoruz. Yıllarca muhalefet partileri bize, ‘Evet Anayasal hakkınız elinizden alındı’ dedi. Şimdi geldik 2023 seçimlerine. Tüm siyasi partiler için çok önem arz ediyor. Ülkemizde her alanda mağduriyet yaşayan yurttaşlar için de önem arz ediyor. İktidar da bizim 15 Mayıs Maltepe mitingimizden iki gün evvel ‘Biz bir çalışma başlattık’ dediler. Bu verdiğimiz mücadelede bir sonuca ulaşabilmek adına adım attığımızı düşünmemiz rağmen tereddütlerimizi ortaya çıkaran bir süreci de başlatmış oldu.”

Aileleriyle beraber 15-20 milyonu bulduklarını söyleyen Özüpak “Biz emeklilik hakkımız için mücadele veriyoruz değil mi? Mücadelemizi de sosyal yardım niteliğindeki bir maaş için veriyoruz artık. O da 3 bin lira yenice Temmuz ayında oldu. Geçim, açlık sıkıntısı 3 bin 500 lirayla sürecek. İktidara muhalefete soruyoruz, bunu reva gören 2008 yılında aylık bağlanma oranları şu anki iktidarımız tarafından yasalaştırılan bir mağduriyette hangi akla hizmetle siz asgari ücreti 5 bin 500 lira yaptınız emekli maaşın karşılığında alınteri döktüğümüz hizmet yılımızı emekli maaşını 3 bin 500 lirayı reva görüyorsunuz” dedi.